Gazete Vatan Logo

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati iş dünyası ile bir araya geldi: Adımları hızlıca atmayı sürdüreceğiz

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, bugün İstanbul'da iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldiği toplantı sona erdi. Bakan Nebati toplantı sonrası Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "İş dünyası, reel sektör ve STK temsilcilerimiz ile bugün verimli bir toplantı gerçekleştirdik. Önümüzdeki dönemde de, istişareye dayalı bir anlayış ile hareket edecek, ülkemizi başarıya götürecek adımları hızlıca atmayı sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati iş dünyası ile bir araya geldi: Adımları hızlıca atmayı sürdüreceğiz

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, iş dünyası, reel sektör temsilcileri ve sivil toplum kuruluşu (STK) başkanları ile bir araya geldi.  Yaklaşık 7 saat süren toplantıda Nebati, yeni dönemdeki ekonomi politikaları hakkında bilgi verdi. 

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldiği toplantı sona erdi. Toplantı Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde gerçekleşti. Toplantıda yatırım, istihdam, üretim ve ihracatın artırılması gibi konular ele alındı. Bakan Nebati’nin toplantıda iş dünyası temsilcilerine yeni ekonomi modeli hakkında bilgi verdiği öğrenildi. Bakan Nebati Toplantı sonrası sosyal medya üzerinden açıklamalarda bulundu.

BAKAN NEBATİ: ÜLKEMİZİ BAŞARIYA GÖTÜRECEK ADIMLARI ATMAYI SÜRDÜRECEĞİZ

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, toplantı sonrası Twitter hesabından paylaşımda bulundu. Bakan Nebati, "İş dünyası, reel sektör ve STK temsilcilerimiz ile bugün verimli bir toplantı gerçekleştirdik. Önümüzdeki dönemde de, istişareye dayalı bir anlayış ile hareket edecek, ülkemizi başarıya götürecek adımları hızlıca atmayı sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

TOPLANTIYA İŞ DÜNYASININ ÖNEMLİ İSİMLERİ KATILDI

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde gerçekleşen toplantıda, iş dünyası, reel sektör temsilcileri ve STK başkanlarıyla bir araya geldi. Basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantıya Demirören Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yıldırım Demirören, TFF Başkanı ve iş insanı Nihat Özdemir, Zorlu Holding Yönetim Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, Ankara Ticaret Odası Başkanı (ATO) Gürsel Baran, Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Başkanı Orhan Aydın ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak aralarında bulunduğu çok sayıda iş insanı, reel sektör temsilcileri ve STK başkanları katıldı. 

Haberin Devamı

 

7 SAAT SÜRDÜ

Toplantıda, yeni dönemdeki ekonomi politikaları hakkında bir sunum gerçekleştiren Bakan Nebati, Türkiye'nin lojistik altyapısı, ihracat ve üretim kapasitesi hakkında bilgiler verirken, küresel ekonomide yaşanan yapısal değişime de değindi. Serbest piyasadan geri adım atılmayacağını ifade eden Nureddin Nebati, her alanda destekleyici olunmaya devam edileceğinin altını çizdi. Yaklaşık 7 saat süren toplantıda, iş dünyası temsilcileri ise tek tek söz alarak sorun ve görüşlerini dile getirdi. Yeni dönemdeki ekonomi politikalarının iş dünyasına aktarılması amacıyla sektör temsilcileri ile gerçekleşen toplantıların önümüzdeki dönemde de devam edeceği belirtildi. 

"HERKES SORUNLARI VEYAHUT DA YAPILACAK İŞLERİN SAMİMİ OLARAK ANLATTI"

Toplantı sonrası basın mensuplarına açıklama yapan Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, toplantının iyi bir diyalog içinde geçtiğini belirterek, "Herkes sorunları veyahut da yapılacak işlerin samimi olarak anlattı. Sayın Bakanımız güzel bir konuşma yaptı. Kendileri nasıl yapılacağını, ne edileceğini anlattılar" dedi.

Haberin Devamı

TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu da toplantının yapıcı olduğunu ifade ederek, "Katılımcı demokrasi açısından, istişare açısından, kültür açısından. bizler için çok önemliydi bu toplantı. Herkes sorunlarını vakit kısıtlı olmaksızın birebir aktarabildi. Sayın Bakan bunların hepsini dinledi ve not aldı. Toplantı öncesinde Sayın Bakan. bizlere mevcut görünüm hem de yeni ekonomik programla ilgili bazı bilgilendirmeler yaptı. Tekrar ediyorum toplantımız tamamıyla yapıcıydı. Hammadde fiyatlarındaki artış, medikal firmaların ödemeleri, kamuya iş yapan firmaların durumu, alacakları, KDV alacakları gibi birçok konu gündeme geldi. Bakanın bu tüm sorunlarımıza ilgileneceğine ve çözüm odaklı çalışacağına kanaati edindim" şeklinde konuştu. 

AVDAGİÇ: ÜRETİM, İSTİHDAM, YATIRIM VE İHRACAT

İTO Başkanı Şekib Avdagiç, "Bakanımız önümüzdeki ekonomik yol haritamızla ilgili bilgiler paylaştı. Uzun zamandır görmediğim kadar büyük kapsamlı bir istişare toplantısı yapıldı. Türk iş dünyasının tüm kesimlerini temsil eden katılımcılar vardı. Sektör temsilcileri görüşlerini çok açık, net biçimde gündeme getirdi. Bakanımız sektör temsilcilerinin görüşlerini not aldı. Ortaya çıkan büyük resim bizi oldukça memnun etti. Önümüze çıkan zorlukları nasıl aşacağımız konusunda istişarelerde bulunuldu. 2022’ye geçerken üretim, istihdam, yatırım ve ihracat ağırlıklı politikanın katlanarak devam edeceğine inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

GÜLLE: DIŞ TİCARET FAZLASI VEREN TÜRKİYE HEDEFİNE ULAŞACAĞIZ

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, "TİM olarak ülkemizde özellikle pandemiden sonraki dönemde ihracattaki başarılarla ülkemizin yüzünü güldürdük. Toplantıda bakanımızın açıkladığı ekonomik model konuşuldu. İş dünyası temsilcileri görüşlerini dile getirdi. İhracat eksenli büyüme, düşük cari açık modelini sağlayacak önemli bir nokta ihracat. Bugüne kadar önemli bir ihracat başarısı gösterdik. Şuan itibariyle bile 2022’nin ihracat hedefine yakın bir ihracat gerçekleştirdik. Toplantıda dövizde yaşanan volatilitenin azaltılmasına yönelik, Türk Lirasına güvenin yükselmesine yönelik istişarelerde bulunduk. Enflasyonla mücadele sadece bakanlığın sorunu değildir. Bizde bu konuda desteğimizi toplantıda ifade ettik. Dış ticaret fazlası veren Türkiye hedefine ulaşacağız" dedi.

OLPAK: YENİ EKONOMİK MODEL İLE İLGİLİ BİLGİLER VERİLDİ

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak da, “Toplantıda her şey konuşuldu. Hazine ve Maliye Bakanımız kendi yol haritasını açıkladı. Kendi görüşlerimizi ifade ettiğimiz ve tek tek cevaplarımızı aldığımız bir toplantı gerçekleşti. İhracatımız çok güzel ilerliyor. İstihdamımızda kötü bir tablomuz yok. Hazine ve Maliye Bakanının sunumunu yaptığı yol haritasında; düşük cari açık, yüksek büyüme ve ihracata dayalı bir büyüme modeli içerisinde bir yol çizileceği açıklandı. Enflasyon bir başka önemli başlığımız. Geçmişte hem düşük enflasyon hem de yüksek büyüme gerçekleştirilmişti. Bundan sonraki süreçte bunu gerçekleştirebiliriz. Güvene ihtiyacımız vardı ve bu güveni Hazine ve Maliye Bakanımızda gördük” diye konuştu.

Verimli bir toplantının gerçekleştiğini belirten Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben ise, “Hazine ve Maliye Bakanımız yeni ekonomik modeliyle ilgili bir sunum gerçekleştirdi. Toplantıya katılan iş insanları da fikirlerini söylediler” dedi.

ATO Başkanı Gürsel Baran da "Ankara Ticaret Odası olarak 160 bin üyemiz var. Bunların yaklaşık 150 binini ilgilendiren, KOBİ'lerle ilgili sıkıntıları gündeme getirdim. Biraz daha küçük ölçekte olan KOBİ'lerimizle ilgili sıkıntıları gündeme getirdim. Şu anda her taraftan söz alan arkadaşlarımız var. İçinde ticaretin olduğu her alandan arkadaşlarımız var. Bütün sıkıntılarını dile getiriyorlar. Sayın Bakanımda bunların hepsini not alıyor. Sayın Bakanım, bankacılarımızla, o sektörle de herhalde önümüzdeki hafta bir toplantı yapacağını söyledi. Herhalde içinde ticaretin olduğu her alanla ayrı ayrı da, böyle büyük çaplı toplantılar değil de ayrı ayrı da toplantılar yapacak. İnanıyorum ki hepimizin derdi bu ülkenin, bu milletin, bu memleketin daha yukarılarda olması. Bugün olduğu yerden daha yukarılarda olması. Biz elimizden gelen her desteği vermeye hazırız" diye konuştu. 

"İSTİHDAMLA BÜYÜYEN TÜRKİYE'DE HEDEFLENEN VERİLERE ULAŞACAĞIZ İNŞALLAH"

ASKON Genel Başkanı Orhan Aydın da yaptığı konuşmada "Sayın Bakanımızın önümüzdeki süreçte hedeflenen yeni üretim, istihdam ve ihracat yolundaki çalışmalarına güveniyoruz. İş dünyasının bütün temsilcileri ve Türkiye'nin en önemli firmaları bugün toplantıdalardı. Her birimiz 3'er ile 5'er dakika arasında görüşlerimizi, beklentilerimizi, taleplerimizi detaylı bir şekilde arz ettik ve birçoğunun da cevabını aldık. İnşallah önümüzdeki süreçte, hem Sayın Cumhurbaşkanımızın hem de Hazine ve Maliye Bakanımızın hedeflemiş olduğu bu yeni modelde üreten Türkiye yolunda çalışacağız. Buradaki en önemli konu tabii ki enflasyon ve enflasyona yedirilmeme. Ülkenin, hepimizin, hem ekonomik tarafının gündemin de hem de makro tarafından bakıldığında da şu anki en önemli gündemimiz enflasyon.  Bunun üzerine detaylı görüşmeler yapıldı. Ama en önemlisi de şu an büyüyen Türkiye'nin, ekonominin ihracat kanalıyla büyüyen Türkiye'de, istihdamla büyüyen Türkiye'de hedeflenen verilere ulaşacağız inşallah" sözlerine yer verdi.