Gazete Vatan Logo

Elektrik fiyatlarıyla ilgili flaş gelişme! Faturalar değişiyor, vergi muafiyeti ve indirim...

Elektrik fiyatlarıyla ilgili son dakika gelişmeleri yaşanıyor. Faturalar değişiyor. Bir açıklama daha geldi. Milyonlarca elektrik abonesini ilgilendiriyor. Son aylarda artan elektrik faturalarına yönelik vergi muafiyeti gelebilir. Bazı esnaflara kiraları kadar elektrik faturası geldiğini söyleyen Sabah Gazetesi Yazarı Dilek Güngör, "Yüzde 18'lik KDV'yi yüzde 8'e düşürülürse bu faturalarda ciddi bir indirim anlamına gelir." ifadelerini kullandı. Dilek Güngör bakanlığın bu kararı yakın zamanda açıklamasını beklediğini de belirtti. Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, elektrik tarifelerinde düzenleme yapılacağını belirterek, "Aylık tüketimi 150 kilovattan 210 kilovata çıkarıyoruz'' demişti. Yeni düzenlemeyle ilgili karar Resmi Gazete'de yayımlanmıştı.

Elektrik fiyatlarıyla ilgili flaş gelişme! Faturalar değişiyor, vergi muafiyeti ve indirim...

Son aylarda artan elektrik faturalarına yönelik A Haber'e açıklamalarda bulunan Sabah Gazetesi Ekonomi Yazarı Dilek Güngör bu konuda bir vergi muafiyetinin gelebileceğini paylaştı. Sabah Gazetesi Ekonomi Yazarı Güngör elektrik faturalarında vergi muafiyetine yönelik şu açıklamalarda bulundu:

Önümüzdeki günlerde detaylı şeyler göreceğiz. Gıdada bir tık indirim olması bekleniyor. Elektrik faturaları gündemde. Kademeli tarife getirildi ama esnaf kesiminde büyük sıkıntı var. Özellikle bakkal, lokanta gibi yerlerde buzdolapları çalışıyor. Bazı esnaflara kiraları kadar elektrik faturası geliyor.

KDV'LERE BİR DÜZENLEME GELEBİLİR

Elektrik faturalarında KDV yüzde 18 ve belediyeler yüzde 5 tüketim vergisi alıyor. KDV'lerde bir düzenleme gelebilir. Maliyetini Hazine ve Maliye Bakanlığı hesaplayacaktır. Bu yüksek faturalar malum sert bir kış geçiriyoruz.

YÜZDE 18'DEN YÜZDE 8'E DÜŞÜRÜLEBİLİR

Maliyet hesabı yapılması gerekiyor. Yüzde 18'lik KDV'yi yüzde 8'e düşürülürse bu ciddi bir indirim anlamına gelir. TRT payı uzun zamandır tartışılıyordu bunlardan hükümet vazgeçti. Kısa vadede bir KDV geçişi olabilir.

Haberin Devamı

Gıda noktasında indirimlerin olacağını düşünüyorum. Bazı ürünler artık lüks kategorisinde değil. Fiyatlar çok arttı. Sebze ve meyvede fiyatlar çok çok arttı ve hayat pahalılığı yaşanıyor. Vergi indirimi enflasyona da katkı sağlar.

BAKANLIK BENCE KISA SÜREDE AÇIKLAYACAK

KDV'nin düşürüleceğini düşünüyorum. Bakanlık bence kısa sürede bunu açıklayacak

KADEMELİ ELEKTRİK TARİFESİNE YENİ DÜZENLEME

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yüksek fatura şikayetleri üzerine yapılan çalışma sonucu en düşük tarifede günlük 5 kilovat olarak hesaplanan elektrik tüketim tutarının 7 kilovata, dolayısıyla K150 kilovat olan sınırın, 210 kilovata yükseltildiğini açıklamıştı.

Yeni düzenlemeyle ilgili karar Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmişti.

DÜZENLEMEYLE FATURADA NE DEĞİŞECEK?

Peki bu değişiklik faturaya nasıl yansıyacak?

210 kilovatsaatlik tüketimin, yılbaşında yürürlüğe giren tarifeye göre 329 lira fatura tutarı vardı.

Haberin Devamı

Yeni kararla 210 kilovatsaatlik tüketimin fatura tutarı 287 lira olacak. 42 lira indirim sağlanacak.

.