Gazete Vatan Logo

İşçinin alacağı öncelikli olsun!

İşçi temsilcilerinden yeni bir teklif geldi

Kıdem Tazminatı Fonu görüşmelerinde uzlaşma olmazken işçi temsilcileri şu teklifi yaptı: Madem işçiyi düşünüyorsunuz, bir düzenleme yapın ve işçi alacakları kamudan bile öncelikli alacak olsun.

Kıdem Tazminatı sisteminin değiştirilerek Fon sistemine geçilmesine ilişkin çalışmalarda “uzlaşma” olmaması üzerine yeni bir aşamaya geçildi. Türk-iş, Hak-İş ve Disk kıdem tazminatı konusunda birleşti ve hükümete yeni bir öneri getirdi. İşçi tarafı “İşçi kıdem tazminatını alamıyorsa, mevcut sistemde işçi alacağını, bir yasal düzenlemeyle kamudan bile ‘öncelikli alacak’ yapın” dedi. Bakanlık öneriye karşı çıkmadı. 3 konfederasyon başkanı toplantının ardından Türk-İş binasına giderek uzun bir toplantı yaptı. Kendi teknik heyetlerine bu konuyla ilgili detaylı bir çalışma yapma talimatı veren konfederasyon başkanları, önümüzdeki hafta bakanlıkta yapılacak büyük toplantıda bu önerinin uygulama detaylarını da masaya getirecek. Bakanlığın karşı çıkmadığı öneri hayata geçirilirse, kıdem tazminatında şimdilik mevcut sistem devam edecek, işçi alacakları da kamu alacağından bile daha öncelikli alacak olacak.

Önceki gün Çalışma Bakanlığı’nda gerçekleşen toplantıda işçi tarafını temsil eden Türk-İş, Hak-İş ve DİSK’in hükümet önerisine karşı tam bir birlik göstermesi ve kesin bir dille, “işçinin haklarını 1 gün dahi geriye götüren hiçbir teklife tamam demeyiz” tavrı üzerine, yeni sistemin hayata geçmesi de başka bahara kaldı. Ancak mevcut sorunların çözümü için soruna özel çözümler üzerinde çalışılmaya başlandı. Buna göre hükümetin mevcut sistemi değiştirmek istemesinde temel gerekçe olan “işçilerin yüzde 90’ı kıdem alacağını tahsil edemiyor” sorununa işçi tarafından kritik bir çözüm önerisi geldi. İşçi tarafı hükümete, “Madem işçiler kıdem tazminatı alacağını tahsil edemiyor’ diyorsunuz, o halde işçi alacağını yasal bir düzenlemeyle, banka ve kamu alacağından da öncelikli alacak yapın. Örneğin iflaslarda, şirketten alacağını ilk bankalar ve SGK tahsil ediyor. ‘İşçi alacağı öncelikli alacaktır’ düzenlemesi yapılırsa, işçi alacağını tahsil edebilir” dedi.

Asgari ücretli taşerona son

Hem özel sektör hem de kamuda ucuz işgücü olarak kullanılan taşeron işçilik döneminde yeni bir adım atılıyor. Taşeron işçiyi asgari ücretle çalıştırma dönemi sona erecek. 3’lü Danışma Kurulu toplantısında Çalışma Bakanlığı’nın masaya getirdiği düzenlemeye göre, taşeron işçilerde yeni ücret düzenlenmesi yapılacak. Bu yeni ücret sistemi kamudan başlayacak. Buna göre, kamudaki 1 milyona yakın taşeron işçi için bir ücret skalası belirlenecek, ücretler de bu skalaya göre farklılaştırılacak. Buna göre özel sektörde taşeron işçiler için emsal ücret uygulaması geçerli olacak. Sosyal hakları k kadrolu çalışanla aynı olacak.

Haberin Devamı