Gazete Vatan Logo

Hurda indirimi mi yoksa ÖTV indirimi mi?

Maliye Bakanı Ağbal, beyaz eşya, mobilya ve konuttan sonra otomotivde de vergi indirimine yeşil ışık yaktı: Sektörle oturur konuşuruz, ekonomiyi canlandırmak için gereken tedbiri alırız

Hurda indirimi mi yoksa ÖTV indirimi mi?

Ekonomiyi canlandırmak için beyaz eşya, mobilya, konutta gerçekleştirilen ÖTV ve KDV indirimlerinden sonra otomotive de ‘yeşil ışık’ yakıldı. Maliye Bakanı Naci Ağbal’dan otomotiv sektörünü ve tüketicileri heyecanlandıracak mesajlar geldi. CNN Türk’te konuşan Ağbal, en son yapılan vergi düzenlemeleriyle piyasada büyük bir hareketliliğin başladığını söyledi.

Ağbal, “Otomotiv için de düzenlemeniz olacak mı?” sorusu üzerine de tüm sektörlerle her zaman istişare ettiklerini söyledi.

Bakan Ağbal, “Her zaman söylüyorum, onlarla da konuşuyoruz şu anda. Otomotiv sektöründe de aldığımız tedbirlere ilaveten ekonomiyi canlandıracak bir takım önlemler alınması gerekiyorsa onu da beraber konuşur yaparız” dedi.

Maliye Bakanı’nın vergi indirimi sinyali vermesi geçen yıl ÖTV artışıyla sarsılan otomotiv sektörünü umutlandırdı. Otomotivciler, ÖTV artışı ve döviz kurunda yaşanan yükselişlerin araç fiyatlarına yansımasıyla bu yıl yüzde 10-15 oranında daralması beklenen satışların verilecek destekle canlanacağını düşünüyor. Otomotiv sektörü yöneticileriyle fikir alışverişinde bulunan üst düzey bürokratların ‘hurda indirimi ile Kasım 2015’te yükseltilen ve matraha göre yenilenen ÖTV’de geçici bir düzenleme’ üzerinde durabileceği belirtiliyor.

Haberin Devamı

ODD: Ekonomiyi canlandırır

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Genel Koordiratörü Dr. Hayri Erce, ömrünü tamamlamış araçların parktan çekilmesi teşviğinin Avrupa’daki gibi sürekli uygulanmasının ekonomiye pozitif etki sağlayacağını söyledi. Türkiye’de 20 yaşın üzerinde 3.5 milyon aracın olduğunu kaydeden Erce, “Yaşlı araç parkı kazalara neden oluyor. Eski teknoloji yüzünden emisyonların yol açtığı enerji israfı, olumsuz çevre ve sağlık etkileri yaşanıyor. Teşvikle hem ekonomi canlanır hem de yaşlı araçların yarattığı sorunlar ortadan kalkar” dedi.

Çıplak fiyatta esneklik uygulanır mı?

Otoda ÖTV oranları 25 Kasım 2016’da artırıldı. 1.600 cc otolar için geçerli olan yüzde 45’lik ÖTV oranı yüzde 60’a, 1600 cc-2000 cc arasında yüzde 90 olan vergi yüzde 110’a ve 2 litre üzerindeki araçlarda yüzde 145’lik ÖTV yüzde 160’a çıkarıldı. Yeni dönemde ÖTV oranlarının belirlenmesinde aracın matrahı yani vergisiz çıplak fiyatı da dikkate alındı. Motor hacmi 1600 cc’yi geçmeyip, değeri 40 bin lirayı aşmayanlar için yüzde 45, 40 bin ve 70 bin lira arasındakilere yüzde 50 ÖTV uygulanıyor. 1600-2000 cc olan ve değeri 100 bin lirayı geçmeyen otoların ÖTV’si yüzde 100 olarak belirlendi. Çıplak fiyatı 100 bin liradan fazla 1600-2000 cc arasındakilerin vergisi yüzde 110’a yükseltildi.

Haberin Devamı

2 litrenin üzerindeki araçlarda fiyatı ne olursan olsun vergi aynı kaldı.

Varlık Fonu’na 3’lü denetim

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Türkiye Varlık Fonu’nun 3 koldan denetime tabi tutulacağını söyledi.

Ağbal, fonun denetime tabi olmadığı iddiaları üzerine şunları kaydetti:

“Türkiye Varlık Fonu ve Varlık Yönetim Şirketi SPK’nın belirlediği bağımsız denetçiler tarafından denetlenecek. Sonra denetim sadece bağımsız denetimden değil ki, 3 aşamada denetim var. Bağımsız denetim var ardından Başbakan tarafından görevlendirilen konusunda 3 uzman merkezi denetim elemanının yine uluslararası denetim standartlarına uygun yapacağı denetim var. Bu fonla ilgili Meclis denetimi var. Her sene yıllık bağımsız denetim raporu ve Başbakana sunulan bağımsız denetim raporu birlikte Meclis’e gidecek, Plan Bütçe Komisyonu özel olarak bu fonu ve şirketleri denetleyecek. Dolayısıyla Meclis denetimiyle birlikte 3’lü bir denetim var.”

Haberin Devamı

Konutta yabancıya KDV yok

Yabancılara konut satışına yönelik düzenlemelerle ilgili bilgi veren Naci Ağbal, “İnşaat şirketleri yabancılara bir işyeri veya konut sattığı zaman bunun örneğin yüzde 18 KDV’si varsa, bunu istisna edeceğiz. Yabancı, Türkiye’de konut veya iş yeri satın almak istediğinde KDV ödemeyecek” dedi. Ağbal, şöyle devam etti: “Özellikle vergi maliyetlerini aşağı çekmek için kat karşılığı veya hasılat paylaşımı inşaat sözleşmeleri, inşaat taahhüt sözleşmeleri, yapı denetimi hizmet sözleşmelerinde vergi oranlarını aşağı çekebilecek bir yetkiyi Bakanlar Kurulu’ndan aldık. Yine tapu harcının farklılaştırabilmesi için yetki de aldık.”

Haberin Devamı

Vergi indiriminde tavan 1 milyon TL

Naci Ağbal, vergi borcunu zamanında ödeyen mükelleflere getirilecek indirim konusuyla ilgili olarak geçmiş 3 yılda tüm beyannamelerini ve vergilerini zamanında beyan eden, ödeyen, yapılmışsa bir inceleme, bu incelemede de bir hata bulunmayan, tam uyumlu mükelleflerin söz konusu indirimden yararlanacağını söyledi. Ağbal, mükellefin tüm kazancına göre hesaplanan, örneğin 100 liralık verginin 5 lirasının alınmayacağını ifade etti. Ağbal, uygulamadan büyük ölçüde KOBİ’lerin yararlanacağı bilgisini verdi. Uygulama için bir parasal tavan konulduğunu aktaran Maliye Bakanı, “Şu anda üzerinde çalıştığımız rakam 1 milyon lira. Yani indirilecek, alınmasından vazgeçilecek vergi 1 milyon lirayı aşmamak üzere yüzde 5’e kadar bir oranda verginin alınmasından vazgeçiyoruz. İnşallah vergiye gönüllü uyumu artıran, gönüllü mükellefleri de gerçekten ödüllendiren bir sisteme Türkiye’de kavuşmuş olacağız” diye konuştu.