Gazete Vatan Logo

Bir kez daha gözdağı verdi!

Camdan kaledeyseniz taş atmayacaksınız

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, bankacıları ikinci kez uyardı: Camdan bir kalede oturuyorsanız kimseye taş atmayacaksınız. Taş attığınızda karşılığı kötü olur.

Geçen hafta başında bankacıların günlük siyasi tartışmaların içinde yer almaması gerektiğini söyleyen Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, önceki akşam televizyondan ikinci kez bankacılara uyarıda bulundu. Bankacılığın itibar ve güven üzerine kurulmuş bir sektör olduğunun altını çizen Babacan, “Camdan bir kale düşünün, bankacılar olarak orada oturuyorsunuz. Camdan yapılmış bir kalede oturuyorsanız, kimseye taş atmayacaksınız. Taş attığınızda karşılığı kötü olur. Herkes kendi işine odaklanacak’’ diye konuştu.

Siyaset cevabını verir

İş çevrelerinin bankaların söylem ve politikalarını yakından izlediğini kaydeden Babacan, bu kadar büyük bir sektörün, kendi müşterilerine ve dışarıya, ülke içinde olan biteni dürüst bir biçimde anlatmasının önemine değindi. Günlük tartışmaların içine girecek tarzda söylemlerin kabul edilemeyeceğini dile getiren Babacan, “Siyaset kurumu bunun cevabını fazlasıyla verir” dedi. Böylesi bir durumdan bankaların zarar göreceğini belirten Babacan, bankaların itibarlarını korumak için öncelikle kendilerinin çaba göstermesi gerektiğini ifade etti. Reel faizlerin düşük olmasının Türkiye’deki güven ve istikrar ortamının bir sonucu olduğunu ifade eden Başbakan, şöyle dedi:

“Faizlerin düşük olduğu gelişmiş ülkelerde de bankalar kâr ediyorlar ama yeni iş modelleri ve yeni hizmetler sunarak bu kârı elde ediyorlar. Bankalarımızın düşük faiz ortamına kendilerini adapte etmeleri gerekiyor. Pek çoğu adapte etti ama aralarında eski günleri özleyenler olabilir.’’

Babacan ilk uyarıyı Meclis’te yapmıştı

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, bankacılara ilk uyarıyı, geçen hafta başında TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda milletvekillerinin sorularını yanıtlarken yapmıştı. Babacan, şöyle konuşmuştu: “Bankacılık sektörü güven ve itibar üzerine yürüyen bir sektördür. Bankacılarımızın günlük siyasi tartışmalara karışmamaları gerekiyor. Bankalar günlük akımlara kapıldıklarında kendi işleri ile ilgili sıkıntılarla karşı karşıya kalabilirler. Bizim bankacılara tavsiyemiz; günlük siyasi ideolojik tartışmaların dışında durmaları ve kendi işlerine odaklanmaları.”

Türkiye AB hedefinden kopmadı

Bazı lobilerin Avrupa Parlamentosu üzerinde etkili olduğunu dile getiren Ali Babacan, düzgün tespit yapamamasının AB’nin kendi itibarına zarar vereceğine işaret etti. “Türkiye AB hedefinden koptu” yorumlarının hatırlatılması üzerine Babacan, “Böyle bir şeyin asla söz konusu olmadığının” altını çizdi. “AB’yi Türkiye için bir modernleşme projesi olarak gördük” diyen Babacan, AB’nin siyasi reformlar konusundaki standartlarının önemli olduğunu belirtti. Türkiye’de son bir yılda 1 milyon 200 bin yeni istihdam oluştuğunu, bunun son 4 yılda 4 milyon 800 bin olarak gerçekleştiğini anlatan Babacan, Türkiye’nin AB ülkeleri arasında genç işsizliğin en düşük seviyelerde bulunduğu ülkelerden olduğunu ifade etti. Gezi Parkı olaylarının, İspanya ve Yunanistan’daki halk hareketlerine de benzemediğinin altını çizen Babacan, gelir dağılımındaki iyileşmeler konusundaki gelişmelere de bakıldığında işsizlik ve ekonominin bu olayların gerekçesi olamayacağını belirtti.

Haberin Devamı