Gazete Vatan Logo

Elektrik, doğalgaz faturaları ile ilgili flaş açıklama! Yüzde 30 daha düşük...

Kış geliyor herkes doğalgaz elektrik faturamı nasıl düşürürüm diye düşünüyor. Yüzde 30'a kadar tasarruf mümkün... Yağmurla birlikte hava sıcaklıklarının düşmesi ve kış mevsiminin yaklaşması konutlardaki en ekonomik ısınma yönteminin hangisi olduğu sorusunu da akıllara getirdi. Prof. Dr. Arif Hepbaşlı, doğalgaz, elektrik gibi kaynakların hangisinin kullanılması gerektiğinden önce yalıtımın, bilinçli tüketim ile enerji verimliliğinin ısıtma harcamalarında en büyük tasarruf etme yöntemi ve güvenilir bir kaynak olduğunu vurguladı.

Elektrik, doğalgaz faturaları ile ilgili flaş açıklama! Yüzde 30 daha düşük...

Avrupa enerji krizi ile boğuşurken fiyatlara da peş peşe rekor zamlar geldi. Havaların soğuması ile ülkemizde de elektrik ve doğalgaz tüketimi artarken alınabilecek önlemlerle fatura tutarlarını düşürmek mümkün. Prof. Dr. Arif Hepbaşlı, jeotermal enerjiyle ısınmanın diğer tüm kaynaklara göre daha ekonomik olduğunu, ancak ülkemizde kısıtlı oranda kullanılabildiğini söyledi. Prof. Dr. Hepbaşlı, bu ayki verilere göre; konutlarda 1000 kilokalori ısı ihtiyacı için gerekli olan toplam yakıt maliyeti değerlerine bakıldığında ithal kaynak olmasına karşın şehirlere göre en ucuz doğal gaz birim fiyatı göz alındığında doğal gazın yerli linyit kullanımına oranla yaklaşık yüzde 80, elektrikli soba kullanımına göre de yüzde 400 daha ekonomik olduğunun görüldüğünü ifade etti. Hepbaşlı, "Mutfaktaki pişirme amaçlı ısıtma ile banyo ve mutfak için sıcak kullanım suyunu da düşündüğümüzde, konutlarda, toplam yakıt maliyet değerleri doğalgaz kullanımında diğer yakıtlara kıyasla önemli miktarlarda düşmekte" ifadelerini kullandı. Enerji alanındaki çalışmalarıyla dünyanın ve Türkiye'nin sayılı bilim insanları arasında yer alan Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Asli Üyesi Prof. Dr. Arif Hepbaşlı, Türkiye'nin enerjideki dışa bağımlılığı nedeniyle her yıl 10 milyarca dolar kaynak harcadığını hatırlattı. Prof. Dr. Hepbaşlı, enerjide tasarruf için alışkanlıkların mutlaka değişmesi gerektiğini vurgulayarak elektrik, doğalgaz ya da kömür, kullanılan yakıt türü ne olursa olsun konutlarda ısı tasarrufunu sağlamak için öncelikle yalıtımın sağlanması gerektiğinin de altını çizdi.

Haberin Devamı

"BİLİNÇLİ KULLANIMLA YÜZDE 30'A KADAR TASARRUF MÜMKÜN"

Prof. Dr. Arif Hepbaşlı, "Ülkemizde, enerjinin yaklaşık yüzde 40'ı konutlarda kullanılıyor ve bunun da yüzde 85'i ısıtma ve soğutma harcamalarına gidiyor. Yalıtımsız binalarda ısıtma ve soğutma yaparken yalıtımlı binalara göre iki kat enerji harcıyoruz. En temiz, ucuz, yerli ve milli enerji; israf edilmeyen, verimli kullanılan enerjidir. Çok küçük detaylara dikkat ederek, bazı alışkanlıklardan vazgeçerek, binalarımıza ısı yalıtımı yaparak, doğru cihazları kullanarak ciddi tasarruf elde etmemiz mümkün. Yakıt ya da elektrik tüketimleri düşük, verimliliği yüksek ve düşük emisyona sahip çevreci cihazlar tercih edilmeli. Cihazların enerji tasarruf özelliği olmalı, 1 saatteki yakıt tüketimi en az olan tercih edilmeli. Yapılan hesaplamalar; tüm bunlara gereken önemi gösterdiğimiz takdirde enerji harcamalarımızda en az yüzde 20-30 oranında tasarruf olacağını gösteriyor" dedi.

Haberin Devamı

"KLİMA, ELEKTRİKLİ ISITICILARA ORANLA ÜÇTE İKİ TASARRUF SAĞLIYOR"

Elektrikli cihazlarla ısınmanın, vatandaşlar için ekonomik olmasa da zahmetsiz olması nedeniyle bazı bölgelerde sıklıkla tercih edildiğini vurgulayan Prof. Dr. Arif Hepbaşlı, "Elektrikli soba diye bilinen ısıtıcılar, kullandığı her 1 kW elektrik gücü için ısıtılacak alana 1 saatte en fazla 1 kWh enerji verir. Bu cihazların kullanımı hem bütçemiz hem de enerji verimliliği açısından hiç iyi değildir. Klimalar veya ısı pompalarıyla ısınma tercih ediliyorsa mutlaka alacağınız cihazın, etki katsayısı olarak adlandırdığımız COP değerine bakmanız gerek. COP değeri, bize o cihazın 1 birim enerjiyle kaç birim ısı değeri ürettiğini ifade eder. A sınıfı klimalarda, COP değeri 3,60 ve üzeridir. Yani klimanız daha az elektrik harcayacak ve daha çok ısıtma sağlayacak demektir. A sınıfı klimalarla kıyaslayınca, elektrikli ısıtıcıların aynı miktardaki ısı enerjisini elde etmek için yaklaşık 3 kat daha fazla elektrik enerjisine ihtiyaç duyacakları ortada. Klima ilk başta pahalı gibi görünebilir, ancak ödeyeceğiniz faturayı düşündüğünüzde uzun sürede elektrikli ısıtıcıya göre hem kendini amorti edecektir hem de elektriğinin büyük bir kısmını ithal kaynaklarla üreten ülkemizde, enerji verimliliği için önemlidir" diye konuştu.

Haberin Devamı

"ISI TASARRUFU İÇİN BAZI ÖNERİLER"

Öte yandan ısı tasarrufu için şu önerilerde bulunuldu: "Binanın mantolanması ve duvarların izolasyonu yapılmalı, çatı uygun şekilde yalıtılmalı. Antre, koridor, merdiven holü, bodrum ve kullanılmayan odalardaki radyatörler iptal edilmeli, oda termostatı kullanılmalı ya da her radyatöre termostatik vana monte edilerek uygun sıcaklıkta ayarlanmalı. Odalarda masa, sandalye ve yatakları dış duvarlardan uzak tutmalı. Güney cephesi pencerelerden gündüzleri güneş girmesini sağlamalı. Gece, gündüz ısınan evleri yüzde 50-55 oranında nemlendirmeli. Çünkü nemli hava, sıcaklığı daha iyi tuttuğundan buharlaşma azalacak; vücut daha az ısı kaybedecektir. Pencereler çift camlı olmalı ve yalıtım yapılmalı. Pencere ve kapıların hava sızdırmazlığı kontrol edilmeli. Radyatörlerden taşınım ve ışınım yoluyla çıkan ısı radyatörün arkasındaki duvarı ısıtır. Dışarı olan ısı kaybını önlemek için alüminyum folyo kaplı ısı yalıtım levhaları yerleştirilmeli. Isıtılmayan bölgelerden geçen sıcak su boruları yalıtılmalı. Kombi, klima, kalorifer, ısı merkezlerinin yıllık bakımları mutlaka yaptırılmalı. Kat kaloriferinde ve merkezi kazanlarda cihazın izolasyonu iyi olmalı, malzemelerin seçimi, mühendislik büroları ve yetkili servis-teknik uzmanlar tarafından yapılmalı."

Haberin Devamı