Gazete Vatan Logo

İsrail’le önce diyalog sonra doğalgaz hattı

Türkiye ile İsrail, ‘Mavi Marmara’ krizinden sonra ilk kez iş birliği için adım attı. Enerji Bakanları Albayrak ile Steinitz, İsrail gazını Türkiye üzerinden AB’ye ulaştıracak boru hattına yeşil ışık yaktı

İsrail’le önce diyalog sonra doğalgaz hattı

Türkiye ve İsrail arasında normalleşme sürecinin başlaması, enerjide dev işbirliğinin önünü açtı. İsrail’in Doğu Akdeniz kıyılarında keşfettiği yaklaşık 1 trilyon metreküplük doğalgazın Türkiye üzerinden Avrupa’ya aktarılması için görüşmelere başlandı.

İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile Türkiye üzerinden Avrupa’ya doğalgaz ihracı yapacak boru hattı kurulması opsiyonunu değerlendirdiklerini belirterek, “Türkiye seçeneği çok önemli. İki hükümet arasında özel bir diyalog kanalı açmaya karar verdik. Bu opsiyonun mümkün olup olmadığını ve fizibilitesini görüşeceğiz” dedi.

Mavi Marmara baskınından 6 yıl sonra ilk kez Türkiye’yi ziyaret eden İsrailli bakan olan Steinitz, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak ile 23. Dünya Enerji Kongresi kapsamında görüştü. Görüşme sonrasında basın toplantısı düzenleyen Steinitz, iki ülke ilişkilerinde normalleşme sürecinin başladığını söyledi. Masaya enerji projelerinin yatırıldığın belirten Steinitz, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“İsrail, şimdiye kadar 900 milyar metreküp doğalgaz keşfetti. Gelecek ay sularımızı araştırmaya açacağız. Burada 2.2 trilyon metreküp daha rezerv olduğunu tahmin ediyoruz. Böylece, birkaç yıl içinde toplamda 3 trilyon metreküp gaza erişeceğiz. Bu miktar, İsrail’in kendi tüketiminden çok fazla olduğu için ihraç etmeyi planlıyoruz. Doğalgazın Avrupa’ya Türkiye üzerinden aktarılması bir seçenek. Özel diyalog geliştireceğiz.”

Filistinliler’e elektrik masada

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı da yaptığı açıklamada İsrail’den Türkiye’ye doğalgaz ihracatı fırsatlarının görüşüldüğü belirtilerek, şöyle denildi:

“Bakanlar doğalgaz ihracatı konusu üzerine diyalog kurmayı kararlaştırdı. Her iki bakan Doğu Akdeniz havzasında huzur ve refahı tesis etmede enerji sektörünün rolüne vurgu yaparak görüşlerini açıkladı. Taraflar, Gazze ve Cenin’de kurulacak elektrik santrallerini içerecek şekilde, Filistinliler’e elektrik temin etmenin çeşitli yollarını ele aldı.”