Gazete Vatan Logo

‘Ertelenen talep bu yıl canlanacak’

Almanya’dan sonra en çok yatırımı Türkiye’de yapan ayakkabı devi Deichmann’ın Türkiye Genel Müdürü Atilla Özkul, seçimden sonra belirsizliğin ortadan kalkmasıyla perakende sektöründe ertelenen talebin 2016 yılında devreye gireceğini vurguladı.

‘Ertelenen talep bu yıl canlanacak’

Deichmann Türkiye Genel Müdürü Atilla Özkul, perakende sektörü açısından 2015 yılını “Mevcut düzeni koruduğumuz, bir anlamda gazdan ayağımızı çektiğimiz, ama frene basmadığımız bir yıl oldu” diye değerlendirdi. Seçimden sonra belirsizliklerin ortadan kalkmasıyla ertelenen talebin devreye gireceğine inandıklarını kaydeden Özkul, “Önümüzdeki 4 yılda bizi bekleyen bir genel seçimin olmaması, ekonominin güvenli bir şekilde ilerleyebilmesi anlamında çok önemli. Bu nedenle, sağlanan siyasi istikrarın beraberinde ekonomik istikrarı da getireceğini ümit ediyoruz” dedi.

Hedefler büyüyecek

Önümüzdeki dönemde Türkiye’nin, yeni bir büyüme hikayesi yaratarak benzer ülkelerden farklılaşması gerektiğini kaydeden Özkul, “Belirsizliklerin ortadan kalkması tüketici güveninin artmasını beraberinde getirecek. Bu anlamda ertelenen talebin de devreye girmesiyle perakende sektörü açısında olumlu bir atmosfer söz konusu olacak” diye konuştu.

2015 için öngördükleri ciro ve büyüme hedeflerine değinen Özkul, şöyle devam etti: “Deichmann, ana ülkesi olan Almanya’dan sonra, son 3 yılda en fazla mağaza yatırımını yaptığı ülke olan Türkiye’de 2015 yılında hız kesmeden büyümeye devam ettik ve 2015 senesini yaklaşık yüzde 20 büyüme ile kapattık. İstikrar ortamı gerek yatırım gerekse tüketim kararlarını olumlu etkileyeceği için biz ve bizim gibi kurumlar da büyüme hedeflerini yukarı yönlü revize edecekler. Türkiye global piyasalarda yaşanacak olumsuzluklardan pozitif anlamda ayrışabilirse, hem ülke ekonomisi hem de şirketler 2016 yılında daha güçlü büyüme performansı ortaya koyacaktır.”

Haberin Devamı

Yeni yabancı zor

İthal ayakkabıda vergi oranlarının yüksek olmasının yabancı yatırımcıyı tedirgin ettiğini anlatan Atilla Özkul, “Bu durum, Türkiye’de yatırım yapan ve yapmayı planlayan global markaların stratejilerini yeniden gözden geçirmelerine neden olacak. Bu yüzden de pazarda yeni yabancı oyuncuları yoğun şekilde görmemiz zor” dedi.

10’uncu yılını kutlayacak

Atilla Özkul, “Sektörde pek çok yeni konunun gündemimizi meşgul edeceğini öngördüğümüz 2016 yılı, marka olarak bizim için özel bir anlam taşıyor. 2006 yılında Türkiye pazarında ilk mağazalarını açmaya başlayan Deichmann, bu sene 61 ildeki 125 mağazası ve 1.100 kişiden oluşan dev çalışan kadrosu ile Türkiye pazarındaki 10’uncu yılını büyük bir gururla kutlayacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

Asgari ücretteki artış dengeleri değiştirecek

2016 yılının mevcut kaynakların daha aktif kullanılacağı, mağaza verimliliğinin ön planda tutulacağı bir yıl olmaya devam edeceğini kaydeden Atilla Özkul, şöyle devam etti: “Bu bağlamda sektördeki oyuncular, verimlilik esaslarının gereklerini tam anlamıyla yerine getiremeyen mağazalarında kapanış yoluna gidecek. Perakende sektöründe gider kalemleri arasındaki dengeler değişecek. Özellikle asgari ücretin artmasıyla beraber belki de en yüksek kalem personel giderlerine ait olacak. Dolayısıyla markalar personel optimizasyonuna gidecek. Bu durumun dolaylı olarak tüm sektördeki servis kalitesini genel olarak olumsuz yönde etkileyeceği kanaatindeyiz. Dijital ve geleneksel kanalları birbirleri ile sağlıklı bir şekilde bütünleştirebilen markalar uzun vadede başarı sağlayacak. Bu anlamda sektörde, klasik reklam mecralarının yanı sıra, hedef kitleye dijital kanallar vasıtasıyla ulaşmak yükselen trend olacak.”

Haberin Devamı