Gazete Vatan Logo

Felix’in saatini 10 Türk alabilecek!

‘Yüksekten uçan’ saatin fiyatı dudak uçuklatıyor

Avusturyalı paraşütçü Felix Baumgartner’in 39 bin metreden atlarken kolunda taşıdığı Zenith saatten 250 adet üretildi. Türkiye’nin de 10 adetlik kotayı kopardığı saatin fiyatı 21 bin 400 TL!

Ses hızını aşan ilk insan olarak tarihe geçen Avusturyalı paraşütçü Felix Baumgartner’ın atlayış sırasında taktığı Zenith marka saat, dünya ile aynı anda Türkiye’de de dün satışa çıktı. Baumgartner anısına tasarlanan saatten tüm dünyada sadece 250 adet üretildi. İsviçreli saat markası Zenith’in en önemli pazarlarından olan Türkiye ise saatten 10 adetlik kota almayı başardı. Dünyanın ses hızını geçen tek saati olan ‘Zenith El Primero Stratos Flyback Striking 10th’ isimli model, Türkiye’de 21 bin 400 liradan başlayan fiyatla satışa çıktı. 10 yıldır Zenith’in Türkiye distribütörü olan Konyalı Saat’in Genel Müdürü İrfan Nalçacı, markanın en önemli pazarlarından oldukları için 10 adetlik kotayı alabildiklerini söyledi.

Felix Baumgartner, önceki gün 39 bin metreden yani yolcu uçaklarının olağan irtifasından 4 kat yükseklikte özel bir kapsülden atladı. 9:03 dakikada yere inen Baumgartner, 2 rekoru birden kırdı. Atmosferden atlarken tahmini 1.342,8 km hıza ulaştı, 40 saniyede ses hızını geçti. Bu rekor sırasında Baumgartner’in kolundaki Zenith saat de yakın uzay ortamında ses duvarını aşan ilk saat unvanını kazandı. Avusturyalı sporcu anısına üretilen saatin deri kayışlı versiyonu 21 bin 400 TL, metal kayışlısı ise 23 bin 750 TL’den satılacak.

1 saatin üretimi 9 ay sürdü

Tamamen mekanik ve el yapımı olan ‘Zenith El Primero Stratos Flyback Striking 10th’ isimli model, bundan sonra dünyanın en dayanıklı saati olarak anılacak. Stratos, saatte 36 bin titreşimlik frekansta atıyor. Dünyanın en hassas otomatik kronograf hareketine sahip olan saat, saniyenin onda birini okumaya imkan tanıyor. Bu özellik uçuş sırasında pilotların hızını ölçmesini sağlıyor.

Zenith’in el yapımı olan saatinin her biri için 9-10 aylık çalışma yapıldı. Ancak Baumgartner’in atlayışı 5 yıldır planlandığı için 250 saatin tamamı aylar öncesinden hazırlandı.

Haberin Devamı