Gazete Vatan Logo

Bakan Kurum 'Yarısı Bizden' kampanyasında son durumu açıkladı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Adayı Murat Kurum, tvnet canlı yayınında gelen soruları yanıtladı. Bakan Kurum 'Yarısı Bizden' kampanyasına ilişkin yaptığı açıklamada "İki gün oldu başvurular başlayalı şu ana kadar 41 bin 422 binası 264 bin 496 bağımsız bölüm kampanyaya başvurdu. 200 bin konut yapacağız" dedi.

Bakan Kurum 'Yarısı Bizden' kampanyasında son durumu açıkladı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum katıldığı canlı yayında önemli açıklamalarda bulundu.

Bakan Kurum'un açıklamaları şöyle:

2019'da seçim meydanlarında bir sürü vaatlerde bulundular. 4 koca yıl geçti. Ankara'da, İzmir'de, İstanbul'da bahar görmedik, yolda kalan otobüsleri görmedik. Millet hizmet bekliyor. Kar yağar, bahaneler üretirler. 2019'dan beri diyor ki Üsküdar Belediye Başkanımız bize uğramadılar.

YARISI BİZDEN KAMPANYASINDA SON DURUM NE?
Yarısı Bizden kampanyasında daha iki gün oldu 41 bin 422 kişi başvuru yapıldı.

'21 YILDIR AYNI MOTİVASYONLA ÇALIŞIYORUZ'
Biz hasar tespiti yaptığımız yerlerde daha sonraki depremlerden sonra yeniden gidip, yaptığımız yerlerde hasar tespiti yapıyoruz. Elazığ'da, Malatya'da aynı anlayışla yaptık. Bizim burada yaptığımız binalarda çizik bile yok. Bize Elazığ'da diyorlar ki Allah sizden razı olsun. Siz bunlar yapmasaydınız Elazığ'da büyük yıkım olurdu diyorlar. Bazı şeyleri çok çabuk unutuyoruz. TOKİ Bingöl'deki depremde ihaleler yaptı, ben de orada şantiye şefiydim. Biz tünel kalıp bulamıyorduk. 2000'li yıllara gidip şöyle bir baktığımızda dört duvar olsun bir çatısı olsun buna dua ediyordu. Büyüdük, geliştik, gelişiyoruz. 2002'de bu okulda yol, okul, havalimanı yoktu. Siz önce alt yapınızı yapacaksınız. Her şehirde hastane yapacaksınız. Şimdi her ilimizde büyük yataklı hastaneler var. İyi bir okula gitmek istiyorsanız ya Ankara ya İstanbul ya İzmir'di. Şimdi herkes kendi şehirlerinde en iyi üniversitelere gidiyor. Biz 21 yıldır aynı motivasyonla çalışıyoruz.

Haberin Devamı

'YAPI STOĞUNUN YÜZDE 65'İNİ GÜVENLİ HALE GETİRDİK'
Açın internetten araştırın be Hatay'da, Antakya'da kentsel dönüşümüze kim karşı çıkmış. Kirazlıtepe'de Okmeydanı'nda orada oturan vatandaşlarımız dışında hiç kimseye ev vermedik. Evlerini teslim ettiğimiz insanlar dua ediyor. Tek yaptıkları çalıştay yapsınlar. Biz yapı denetimde çok önemli değişiklikler yaptık. Yapmış olduğumuz düzenlemelerle yapı stoğunun yüzde 65'ini güvenli hale getirdik, bu çok önemli bir rakam. Yaşadığımız depremler birçok bilim insanının dahi beklemediği sonuçları doğurdu. Bizim incelemelerimiz sahada hocalarımız dediler ki bizde bu kadar veri yok. Gerek zeminle, gerek kentsel dönüşüm ile alakalı bir hata bir kusur var ise biz Mayıs itibarıyla uygulamaya geçireceğiz ve hızlı bir şekilde ülkemizin dönüşümü ile alakalı düzenlemeleri yapacağız. Mevzuatta bir eksilik kusur var ise bununla alakalı düzenlemeleri de yapacağız.

Haberin Devamı

DEPREM BÖLGESİNDEKİ SON DURUM
120 bin konutumuzun ihalesini yaptık. 11 ilimizde inşaat sürecimizi yürütüyoruz. Her ilin kimliği, kültürü farklı. İllerimizde ilk etapta rezerv alanlarda inşalara başladık. Enkazların kaldırılması ile yerinde inşaya da başlayacağız. En iyi mimarlar ile çalışıyoruz. Oradaki kültüre ve mimariye uygun projeler olacak.9 ilimizde Cumhurbaşkanımız ile birlikte büyük bir coşku ile birlikte temellerimizi attık. 

Depremle birlikte Hatay'da zemin sıvılaşması olduğunu görüyoruz. Yine bunu göz önünde bulundurarak çalışmalarımızı yapıyoruz. Yapılarımız radye temeller üzerine, tünel kalıplarla yapılıyor. Zemin artı 3-4 katı geçmeyen, komşuluk ilişkilerinin yaşandığı o bölgeye özgün malzemelerin kullanıldığı konutlar olacak. Bunları çizen mimarlar, en iyi mimarlar. Yapıldıklarında o bölgenin en değerli yerleri olacak.

Haberin Devamı

Yüksek katlı bina olmaz diye bir şey yok. Olacak yerde yüksek yaparsınız örneğin Ataşehir'de Finans merkezi yaptık. Dünyanın en iyi örneklerinden bir tanesi oldu. Burada 2100 kişilik kongre merkezi var. İstanbul'da finans merkezi olması adına çok sağlam olması lazım. Üsküdar'da bugün anahtarları teslim ettik. Boğaz'ın silüetine zarar vermeyecek şekilde. Vatandaşlarımız mutlu. Deprem dönüşümünde tekniğin doğru olmasına göre hareket edeceğiz.