Gazete Vatan Logo

Havada işin rengi değişiyor mu?

Hava-İş Sendikası’nın delege seçimleri yeni yönetimi belirleyecek..

Havada işin rengi değişiyor mu?

Hava-İş’te 4 grup, delege seçimi için yarışıyor. Yeterli desteği alamazsa Atilay Ayçin’in 24 yıllık sendika başkanlığı sona erebilir. Ayçin’in rakipleri seçilirse grevi de bitirmekten yana.

Türk Hava Yolları’nda (THY) örgütlü Hava-İş Sendikası’nda delege seçimleri kıyasıya rekabete sahne oluyor. Aralık ayında yapılacak sendika genel kurulu öncesinde 300 delegenin seçileceği seçimlerin en önemli ayağı dün THY Uçuş İşletme’de yaşandı. 97 delege için oy kullanılan seçimde Atilay Ayçin başkanlığındaki mevcut Hava-İş yönetimi, İşçi Birliği, Emek Meclisi ve Reform Hareketi yarışıyor.

Ayçin: Kullanıyorlar

Uçuş İşletme’de yarışı kazanan tarafın 7-8 Aralık’ta yapılacak genel kurulda söz sahibi olma anlamında önemli bir güç kazanacağı belirtiliyor. Aralık ayındaki seçimin sendika başkanı Atilay Ayçin açısından da büyük önemi olduğu belirtiliyor. Zira havacılık sektöründe bu seçimin Ayçin’in 24 yıllık başkanlığının bitebileceği iddia ediliyor.

Ayçin ise bu iddialara karşın, “Ben 24 yıldır buradayım. Her seçim dönemi hakkımda çok şey söyleniyor. Bu çerçevede 24 yılı da çok kullanıyorlar. Bu dönemde işveren de açık bir şekilde tercihlerini gösteriyor. Muhaliflerin hepsi seçimi kazandıklarında işverenle sözleşmeyi imzalayacağını söylüyor. Biz de bize engel olmayacak, kararları sekteye uğratmayacak bir sendika yönetimi için mücadele ediyoruz. Arkadaşlarımıza oyunuzu buna göre kullanın diyoruz” değerlendirmesini yaptı.

Kritik seçimler

Peki delege seçimlerinde kimler yarışıyor? Atilay Ayçin başkanlığındaki mevcut sendika yönetimin karşısında Bahadır Altan’ın sözcü olduğu İşçi Birliği var. Ayçin ve ekibini zorlayacak en güçlü rakip olarak da bu grup gösteriliyor. Gökkuşağı Hareketi, delege seçimleri öncesinde greve katılıp sonradan geri dönenlerin oluşturduğu İşçi Komitesi ile birleşti ve iki grup İşçi Birliği adıyla yarışa katıldı.

Emek Meclisi ise mevcut sendika yönetimine muhalif bir grup olarak nitelendiriliyor. Başını Önder Haberdar’ın çektiği Reform Hareketi, taraflardan bir diğeri... Haberdar’ın Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın yeğeni olduğu, işveren tarafından desteklendiği ancak çalışan kanadında tabanı olmadığı kulislerde konuşulan iddialar arasında...

Sandık rengarenk!

HAVA-İŞ Sendikası delege seçimlerinde mevcut yönetimin sandıktaki oy rengi mavi. Bu gruptakiler seçime mavi kıyafetler giyerek katıldı.

İşçi Birliği turuncu rengi tercih ederken Emek Meclisi lila renkle yarışta yerini alıyor.

THY yönetimi tarafından desteklendiği iddia edilen Reform Hareketi ise tercihini beyaz renkli oy pusulasından yana kullandı.



Topçu: Çok iyi üçlük atarım

Euroleague sponsorluğunu 2020’ye kadar uzatan THY’nin Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, basketbol konusunda ilginç değerlendirmelerde bulundu. Son yıllarda basketbol seyircisinin iyice arttığını gördüğünü belirten Topçu, bu nedenle THY olarak Euroleague sponsorluğ 7 yıl daha uzattıklarını anlattı. Kendisinin de basketbola uzak olmadığını kaydeden Hamdi Topçu, “Siz bakmayın böyle göründüğüme çok iyi üçlük atarım, ikilik atarım. Pota bana yabancı değil. Sporcu adamım ben” dedi.

Haberin Devamı