Gazete Vatan Logo

Fed faiz kararını son dakika açıkladı!

ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini 75 baz puan artırarak yüzde 1,50-1,75 aralığına yükseltti. Fed 28 yılın en yüksek faiz artışını gerçekleştirdi.

Fed faiz kararını son dakika açıkladı!

Piyasaların merakla beklediği Faiz kararı açıklandı. Fed faizi 75 baz puan artırarak yüzde 1.75'e yükseltti. Böylece son 28 yılın en yüksek faiz artışı gerçeklemiş oldu. Faiz kararı 10-1 oyla alındı. Esther George faizin 75 baz puan artırılmasına karşı çıktı, 50 baz puan artırım için oy verdi. Fed yetkililerinin 2022 sonu için ortalama fed fon faizi beklentisi yüzde 3,4 oldu. 2023 sonu için ortalama fed fon faizi beklentisi yüzde 3,8 olarak gerçekleşti.

ABD'de ekonomik aktivitenin toparlandığına ve istihdam kazanımlarının güçlü olmaya devam ettiğine işaret eden Fed "Genel ekonomik aktivite, ilk çeyrekteki düşüşün ardından toparlanmış görünüyor. İstihdam kazanımları son aylarda güçlüydü ve işsizlik oranı düşük kaldı. Enflasyon, pandemi, daha yüksek enerji fiyatları ve daha geniş fiyat baskılarıyla ilgili arz ve talep dengesizliklerini yansıtarak yüksek kalmaya devam ediyor.

Ukrayna'nın Rusya tarafından işgali, muazzam insani ve ekonomik zorluklara neden oluyor. İstila ve buna bağlı olaylar, enflasyon ve küresel ekonomik aktivite üzerinde baskı oluşturmaktadır. Buna ek olarak, Çin'deki COVID ile ilgili karantinaların tedarik zinciri aksamalarını daha da kötüleştirmesi muhtemeldir. Kurul, enflasyon risklerine karşı oldukça dikkatlidir" değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

YÜZDE 2 ENFLASYON HEDEFİ KORUNUYOR

Fed'in uzun vadede maksimum istihdam ve yüzde 2 oranında enflasyon elde etmeyi hedeflediğini belirten Komite, bu hedefleri desteklemek için Komite, federal fon oranı hedef aralığını yüzde 1,50-1,75'e yükseltmeye karar verdi ve hedef faiz aralığında artışların devam etmesinin uygun olacağını belirtti.

"Komite, enflasyonu yüzde 2 hedefine geri döndürmeye kararlıdır" ifadesinin kullanıldığı açıklamada, ekonomik görünüm için gelen bilgilerin etkilerinin izlemeye devam edileceğini belirtti.

"Komite, hedeflerine ulaşmasını engelleyebilecek risklerin ortaya çıkması durumunda, para politikasının duruşunu uygun şekilde ayarlamaya hazır olacaktır" ifadelerinin de yer aldığı açıklamada, Komite'nin değerlendirmelerinde halk sağlığı, işgücü piyasası koşulları, enflasyon baskıları ve enflasyon beklentileri ile finansal ve uluslararası gelişmelere ilişkin okumalar da dahil olmak üzere çok çeşitli bilgileri dikkate alacağı vurgulandı.

Haberin Devamı

BİLANÇO DARALTMA DEVAM EDECEK

Komite, buna ek olarak Mayıs ayında yayınlanan Fed Bilançosunun Büyüklüğünü Küçültme Planlarında açıklandığı gibi, elindeki Hazine kağıdı ve mortgage destekli menkul kıymetleri azaltmaya devam edeceğini vurguladı.