Gazete Vatan Logo

Fed'in faiz kararı sonrası Başkan Powell sinyali verdi! Bir faiz artırımı daha

ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini 75 baz puan artırarak yüzde 1,50-1,75 aralığına yükseltti. Fed 28 yılın en yüksek faiz artışını gerçekleştirdi. Bu gelişmenin ardından Fed Başkanı Jerome Powell, "Gelecek toplantıda 50 baz puan ya da 75 baz puan faiz artışı olabilir. Açıklanacak verilere bağlı olacak. Enflasyonda riskler hala yukarı yönlü" diyerek yeni faiz için sinyal verdi.

Fed'in faiz kararı sonrası Başkan Powell sinyali verdi! Bir faiz artırımı daha

Piyasaların merakla beklediği Faiz kararı açıklandı. Fed faizi 75 baz puan artırarak yüzde 1.75'e yükseltti. Böylece son 28 yılın en yüksek faiz artışı gerçeklemiş oldu. Faiz kararı 10-1 oyla alındı. Esther George faizin 75 baz puan artırılmasına karşı çıktı, 50 baz puan artırım için oy verdi. Fed yetkililerinin 2022 sonu için ortalama fed fon faizi beklentisi yüzde 3,4 oldu. 2023 sonu için ortalama fed fon faizi beklentisi yüzde 3,8 olarak gerçekleşti.

ABD'de ekonomik aktivitenin toparlandığına ve istihdam kazanımlarının güçlü olmaya devam ettiğine işaret eden Fed "Genel ekonomik aktivite, ilk çeyrekteki düşüşün ardından toparlanmış görünüyor. İstihdam kazanımları son aylarda güçlüydü ve işsizlik oranı düşük kaldı. Enflasyon, pandemi, daha yüksek enerji fiyatları ve daha geniş fiyat baskılarıyla ilgili arz ve talep dengesizliklerini yansıtarak yüksek kalmaya devam ediyor. Ukrayna'nın Rusya tarafından işgali, muazzam insani ve ekonomik zorluklara neden oluyor. İstila ve buna bağlı olaylar, enflasyon ve küresel ekonomik aktivite üzerinde baskı oluşturmaktadır. Buna ek olarak, Çin'deki COVID ile ilgili karantinaların tedarik zinciri aksamalarını daha da kötüleştirmesi muhtemeldir. Kurul, enflasyon risklerine karşı oldukça dikkatlidir" değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

YENİ FAİZ ARTIRIMI MESAJI

28 yıl sonra ilk kez faiz 75 baz puanlık artış yapan Fed Başkanı Jerome Powell, karar sonrası açıklamalarda bulundu. Enflasyon risklerinin yukarı yönlü olduğunu söyleyen Powell, faiz artışlarının devam edeceğini öngördüklerini ve bunun hızının verilere bağlı olacağını söyledi.

Powell, şu ifadeleri kullandı:

"Son açıklanan enflasyon ve istihdam verileri sonrası daha agresif bir faiz artırımının uygun olacağına karar verdik. Fiyat istikrarını sağlama görevimiz var. İstihdam piyasasına yardımcı olmak için enflasyonu düşürmek önemli.

Gelecek toplantıda 50 baz puan ya da 75 baz puan faiz artışı olabilir. Açıklanacak verilere bağlı olacak. Enflasyonda riskler hala yukarı yönlü.

"BAŞARILI OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM"

Haberin Devamı

Fed, fiyat istikrarını sağlamak için gereken araçlara sahip. Bilançomuzu ciddi şekilde azaltma sürecindeyiz .Tedarik sıkıntıları öngörülenden daha uçun sürdü ve fiyat baskıları genele yayıldı. Eğer enflasyonu aşağı getirirken, işsizlik oranı yüzde 4,1'e kadar yükselir ise bunun başarılı bir sonuç olacağını düşünüyorum.

"HEMEN ZAFER İLAN ETMEYECEĞİZ"

Enflasyonun aşağı geldiğine dair ikna edici kanıt görene kadar zafer ilan etmeyeceğiz. Ekonomide genel bir yavaşlama işareti yok. Durgunluk yaratmaya çalışmıyoruz. Çekirdek enflasyon bize gelişmeleri daha farklı gösteriyor ama yasanın bize verdiği görev manşet enflasyona bakmak. O nedenle manşet enflasyona bakıyoruz"