Gazete Vatan Logo

Fiyat İstikrar Komitesi nedir, kimlerden oluşur? Zincir marketler nasıl denetlenecek? Fiyat farklılıkları nasıl giderilecek?

Hükümetten ekonomi ile ilgili yeni önlemler yolda! Enflasyonla mücadele kapsamında fahiş fiyatlar ile ilgili hükümet yeni adımlar atıyor. Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda ekonomi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu ve marketler ile ilgili kontrollerin sıkılaştırılacağını belirtti. Fiyat İstikrar Komitesi'ni kurarak takibini zincir marketlerde fiyat denetimlerinin arttırılacağını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, fiyat farklılıklarının önüne geçeceklerini ve Fiyat İstikrar Komitesi’nin çalışmalara başlayacağını söyledi. Peki, Fiyat İstikrar Komitesi nedir? Zincir marketler nasıl denetlenecek? Fiyat farklılıkları nasıl giderilecek? Fiyat İstikrar Komitesi marketleri nasıl denetleyecek, ceza verecek mi? Marketlerdeki fahiş fiyat farklılıkları nasıl önlenecek? İşte detaylar…

Fiyat İstikrar Komitesi nedir, kimlerden oluşur? Zincir marketler nasıl denetlenecek? Fiyat farklılıkları nasıl giderilecek?

Marketlerin denetlenmesi ile ilgili yeni çalışma başlıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan resmen açıkladı. 2022 yılının başından bu yana hükümet enflasyonla mücadele kapsamında market denetimlerini arttırmıştı. Fahiş fiyatların önlenmesine yönelik adımlar atan hükümet, marketlerdeki fiyat farklılıklarının giderilmesi ve denetlenmesi için Fiyat İstikrar Komitesi’nin devreye alıyor.

FİYAT FARKLILIKLARI NASIL GİDERİLECEK?

Partisinin Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda konuşan Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan marketler ile ilgili denetim sürecinde yeni adımı açıkladı. İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları:

“Marketlerde kontrollerimizi daha da sıkılaştıracağız. Fiyat İstikrar Komitesi'ni kurarak takibini yapacağız. Fiyat farklılıklarını gidermenin yollarını arayacağız.''

FİYAT İSTİKRAR KOMİTESİ NEDİR?

Fiyat İstikrar Komitesi’nin kuruluşu 26 Kasım 2022 tarihli Resmi Gazete’de yürürlüğe girmişti. Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kapsamında kurulan Fiyat İstikrar Komitesi, Fiyat istikrarının kalıcı olarak tesis edilmesine ve sürdürülmesine katkı sağlamak amacıyla faaliyetlerine başlayacak.

Haberin Devamı

FİYAT İSTİKRAR KOMİTESİ KİMLERDEN OLUŞUYOR?

Fiyat İstikrarı Komitesi; Hazine ve Maliye Bakanı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı, Tarım ve Orman Bakanı, Ticaret Bakanı, Strateji ve Bütçe Başkanı ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanından oluşuyor. Fiyat İstikrarı Komitesi, gerekli görmesi halinde ilgili sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve özel sektör temsilcilerini toplantılarına davet edebiliyor.

FİYAT İSTİKRARI KOMİTESİ DENETLEME İŞLEMLERİ NASIL YAPILACAK?

Fiyat İstikrarı Komitesinin görev ve yetkileri Resmi Gazete’de şu şekilde belirtiliyor:

a) Para ve maliye politikaları arasındaki eşgüdümü gözetmek suretiyle fiyat istikrarını sağlamaya yönelik yapısal politika önerileri geliştirmek, 

b) Fiyat istikrarını tehdit eden riskleri izleyerek para politikası ve para politikası araçları dışında alınması gereken tedbirleri belirlemek ve ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından uygulanmasını sağlamaya yönelik tavsiyelerde bulunmak,

Haberin Devamı

c) Kamu tarafından belirlenen ya da yönlendirilen fiyatların fiyat istikrarı odağında uygulanmasını sağlamaya yönelik kararlar almak.