Gazete Vatan Logo

E-ticarette yeni dönem! Değişiyor, artık...

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın Beştepe’de e-ticaret sektörü temsilcileriyle buluştuğu zirvede sektördeki rekabeti düzenleyecek tedbirler masaya yatırıldı. Buna göre belirli büyüklükteki e-ticaret firmalarına lisans şartı getirilecek. Kendi içinde kargo hizmeti veren e-ticaret devlerinin, kargo bölümünü satıştan ayırması gerekecek.

E-ticarette yeni dönem! Değişiyor, artık...

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın, “Sektörün dengeli şekilde çalışması için tüm paydaşların hakkını gözetmeye kararlıyız” dediği Beştepe’deki e-ticaret zirvesinde önemli kararlar alındı. Toplantıda e-ticaretin dengeli ve rekabetçi şekilde büyümesi için yapılacak yasal düzenlemenin çerçevesi ilgili bakanlar ve sektör temsilcileriyle istişare edildi. Oktay başkanlığında yapılan toplantıya Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy katıldı. Toplantıda sektörün devleri arasında yer alan Trendyol, Hepsiburada, Yemek Sepeti, PttAVM, Çiçek Sepeti, Getir gibi firmalar katıldı. Sektör temsilcilerinin talep ve görüşlerini dile getirdiği toplantıda Oktay, amaçlarının adil ve iyi işleyen bir e-ticaret ekosistemini oluşturmak olduğunu söyledi.

Toplantıda konuşulan başlıklara göre önümüzdeki günlerde göre e-ticaret yasa taslağı yeniden şekillendirilecek. E-ticaret sektöründe faaliyet gösteren ve yıllık cirosu 10 milyar TL’nin üzerinde olan firmalara bedeli karşılığında Lisans alma zorunluluğu da getirilecek. Tekelleşme olmaması için Koronavirüs döneminde satış rakamları artış gösteren e-ticaret firmalarına reklam sınırı getirilecek. Bu düzenlemeyle, haksız rekabet yaratılmasının önlenmesi amaçlanacak. Yıllık 30 milyar TL ve altında ciro yapan e-ticaret firmaları cirosunun yüzde 2’si kadar reklam harcaması yapabilecek. Cirosu 30 milyar TL’yi aşan firmalar ise cirosunun binde 3’ü kadar reklam harcaması yapabilecek.

Haberin Devamı

KARGO BİRİMİ AYRILACAK

E-ticaret firması bünyesinde şirkete bağlı kargo hizmeti verilemeyecek. Yeni yasa ile e-ticaret firmalarına bünyesindeki kargo firmasını ayırma zorunluluğu getirilecek. Türkiye’de e-ticaret hacmi 2021 yılında bir önceki yıla göre yüzde 69 artışla 381 milyar liraya ulaştı. E-ticaret hacmi en çok artan sektörler konaklama, gıda/süpermarket, seyahat, taşımacılık ve havayolu
sektörü oldu.