Gazete Vatan Logo

Dolar ve faizde yeni dönem! Flaş hamle, Ankara kulislerinde bu konuşuluyor...

Dolar ile ilgili son dakika açıklaması! Hükümetin dolar ile ilgili planı belli oldu! Ankara kulisleri bunu konuşuyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın düşük faiz temelli "yeni ekonomi modeli"ne geçildiğini açıklamasının ardından önceki gece Hazine ve Maliye Bakanlığı'nda yapılan görev değişikliği, AK Parti kulislerini hareketlendirdi. Kulislerde yeni dönem için, “Çin, uzak bir üretim merkezi; Avrupa ise uluslararası bir pazar. Biz Türkiye olarak ucuza üretip, bunu Avrupa’ya satarak dolar girdisi sağlayabiliriz' Bu yeni dönem çok esaslı bir değişikliği içeriyor; dolayısıyla bunun için bir geçiş dönemi yaşanacak. İşadamları ve yatırımcılar bu yeni duruma göre konumunu alacak. Bizim için önemli olan dolardaki stabilite. Oynak kur bittiği an Türkiye’de yatırımlar çok hızlı artacak. Doların ne kadar olduğu değil ne kadar stabil olduğu önemli” değerlendirmesi yapılıyor.

Dolar ve faizde yeni dönem! Flaş hamle, Ankara kulislerinde bu konuşuluyor...

Önceki gece Resmi Gazete'de yayımlanan cumhurbaşkanlığı kararıyla, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan görevinden ayrıldı ve yerine bakan yardımcısı Nureddin Nebati atandı. Bu yeni gelişme niteliği itibarıyla "sürpriz" kabul edilmese de, zamanlaması itibarıyla kulislerde yeni bir hareketlenmeye neden oldu. AK Parti kulislerinde bakanlıkta Elvan döneminin sona ermesi için 2022 bütçe görüşmelerinin tamamlanmasının bekleneceği konuşuluyordu.

BÜROKRASİNİN DURUMU

Milliyet'ten Ayşegül Kahvecioğlu'nun haberine göre Erdoğan'ın salı günü yapılan son AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında, "Kur ve faiz anlayışına dayalı ekonomi modelini bırakıyoruz. Üretim, istihdam, ihracat eksenli, ülkeyi yarınlara taşıyacak yeni ekonomi modeline geçiyoruz ve ekonomi yönetimindeki arkadaşlarımızla bu yeni modelden artık taviz vermeyeceğiz" dediği öğrenildi. Erdoğan'ın bu sözleri parti kulislerinde, "bürokraside de yeni bir dönemin başlayacağının sinyali" olarak yorumlandı.

Katıldığı farklı programlarda, "Faiz sebep, enflasyon neticedir" tezini tekrarlayan Erdoğan, "düşük faiz; yüksek ihracat" temelli yeni yol haritası ile cari açığın kapatılıp uzun vadede "tam ekonomik iyileşmenin" gerçekleşeceğini ifade ediyor.

Haberin Devamı

KULİSLERDE NE KONUŞULUYOR?

Kulislerde yeni dönem için, “Çin, uzak bir üretim merkezi; Avrupa ise uluslararası bir pazar. Biz Türkiye olarak ucuza üretip, bunu Avrupa’ya satarak dolar girdisi sağlayabiliriz’. Bu yeni dönem çok esaslı bir değişikliği içeriyor; dolayısıyla bunun için bir geçiş dönemi yaşanacak. İşadamları ve yatırımcılar bu yeni duruma göre konumunu alacak. Bizim için önemli olan dolardaki stabilite. Oynak kur bittiği an Türkiye’de yatırımlar çok hızlı artacak. Doların ne kadar olduğu değil ne kadar stabil olduğu önemli” değerlendirmesi yapılıyor.

‘ÖNCELİK YATIRIM, İHRACAT, İSTİHDAM’

Hazine ve Maliye Bakanlığı’na getirilen Nureddin Nebati, görevi devralırken, “En önemli önceliğimiz yüksek faiz olmayacak. Yatırım, üretim, ihracat artışını tetiklemek, cari açık gibi kronik sorunları bertaraf etmek, istihdamı artırmak, ücret artışını sağlamak, ulusal ve uluslararası ilişkileri gözeterek çalışandan uzak kalmayarak gereğini yapmak olacak. Cumhurbaşkanımızın ve milletimizin hayalini kurduğu tam bağımsız ekonomi vizyonu ile yeni yola girdik. Emekliler nasıl ki enflasyona ezdirilmedi işçiler ezdirilmedi bundan sonra hedef budur” dedi.

Haberin Devamı