Gazete Vatan Logo

Banka masraflarında orta yol!

Üyelik ücreti, hesap işletim ücreti, dosya ücreti yok

Banka sözleşmelerini de kapsayan Tüketicinin Korunması Yasa Taslağı, Aralık’ta Başbakanlık’a gidiyor. Yetkililer, banka ücret ve masraflarında bir orta yol bulunacağını söyledi. Uzmanlara göre komisyonlar kalkarsa sektör yılda 15 milyar liradan olacak.

Tüketicilerin korunması kapsamında, banka müşterilerinden alınacak masraf ve ücretlerin belirlenmesi çalışmalarında sona yaklaşılırken, yetkililer Aralık ayında Başbakanlık’a gönderilecek kanun taslağında ücretler için farklılaşma yoluna gidilebileceğini söyledi. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülen ve finansal tüketicileri ilgilendiren bankacılık ücretlerini de düzenleyecek Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Tasarısı Taslağı’nın görüşe açılan ilk halinde; ‘Bankacılık sözleşmelerinde hiçbir suretle tüketicilerden kredi kartı üyelik ücreti, hesap işletim ücreti, dosya ücreti, ipotek fek ücreti gibi isimler altında herhangi bir bedel alınamaz’ hükmü yer alıyor.

Bir yetkili, “Bakanlık’ın yayımladığı ilk taslak üzerinde 100’den fazla kurum görüş bildirdi. Bu görüşler doğrultusunda bir iki hafta içinde yeniden yazılacak olan taslağa son şeklinin verilmesinin ardından taslak, Aralık ayı içinde Başbakanlık’a gönderilecek” dedi. Taslakla ilgili ağırlıklı olarak eleştiri ve görüşün, tüketici sözleşmelerini düzenleyen madde üzerinde yoğunlaştığını belirten yetkili şöyle konuştu: “Bankacılık ücretlerini toptan yasaklama çok uygulanabilir değil. Bu, bankacılık sektöründe yıllık 15 milyar liranın üzerinde gelir kaybı demek. Özellikle 30 farklı kalemin üzerindeki banka ücretleri konusunda mutlaka bir orta yol bulunacak. Burada belli bazı kalemlerin sınırlanması, bazılarında sözleşmede açık şekilde belirlenme koşulu gibi yollara başvurulabilir.”

BU yılın ilk dokuz ayında; solo bazda Garanti Bankası 1.5 milyar lira, Yapı Kredi Bankası 1.28 milyar lira, Akbank 1.26 milyar lira, İş Bankası 1.2 milyar lira, Halkbank 640.6 milyon lira, Ziraat Bankası 557.9 milyon lira, Vakıfbank 279.5 milyon lira ve Bank Asya 210.4 milyon lira net ücret-komisyon geliri elde etti.

Haberin Devamı