Gazete Vatan Logo

Hisarcıklıoğlu ‘hakem’ oluyor!

TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu'na önemli görev

TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, İsrail ve Filistinli işadamları arasında çıkacak ihtilaflarda ‘hakem’ olacak. Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) adına kurulan Kudüs Tahkim Merkezinin Uluslararası Başkanlığını yapacak olan Hisarcıklıoğlu, dün İsrailli ve Filistinli işadamları ile birlikte protokolü imzaladı.

Protokol töreninden önce Filistinli işadamları ile biraraya gelen Hisarcıklıoğlu, oluşan yeni olumlu havanın iş ilişkilerine de yansımasını beklediğini kaydetti. Hisarcıkloğlu, AB ülkeleriyle birlikte Türkiye, Filistin, Mısır ve Tunuslu işadamlarının ortak yatırımlara girişmesi için bir platform oluşturduklarını belirterek, Filistinli işadamlarının bu girişime aktif katılımını da istedi.

Daha sonra İsrailli işadamlarıyla biraraya gelen Hisarcıklıoğlu, oluşturulan Tahkim Merkezi’nin çok iyi düşünülmüş, yararlı bir gelişim olduğunu belirterek, kendisine bu kurulun başkanlığının teklif edilmesinden onur duyduğunu söyledi. “Huzur, ticaret ve zenginliğin birbirine destek olduğuna inanıyorum” diyen Hisarcıklıoğlu, birinin olması için diğerinin de var olması gerektiğini, huzur ve ticaret olursa zenginliğin de olacağını vurguladı.

İsrail’in, Filistin’in en önemli ticari ortağı olduğunu kaydeden TOBB Başkanı, “Filistin ve İsrail halklarının zengin geleceğini inşa etmek için gerekli olan sağlam temeller esasen vardır. Bu sağlam temelden daha fazla yararlanmalıyız” dedi. Hisarcıklıoğlu, “Kudüs Tahkim Merkezi çok değerli bir girişim. Bu merkezin ekonomik ve ticari ilişkileri daha fazla kolaylaştıracağına olan inancım tam” şeklinde konuştu.

Bugüne kadar İsrailli ve Filistinli iş adamları arasında yaşanan anlaşmazlıklarda, İsrail Ticaret Mahkemeleri yetkiliydi. Bundan sonra yaşanabilecek sorunlarda ise iki ülke iş dünyası temsilcilerinden kurulan Kudüs Hakem Heyeti çözüm adresi olacak. İsrail ve Filistin’den eşit sayıda üyeye sahip olan bu yapıda, karşılıklı oylarla eşitlik söz konusu olursa, nihai kararı TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’nun vereceği oy tayin edecek.

Haberin Devamı