Gazete Vatan Logo

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz açıkladı: Yeni vergiler söz konusu değil

'Yeni vergiler gelecek mi?' sorusu cevabını buldu. Ek bütçe yasa teklifiyle ilgili Komisyon görüşmeleri sırasında soruları yanıtlayan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Ek bütçeyi yeni vergi varsayımıyla getirmedik. Mevcut vergiler ve TBMM gündemindeki torba yasa teklifi kapsamındaki vergi düzenlemeleri dışında yeni bir vergi söz konusu olmayacak” dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz açıkladı: Yeni vergiler söz konusu değil

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, yeni Vergi artışının söz konusu olmadığını söyledi. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Ek bütçe yasa teklifi görüşmelerinde milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Yılmaz, ek bütçeyi yeni vergi varsayımı ile getirmediklerini kaydetti. Yılmaz, ek bütçenin mevcut vergiler ve TBMM gündeminde olan torba yasa teklifi ile getirilen vergi düzenlemeleri temelinde düzenlendiğini belirterek, bunların dışında yeni verginin söz konusu olmadığını söyledi.

SADECE MALİYET DEĞİL FAYDASI DA GÖRÜLMELİ

Hürriyet'ten Neşe Karanfil'in haberine göre; Yılmaz, Ek Bütçe yasa teklifinin Komisyon görüşmeleri sırasında milletvekillerinin kur korumalı mevduat (KKM) uygulamasına yönelik sorularını yanıtlarken, KKM’nin maliyetine de değindi. Cevdet Yılmaz şu bilgileri verdi: “KKM’nin şüphesiz bir maliyeti var ama sadece maliyeti değil faydayı da görmemiz, fayda-maliyet analizi yapmamız lazım. Baktığımızda KKM’nin Döviz kurlarında istikrarın tesisinde önemli bir faydası oldu. Dolayısıyla, faiz oranları düşerken ortalama vade arttı, mevduatın ortalama vadesi bankacılık sisteminde KKM’nin de etkisiyle artmış oldu çünkü en az üç ay yatırma şartı var. Kurlar istikrar kazandığı için kamu dış borç servisinde önemli tasarruflar sağlandı.”

Haberin Devamı

İLELEBET DEVAM ETMEYECEK

Yılmaz, enflasyon hızının belirli ölçüde kontrol edilebildiği için kamu iç borç servisinin olumlu yönde etkilendiğini anlatarak, “Sonuca bakmak lazım yani bütçe açıklarının milli gelire oranı düştü, kamu borç stokunun milli gelire oranı neredeyse 10 puan düştü, geçen yıl kur korumalı mevduata ödediğimiz paralara rağmen. Dolayısıyla, genel olarak baktığınızda, fayda maliyet analizi olarak baktığınızda belli bir faydayı sağladı ama bu ilelebet tabii ki devam edecek bir şey değil, yalnız şu anda bunu sürdürmeyi düşünüyoruz. Bir takım vergisel teşvikleri yıl sonuna kadar uzattık. Dolayısıyla bu tür mekanizmaları mevcut piyasalarda hiçbir şekilde olumsuzluk oluşturmayacak, tasarruf sahiplerine de herhangi bir şekilde zarar vermeyecek bir anlayış içinde ele almamız gerekiyor, biz de bu şekilde ele alıyoruz. Şu an da devam ediyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

TÜİK’LE ENAG’I KARŞILAŞTIRMAYIN

Yılmaz konuşmasında, TÜİK’le ilgili eleştirilere değindi. TÜİK’in Birleşmiş Milletlerin Ulusal Hesaplar Sistemi, Eurostat’ın, Avrupa İstatistik Ofisi’nin ölçütlerini esas alarak iş yapan bir kurum olduğunu belirten Yılmaz, “TÜİK’in sistematik bir hata yaptığını düşünmüyorum, ENAG’la karşılaştırmayı da doğrusu çok yersiz buluyorum; ENAG’ın hesapları ile TÜİK’in yöntemleri, metodolojisi çok farklı” dedi. Yılmaz, “TÜİK’i, kurumlarımızı korumak, gözetmek hepimizin görevi. Varsa bir eksiklik onu da genel ifadelerle değil, somut olarak anlatmanız lazım. ENAG ile TÜİK’i mukayese etmek, elma ile armudu mukayese etmek gibi” diye konuştu.

‘TEK YÜREK KAMPANYASI’NDA 85 MİLYAR YATIRILDI’

Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra başlatılan Tek Yürek Kampanyası’yla ilgili de bilgi veren Yılmaz, şu ifadeleri kullandı: “85 milyar lira civarında nakit yatırılmış durumda. Bunun dışında da yapılan bağışlar var. Bir taraftan da başka kampanyalardan gelen yaklaşık 27 milyar lira var. Şu ana kadar 112.2 milyar lira bağış yapılmış. Toplanan miktarın 38.2 milyar lirası harcandı. Kampanya hesabında 74 milyar lira var. Bu da depremzede vatandaşlarımızın ihtiyaçlarına yönelik gün gün kullanılıyor. Bir taraftan yeni bağışlar geldiyse o da hesapta birikmiş oluyor.”

Haberin Devamı