Gazete Vatan Logo

Gıdada KDV farkına son

Dün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren karara göre, gıda maddelerinde KDV oranı yüzde 18’den yüzde 8’e çekildi.

Gıdada, özellikle meyve-sebze ve et ürünlerinde taze ürünlerle işlenmiş veya dondurulmuş ürünler arasında farklı uygulanan KDV oranları yeniden düzenlendi. Buna göre, KDV oranı yüzde 18’den yüzde 8’e çekildi. Otel, motel, tatil köyü, lokanta, pastane gibi yerlerde verilen hizmetlerde de KDV yüzde 8’e inecek ancak otel veya eğlence mekanlarında içilen alkollü içecekler indirim dışı tutuldu

Gıda sektöründe uzun süredir beklenen, özellikle meyve-sebze ve et ürünlerinde taze ürün ile işlenmiş ürünler arasında farklı oranlarda uygulanan KDV yeniden düzenlendi. Dün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren karara göre, gıda maddelerinde KDV oranı yüzde 18’den yüzde 8’e çekildi. Gıda maddelerindeki KDV indirimi kademeli olarak yürürlüğe girecek. Bazı gıda ürünlerinde indirimlerin bütçeye yük getirmesi olasılığı nedeniyle uygulama tarihi 2008 olarak öngörüldü.

Örneğin, çikolata ve gazozlu içeceklerde indirim 2008 başından, çay, kahve, deniz ürünleri, salam, sosis, meyve suları gibi ürünlerdeki indirimler 1 Haziran’da yürürlüğe girecek.

İçkili yer kapsam dışı

Otel, motel, pansiyon, tatil köyü, lokanta, pastane gibi yerlerde verilen hizmetlerde de 1 Ocak 2008’den itibaren KDV oranı yüzde 18’den yüzde 8’e indirilecek, ancak otellerde ya da diğer eğlence mekanlarında içilen alkollü içecekler, vergi indiriminin dışında tutuldu. Gazino, bar, diskotek, pavyon, birahane gibi yerler de indirim dışında tutuldu.
KDV indiriminden yararlanacak mekanlar arasında kahvehane, çay bahçesi, çay ocağı, kafeterya, pastane, ayakta yemek yenilen yerler bulunuyor. Ancak bu mekanlarda alkollü içkilerin faturalarına indirim yapılmayacak.

Kopuz: Pazar 200 milyar dolara çıkar

Türkİye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu Başkanı Şemsi Kopuz, KDV indiriminin, kısa vadede tüketicinin cebine ve sağlığına olumlu yansıyacağını söyledi.
Düzenlemenin vergi kaybına yol açmayacağını, kayıtdışı ile mücadelede büyük mesafe katedileceğini belirten Kopuz, sektörün 100 milyar dolar olan hacminin kısa sürede 150-200 milyar dolara kadar büyüyeceğini anlattı. SETBİR Başkanı Erdal Bahçıvan da indirimin hayvancılık sektörüne ciddi katkı sağlayacağını ifade etti.

Bütçeye yükü
800 milyon YTL


Gelir İdaresi Başkan Vekili Osman Arıoğlu, KDV indirimlerinden 2008 bütçesine beklenen yükün 800 milyon YTL’nin biraz üzerinde olabileceğini söyledi. Arıoğlu, indirimleri ilan etmeden önce yılın ilk bölümündeki vergi performansını görmek istediklerini ve özellikle sektörün önünü görebilmesi için turizmdeki indirimi önceden duyurduklarını belirtti.

Turizmciler: Her şey dahil kalkabilir

Türkİye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) II. Başkanı Seçim Aydın, KDV indiriminde alkollü içeceklerin kapsam dışı bırakılmasının turizm sektöründe sıkıntı yaratacağını söyledi.
Aydın, “Sahilde oteller her şey dahille satılıyor. Konu nasıl ayırt edilecek? Biz içkileri ekstra satmıyoruz, şimdi faturayı nasıl keseceğiz bilmiyoruz. Her şey dahilin kaldırılması gündeme gelebilir” dedi.
Aydın, indirimin ilk etapta yerli tüketiciye yansıyacağını, yurtdışına indirimin yansımasının 2009’da olacağını kaydetti.

KDV oranı yüzde 18’den
yüzde 8’e inen ürünler


* Tüm çerez ürünleri: Kuru üzüm, kuru incir, kuru kayısı, ceviz, fındık, antep fıstığı, ayçiçek, leblebi, kestane, kabak çekirdeği
* Bitkisel yağlar ve bitkisel gıdalar: Mazı palamut, kendir tohumu, kanola, kitre ürünleri, tüm bitki ekstratları
* Tüm bakliyat ürünleri: Tüm bakliyat ürünleri, kuru fasulye, kuru barbunya, kuru bakla, nohut, mercimek
* Et ve et mamülleri: Büyük ve küçükbaş hayvan etleri, bağırsağı (katkılılar hariç)
* Taze sebze ve meyve: Meyve ve sebze ile suları, konserve, tohum, çekirdek, fide
* Bisküvi, gofret ve unlu mamüller: Değirmencilik ürünleri, yağlı tohum ve meyveler, pastacılık ürünleri, unlu mamüller ve yufka
* Çikolata, şeker, şekerlemeler: Beyaz çikolata hariç, şekerler, şekerlemeler, çikolatalar, gofretler
* Hazır gıdalar: Hazır çorba, pudingler, bulyonlar, soslar, ketçap ve mayonezler
* Konserve gıdalar: Konserveler ve soğutulmuş ürünler, siyah çaylar, bitkisel çaylar.
* Meşrubatlar: Meşrubat, gazoz, kolalı içecekler
* Kahve, Nescafe, çiklet, müsli, kahvaltılık gevrekler

ÇARPIK UYGULAMA BİTTİ

* PORTAKAL: Portakalın KDV’si yüzde 8, portakal suyunun ise yüzde 18’di.

* SEBZE: Sebze şayet kurutulmuşsa KDV’si yüzde 8, dondurulmuşsa 18 oluyordu.

* ŞEKER: Şekerin KDV’si yüzde 8. Ancak şekerli su olursa KDV yüzde 18.

* EKMEK: Ekmeğin KDV’si yüzde 1. Simit ve sandviçin yüzde 8.

* KURUYEMİŞ: Leblebi, fındık, fıstık, kabak çekirdeğin perakende satışta KDV’si yüzde 18, toptan satışta yüzde1.

* PİRİNÇ: Kabuğu ayıklanmamış pirinçte KDV yüzde 1, ayıklanmışta yüzde 8.

Haberin Devamı