Gazete Vatan Logo

Elektrik fiyatlarıyla ilgili karar! Zam yerine indirim tasarruf getirdi

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, geçtiğimiz yıl enerji fiyatlarındaki artışlardan tüketicilerin korunması için devreye alınan Uzlaştırma Fiyat Mekanizması’nın (AUF) katkısı ile 200 milyar TL’yi bulan bir meblağın vatandaşın cebinde kaldığını belirterek, mekanizma sayesinde elektrikle yüzde 110’luk zammın önüne geçildiğini, yüzde 15’lik indirim sağlandığını bildirdi.

Elektrik fiyatlarıyla ilgili karar! Zam yerine indirim tasarruf getirdi

Bir grup gazeteciye değerlendirmede bulunan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, AUF’un hem sektöre hem de tüketicilere beklentilerinin üstünde olumlu etki yaptığını kaydetti. Bu süreçte üretim maliyetlerinde yaşanan artışların da ivedilikle AUF’a yansıtılarak elektrik üreticilerinin mağdur olmasının engellendiğini kaydeden Yılmaz, “Bir emniyet sübabı görevi gören AUF ile hiçbir üretici ‘maliyetlerim çok arttı ben santralimi kapatmak zorundayım’ demedi. Öyle bir durumda, hem bir arz güvenliği sıkıntısı yaşanabilir hem de kapanan santraller istihdam sorununa sebep olabilirdi” dedi.

Milliyet'te yer alan habere göre; AUF’un elektrik faturalarındaki etkisinin de çok olumlu olduğunu belirten Yılmaz, “Bizim uygulamamızdan sonra Avrupa’da başka ülkelerde de devreye alınan AUF’un nihai hedefi çok net. Arz güvenliği sekteye uğramayacak ve tüketiciler de yüksek maliyet artışlarından korunacak. AUF ile 200 milyar TL’lik bir meblağ vatandaşımızın cebinde kaldı. AUF ile sağlanan kaynak ile elektrik tarifelerinde yüzde 110 oranında bir artışın önünü geçildiği gibi Nisan ayında yapılan yüzde 15’lik indirim de AUF katkısı ile sağlandı” diye konuştu.

Haberin Devamı

9.3 MİLYAR TL GERİ ÖDEME

AUF’a aykırı hareket eden şirketlerle ilgili soruşturma sürecinin de devam ettiğini belirten Yılmaz, bu şirketlerin şu ana kadar 9.3 milyar TL geri ödeme yaptığını açıkladı. Yılmaz, “Adaletten asla taviz veremeyiz. AUF ile ilgili de hiçbir hukuki tereddüdümüzün olmadığını ifade etmiştik. Son yargı kararları bu konudaki haklılığımızı teyit etti. İhtiyaç olduğuna inandığımız müddetçe AUF uygulaması devam edecek” diye konuştu.

AUF fiyatları, doğalgaz, ithal ve yerli kömür ve yenilenebilir kaynaklı santraller için EPDK tarafından maliyetler değerlendirilerek ayrı ayrı belirleniyor. Serbest piyasada oluşan bedeller ile azami uzlaştırma fiyatları arasındaki fark “destekleme bedeli” adı altında havuzda toplanıyor. Havuzda oluşan gelir, elektrik tüketimleri için kullanılarak tüketicilerin piyasada oluşan artışlardan korunması sağlanıyor.

Haberin Devamı