Gazete Vatan Logo

Düzenli ödeme %50!

15 milyon abone ihbarname gelmeden fatura ödemiyor

Türkiye’deki 34 milyon elektrik abonesinin sadece yarısının faturasını düzenli olarak ödediği ortaya çıktı. Aksa Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yaşar Arslan, “Her ay 15 milyon ihbarname gönderiyoruz. ‘Borcunuzu ödemediğiniz takdirde elektriğiniz kesilecek’ diyoruz. Yani 34 milyon elektrik abonesinin yaklaşık yarısı her ay faturasını düzenli olarak ödemiyor” açıklamasını yaptı.

Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) tarafından düzenlenen toplantıda konuşan Arslan, abonelerin yüzde 35’inin ihbarnameden sonra borcunu yatırdığını anlattı. Yaşar Arslan, yüzde 5 ila 10 arasındaki bir kesimin de sayaç mühürlendikten sonra açtırmak için ödeme yaptığını söyledi.

10 milyar $’lık kazanç

Arslan, şunları söyledi:

“Borcunu ödemeyen müşterilere gönderilen ihbarnamelerin parasını yine düzenli fatura ödeyen tüketiciler ödüyor. Her halükarda yüzde 1 ila 0.5’inden fatura tahsilatı mümkün olmuyor.”

Elder Başkan Yardımcısı Ceyhan Saldanlı da elektrik dağıtım bölgelerinin özelleştirilmesinin kaçak-kayıpla mücadeleye büyük katkı sağlayacağına dikkat çekti. Özelleştirmenin kayıp-kaçakla mücadelede 5 yılda 10 milyar dolarlık bir kazanç sağlayacağını vurgulayan Saldanlı, “2010-2015 döneminde beş yıllık dönem zarfında 8.5 milyar lira yatırım yapmayı tahahüt etmiştik. Şu ana kadar 5.1 milyar liralık bölümünü hayata geçirdik. Bütün bunlar kayıp-kaçağın düşürülmesi, altyapının güçlendirilmesi ve artan talebin karşılanması için kullanıldı” diye konuştu.

Haberin Devamı