Gazete Vatan Logo

Enerji kimlik belgesi alınmazsa ne olur? | Enerji kimlik belgesi son tarih!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 1 Ocak 2020 itibarıyla binalar veya bağımsız bölümlere ilişkin alım, satım ve kiralama işlemlerinde Enerji Kimlik Belgesi düzenlenme şartının aranacağını bildirdi. Peki, Enerji kimlik belgesi alınmazsa ne olur? Enerji kimlik belgesi alınmazsa cezası var mı? İşte enerji kimlik vergisi konusunda merak edilenler…

Enerji kimlik belgesi alınmazsa ne olur? | Enerji kimlik belgesi son tarih!

Türkiye’de tüm binalarda alınması zorunlu hale getirilen “Enerji Kimlik Belgesi” için son tarih 1 Ocak 2020 olarak belirlendi. Peki, Enerji kimlik belgesi alınmazsa ne olur? Enerji kimlik belgesi nereden ve nasıl alınır? Emlak kimlik vergisi gerekli olan belgeler nelerdir? Enerji kimlik vergisi konusunda merak edilenler…

1 OCAK 2020 KİMLİK BELGESİ ALMA ŞARTI

Bakanlığın internet sitesinden yapılan açıklamada, “Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği”ndeki Enerji Kimlik Belgesi uygulamasına ilişkin detaylara yer verildi. Açıklamada, “1 Ocak 2020 itibarıyla binalar veya bağımsız bölümlere ilişkin alım, satım ve kiraya verme ile ilgili iş ve işlemlerde Enerji Kimlik Belgesi düzenlenmiş olması şartı aranacaktır. Binanın veya bağımsız bölümün satılması veya kiraya verilmesi safhasında, mal sahibi Enerji Kimlik Belgesinin bir suretini alıcıya veya kiracıya verir” denildi. Gerekli koşulları yerine getirdikten sonra bakanlık tarafından onaylanan Enerji Kimlik Belgesi, apartman girişinde herkes tarafından görülecek bir yere asılacak.

Haberin Devamı

ENERJİ KİMLİK BELGESİ NEREDEN VE NASIL ALINIR?

Enerji Kimlik Belgesi çıkartmak isteyenler, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın internet sitesinde listesi verilen kuruluşlardan birine başvurarak, belgeyi çıkartabilecek. Yeni yapılan binaların başvurusu müteahhit tarafından, kullanılmakta olan binalarda ise başvuru apartman yöneticisi tarafından yapılır.

ENERJİ KİMLİK BELGESİ ALINMAZSA NE OLUR, CEZASI VAR MI?

Enerji Kimlik Belgesi olmayan yapılarda 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren alım, satım ve kiralama işlemleri yapılamayacak. Belgesi olmayan yeni yapılar ise ruhsat alamayacak.

1 Ocak 2020 tarihinden itibaren Enerji Kimlik Belgesi olmayan binalardaki konutların alım satımı yapılamayacak ve kiraya verilemeyecek. Mal sahipleri kimlik belgesini vermek zorunda olacak.

EMLAK KİMLİK BELGESİ BAŞVURUSUNDA İSTENEN BELGELER?

Belge çıkartmak için mimari proje, ısı yalıtım projesi, mekanik tesisat projesi ve elektrik projesinin ilgili kuruluşa verilmesi gerekmektedir.

Haberin Devamı

ENERJİ KİMLİK BELGESİ FİYATI

Enerji Kimlik Belgesi çıkartmada belirlenen standart bir fiyatı yok. Binanın toplam kapalı alan metrekaresi üzerinden ücretlendirme yapılmaktadır.

GEÇERLİLİK SÜRESİ 10 YIL

Enerji Kimlik Belgesinin geçerlilik tarihi 10 yıl olarak belirlendi.

Enerji Kimlik Belgesi nedir?

Enerji Kimlik Belgesi, binaların yapı kalitesini enerji tasarruf edebilme kapasitesine göre sınıflandıran bir belgedir. Bu belgede binalar A’dan G’ye kadar 7 aşamada sınıflandırılır. A sınıfı en tasarruflu binayı, G ise ısı tasarrufu açısından en kötü binayı sınıflandırmakta kullanılır.