Gazete Vatan Logo

Ekmek fiyatlarına zam gelecek mi? Buğday fiyatları arttı mı?

Rusya-Ukrayna savaşı devam ediyor. Savaşın yol açtığı kriz devam ederken petrolden metal ve tarım ürünlerine neredeyse tüm emtialarda fiyat artışları yaşanıyor. Özellikle tarım ürünlerindeki artış yaşanırken dünya ekonomisinde sorunlar derinleşiyor. Rusya-Ukrayna savaşı Avrupa’da hububat fiyatları yükseldi. Türkiye’de de artışların yaşanıp yaşanmayacağı merak ediliyor. Fırıncılar Odası açıklama yaptı. Peki, Ekmek fiyatlarına zam gelecek mi? Buğday fiyatları arttı mı? İşte tüm detaylar…

Ekmek fiyatlarına zam gelecek mi? Buğday fiyatları arttı mı?

Rusya Ukrayna krizi devam ediyor. Kriz dünya ekonomisinde derin sorunlara neden oldu. Küresel ekonomi, Covid-19 salgını nedeniyle yaşanan ekonomik krizin toparlanma aşamasını tamamlayamadan Rusya-Ukrayna savaşına bağlı olarak emtia fiyatlarında görülen artışlarla sarsılıyor. Rusya'nın önemli paya sahip olduğu birçok emtia ürününde fiyatlar tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Rusya-Ukrayna savaşı Avrupa’da hububat fiyatları yükseltince Türkiye’nin de bu durumdan etkilenip etkilenmeyeceği pek çok kişinin gündeminde yer alıyor. Peki, Ekmek fiyatlarına zam gelecek mi? Buğday fiyatları arttı mı? İşte hububat krizi ile ilgili Fırıncılar Odası’nın yaptığı açıklama ve krizin detayları…

Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle petrolden, metal ve tarım ürünlerine neredeyse tüm emtia fiyatlarında sert fiyat artışları yaşanıyor. Fiyatların artmasıyla birlikte dünya ekonomisindeki sorunlar daha da artıyor. Küresel ekonomi, 2 yıldan uzun bir süredir Covid-19 salgını ile mücadele ederken yaşanan ekonomik krizin toparlanma aşamasını tamamlayamadan Rusya-Ukrayna savaşına bağlı olarak emtia fiyatlarında görülen artışlar endişeye neden oluyor.

Haberin Devamı

BUĞDAY FİYATLARI ARTTI MI?  

Buğday fiyatları ise söz konusu dönemde yüzde 47,8 artışla 12,94 dolara ulaştı.

Rusya, yüzde 18 payla küresel buğday ihracatında lider konumda bulunuyor ve tarım ürünlerinden yılda yaklaşık 36 milyar dolar ihracat geliri (yüzde 7,3) sağlıyor.

Ukrayna ise yüzde 7 payla dünyanın beşinci buğday ihracatçısı olarak öne çıkıyor.

Savaş nedeniyle Ukrayna'da üretim ve ihracatın düşmesi, Batılı ülkelerin Rusya'daki lojistik firmalarına uyguladığı yaptırımlar nedeniyle küresel buğday arzı sekteye uğrarken, bu durum, fiyatlara artış olarak yansımaya devam ediyor.

TÜRKİYE’DE DURUM NE? EKMEK FİYATLARINA ZAM GELECEK Mİ?

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, dünya genelinde hububat fiyatlarında artışa yol açan Rusya-Ukrayna savaşının Türkiye'deki ekmek üretimine etkisine ilişkin değerlendirmede bulundu.

Ekmek fiyatlarının hedeflenen seviyede devam ettiğini ifade eden Balcı, "Şu anda Türkiye genelinde 200 gram ekmek azami 3 liradan satılıyor.

Haberin Devamı

TMO'un ekmek üreticilerine sunduğu un sayesinde ekmek fiyatlarında bir değişiklik öngörmüyoruz. TMO'nun da destekleriyle hasat dönemine kadar piyasada ekmeklik buğday anlamında sıkıntı bulunmuyor.

Rusya-Ukrayna savaşı sürüyor ancak olağanüstü bir durum olmadığı sürece ekmek fiyatları bu şekilde devam edecektir" diye konuştu.

TMO'nun fırıncı esnafına un satışlarının hasat dönemine kadar devam edeceğini anımsatan Balcı, fırıncılar olarak ekmek fiyatını makul seviyede tutmak için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi.

Balcı, ekmek fiyatlarında artış konusunun gündeme getirilmesini doğru bulmadığını vurgulayarak, "Bunu salgın sürecinde de çok iyi gördük. Ekmeğin siyasete alet edilmesi sektörümüze zarar veriyor" değerlendirmesinde bulundu.

"RAMAZANDA DA MEVCUT SEVİYESİNDE KALIR"

Balcı, bu yıl buğday rekoltesinin geçen seneye göre yüksek olmasını bekledikleri bilgisini vererek, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

"Yılın ilk aylarında gelen yağışlar bu sene hasadın iyi olacağı öngörüsünü oluşturdu. Yaklaşık 60 gün sonra hasat zamanı geldiğinde buğday daha bol olacaktır ve bu fiyatlara da yansıyacaktır. Piyasada 'Ekmeklik buğdayda sıkıntı var' düşüncesi son bulacaktır."

Yerel yönetimlerin de fiyat konusunda dikkatli davranması gerektiğini belirten Balcı, bu sürecin esnafı mağdur etmeden yürütülebileceğini dile getirdi. Balcı, bazı belediyelerin fırıncı esnafından ekmek alıp vatandaşa sunduğuna dikkati çekti.

Balcı, ramazan ayının yaklaştığını anımsatarak, "Olağanüstü bir gelişme yaşanmadığı takdirde ekmek fiyatları o dönemde de mevcut seviyesinde kalır" dedi.