Gazete Vatan Logo

Garajlardaki arabalar pazarlara düştü! İkinci elde panik satışları başladı

Araba fiyatlarındaki artışlar rekor seviyeye geldi. Hükümet vatandaşlardan gelen haklı çağrıya cevap vererek araç piyasasıyla ilgili peş peşe adımlar attı. Atılan adımları sonrası vatandaşlarda panik satışları başladı. Ceza yememek için araç ilanlarını kaldıran satıcılar garajlardaki daha poşeti çıkmamış araçlarıyla otomobil pazarlarına akın etti. Sektör temsilcileri konuyla ilgili açıklamalarda bulunarak fiyatların düşüp düşmeyeceği hakkında bilgi verdi.

Garajlardaki arabalar pazarlara düştü! İkinci elde panik satışları başladı

Alican Yıldırım / alican.yildirim@gazetevatan.com

Son üç senedir çip krizi ile birlikte başlayan araba fiyatlarındaki artış akılalmaz noktaya geldi. Talebin artması ve yeterli üretimin olmaması fiyatları tırmandırdı. Bu duruma enflasyon ve kurdaki ani yükselişleri fırsat bilen vatandaşların ihtiyaç sebebiyle değil de yatırım amaçlı araba alması da eklenince zaten yüksek olan fiyatlar daha yükseğe çıktı. Fakat vatandaşlar yine araba almaktan geri durmadı. Öyle ki bayilerde araba kalmadı hatta araba almak isteten vatandaşlara 6 ay sonra teslim şartı koşuldu.

HÜKÜMETTEN PEŞ PEŞE ADIMLAR GELDİ

Bu gelişmeler sonrası vatandaşların haklı isyanına kulak veren hükümet sıfır ve ikinci el piyasası için peş peşe adımlar attı. Hükümet ilk etapta satış için 6 ay ve 6000 kilometre sınırı getirdi. Daha sonra hükümet ikinci el otomobil ilanlarının sıfır modelden daha pahalı olmasını yasaklayan bir düzenleme getirerek uymayanlara 300 bin lira ceza kesmeye başladı. Bunun yanında da 15 Temmuz'dan noterlere satıcının sadece yılda 3 araba satabileceğini deklare etti. Bu gelişmelerden sonra araba piyasasında büyük değişimler yaşandı. Ceza yememek için internetteki ilanlarını kaldıran araba satıcıları soluğu otomobil pazarlarında aldı. Oto galerici Mustafa Öner ve Mesut Karaca piyasadaki son durum hakkında bilgi vererek vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Haberin Devamı

POŞETLERİ ÇIKMAMIŞ ARABALAR GELİYOR

Araba piyasası ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Mesut Karaca araba pazarlarında büyük bir yoğunluk olduğunun altını çizerek, "Araba pazarlarında uzun zamandır görmediğimiz bir yoğunluk var. Satıcılar daha poşetleri bile çıkmamış arabalarını getirip satamaya çalışıyorlar.  Hükümet tarafından atılan adımlar sonrası panik satışları başladı. Alıcı yoğunluğu da var ama bu durum satışlara yansımış değil. Bazı satıcıların hala ikinci el arabalarına sıfır değerinde fazla fiyat biçtiğini görüyoruz. Arabaya bayiden alırken ek paket gibi konuları bahane ederek fazla fiyat ödediklerini o yüzden sıfır değerinden fazla fiyata sattıklarını söylüyorlar." dedi.

Haberin Devamı

FİYATLAR BİR MİKTAR GERİ ÇEKİLEBİLİR

Karaca fiyatlarla ilgili de konuşarak, "Yaşlı araba fiyatlarında azda olsa bir fiyat artışı mevcut. Gözlemlerimize göre ihtiyacı olan vatandaşlar genellikle yaşlı arabaları tercih ediyorlar. Yatırım için araba almak dönemi de neredeyse bitmek üzere. Çünkü hükümetin aldığı kararlar sonrası araba alıp satma işi zorlaştı. Önümüzdeki aylarda özellikle ikinci el araba fiyatlarında düşüşler bekleniyor. Çoğu vatandaş bekleme konuma geçmiş durumda." ifadelerini kullandı.

"FİYATLAR ANCAK 2 ŞEKİLDE DÜŞER"

Öte yandan galerici Mustafa Öner ise enflasyon devam ettiği sürece fiyatlarda bir değişiklik olmayacağını ifade ederek, "Evet şuanda araç alım satımı neredeyse durmuş durumda. Vatandaş pazarlara sadece fiyat öğrenmek için geliyor. Araba fiyatlarının düşmesi için bana göre 2 etken öne çıkıyor. Hükümet ilk olarak enflasyon artışını ikinci olarak döviz kurlarındaki oynaklığı kontrol altına alması gerekiyor. Böylece şuan halihazırda cazibesini kaybeden yatırım amaçlı araba alımının önüne komple olarak geçebilir." şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

ÖNÜMÜZDEKİ 3 AY KRİTİK ÖNEME SAHİP

Hükümetin attığı adımları da değerlendiren Öner, "Hükümetin fiyatları düşürmeyi kafasına koyduğunu görebiliyoruz. Peş peşe atılan adımların etkileri piyasaya yansımaya başladı. Bunun en önemli belirtisi garajlardaki ve otoparklardaki poşeti çıkmamış arabaların artık araba pazarlarına getirilmesi olduğunu söyleyebiliriz. Fakat bu adımların etkilerini önümüzdeki aylarda eylül, ekim, kasım aylarında daha net görebileceğimizi söyleyebiliriz." dedi.