Gazete Vatan Logo

İlaç gibi gelecek 250.000.000.000 TL

Kredi Garanti Fonu’nun (KGF) sağladığı kefaletlerin bakiye tutarı 250 milyar TL’ye yükseltildi. Hazine Müsteşarlığı tarafından KGF’ye aktarılabilecek kaynağın tutarı da 25 milyar TL’ye çıktı. İhracatçıya kolaylık sağlanırken, denizcilik sektöründe yatırım kredilerinin vadesi 1 yıl uzatıldı.

İlaç gibi gelecek 250.000.000.000 TL

Kredi garanti kurumlarınca Hazine desteğiyle sağlanabilecek kefaletlerin toplam bakiye tutarı 250 milyar liraya çıkarıldı. Bu kefaletlerin tazmini için Hazine’nin aktarabileceği kaynağın limiti azami 25 milyar liraya yükseltildi.

Bakanlar Kurulu’nun Kredi Garanti Kurumlarına Sağlanan Hazine Desteğine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Kararı, Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Düzenlemeyle ‘kurum’ tanımı, “Müsteşarlık ile protokol imzalaması kaydıyla Kredi Garanti Fonu” yerine “Müsteşarlık ile protokol imzalaması kaydıyla ilgili kanun uyarınca Müsteşarlık destekli kefalet sağlayan kredi garanti kurumları” şeklinde değiştirildi. Böylece başka kredi garanti kurumlarınca Hazine destekli kefalet sağlanabilmesi imkanı getirildi.

- Bu karar ve ilgili diğer Bakanlar Kurulu kararları kapsamında, kredi garanti kurumlarınca Hazine desteğiyle sağlanabilecek kefaletlerin toplam bakiye tutarı 250 milyar lira oldu.

- Hazine tarafından kurumlara aktarılacak kaynağın limiti azami 25 milyar liraya çıkarıldı. Bakanlar Kurulu kararı bağlamında verilen kefaletler kapsamında Hazine tarafından aktarılan kaynak 25 milyar lira tutarındaki limite dahil edilecek.

Haberin Devamı

- Kredi garanti kurumlarının verdiği kefaletler karşılığı, yararlanıcılardan her bir kefalet kullandırımı için bir defaya mahsus ve peşin olarak azami yüzde 0.03 komisyon tahsil edilecek.

10 yıl vadeli kredi

- İşletme kredilerinin vadesi asgari 6 ay, anapara ödemesiz dönemi en fazla bir yıl olmak üzere azami 5 yıl olacak.

- Yatırım kredilerinin vadesi asgari 6 ay, anapara ödemesiz dönemi en fazla 3 yıl olmak üzere azami 10 yıl olabilecek.

- Kefalet verilmiş kredilerin yeniden vadelendirilmesi/yapılandırılması ve bu durumlarda söz konusu sürelerin aşılması durumunda azami sürelere en fazla 36 ay eklenebilecek.

- Eximbank ve diğer kredi verenlerin, gelişmekte olan ülkelerin kalkınmaları için bu ülkelerdeki kurumlara finansman sağlayan uluslararası finansal kuruluşlardan aldığı işletme ve yatırım kredisi ürününün ana para ödemesiz dönemi veya vadesi söz konusu sürelerden farklıysa, bunların anapara geri ödemesiz dönemleri ve vadeleri esas alınacak.

Haberin Devamı

- Dünya Bankası ve bünyesindeki finansman kurumları, Ekonomik İşbirliği Örgütü Ticaret ve Kalkınma Bankası, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, Avrupa Yatırım Bankası, İslam Kalkınma Bankası ve benzeri kuruluşlardan alınan işletme ve yatırım kredileri de bu kapsamda değerlendirildi.

İhracatçıya kolaylık

Sağlanan kefalet tutarı, KOBİ’lerde kredinin tazmin tarihindeki ana para bakiyesi ve temerrüt faizi hariç olmak üzere faiz/kâr payı/kira tutarı ödemelerinin toplamının yüzde 90’ını geçemeyecek. Bu oran, KOBİ tanımı dışında kalan yararlanıcılarda yüzde 85 ile sınırlandı. Her bir yararlanıcı için kefalet limiti KOBİ tanımını haiz yararlanıcılar için azami

12 milyon TL, KOBİ tanımı dışında kalan yararlanıcılar için 200 milyon TL olmak üzere Hazine Müsteşarlığı’nca belirlenecek. KGF, kredi verenler tarafından alınmış olan veya alınacak teminatlardan başka teminat aramayacak. Karara eklenen geçici maddeyle, denizcilik sektörü işletme ve yatırım kredilerine ilişkin süre ve vadeler birer yıl uzatıldı.

Haberin Devamı