Gazete Vatan Logo

Devre kesici nedir? Borsada devre kesici neden uygulanır?

Borsa İstanbul'da devre kesici uygulaması başladı. İşlem sırasında sürekli işleme ara verilmiş, tek fiyat emir toplama başlandı. Peki, Devre kesici nedir? Borsada devre kesici neden uygulanır? Borsa İstanbul devre kesici ne kadar sürer? Devre kesici ne zaman biter? İşte detaylar…

Devre kesici nedir? Borsada devre kesici neden uygulanır?

Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) Borsa İstanbul'da BISTECH devre kesici uygulamasının başladığı duyurdu. KAP’tan yapılan açıklamada, “GLRYH.E İşlem sırasında sürekli işleme ara verilmiş, tek fiyat emir toplama başlamıştır” ifadelerine yer verildi.

BORSADA DEVRE KESİCİ NEDİR?

Bir sermaye piyasası aracında işlemler seansın sürekli işlem bölümünde çok fiyat yöntemi ile yürütülürken belirli bir referans değer üzerinden hesaplanan fiyat değişiminin Borsa tarafından belirlenmiş olan eşik değerlere (oranlara) ulaşması veya aşması hâlinde ilgili sermaye piyasası aracının işlemleri geçici süre ile emir toplama aşamasına alınacaktır. İlgili sermaye piyasası aracında tek fiyat yöntemi kullanılarak fiyat belirlemesi yapılır. Tek fiyat yöntemine ilişkin süreçlerin tamamlanmasının ardından ilgili sermaye piyasası aracının işlemleri yeniden seansın sürekli işlem bölümüne alınır ve işlemlere çok fiyat yöntemi ile devam edilir.