Gazete Vatan Logo

Ayaklara bahar en az % 10 zamla gelecek

Deichmann Türkiye’nin Genel Müdürü Atilla Özkul, ithalata getirilen vergi nedeniyle ayakkabıya zam olacağını belirterek, “Vergi ilkbahar-yaz sezonuna yüzde 10-20 zam olarak yansıyacak” dedi

Deichmann Türkiye Genel Müdürü Atilla Özkul, şirket olarak başarılı bir yılı geride bıraktıklarını söyledi. Geçen yıl yüzde 20 büyüdüklerini ve 45 ilde 110 mağazaya ulaştıklarını kaydeden Özkul, bu yıl 16 yeni mağaza açacaklarını söyledi.

Türkiye‘nin 24 ülkede faaliyet gösteren Deichmann sisteminde en iyi 5 pazardan biri haline geldiğini anlatan Özkul, ayakkabı sektöründe 2014‘ün ikinci yarısında yürürlüğe giren yüksek ek vergi oranları nedeniyle fiyat artışı beklediklerini vurguladı.

Kârlılık problemi var

Talebin iç piyasaya kaymasının da fiyat artışının bir diğer nedeni olacağını ifade eden Atilla Özkul, “Maalesef ek vergi oranlarından sadece ithalatçılar değil son tüketici de olumsuz etkilenecek. 2014‘ün ikinci yarısında yürürlüğe giren yüksek ek vergi oranları nedeniyle ithal ayakkabılarda mutlak bir fiyat artışı bekliyoruz. Aynı zamanda talebin iç piyasaya kaymasından ötürü de iç piyasada fiyatlar yükselecek. Tüketici de verginin yansımasını ilkbahar-yaz sezonunda görecek. Bu dönemde sektörde yüzde 10 ile yüzde 20 arasında zam olur” diye konuştu. Ayakkabı sektöründe kârlılık konusunda sıkıntı yaşandığına da değinen Özkul, “Şu anda perakendeciyi en çok etkileyen husus kârlılık, çünkü yıldan yıla karlılıklarda ciddi düşüşler söz konusu. Kurdaki artışlar ve kira gibi sabit giderler artarken cirolar aynı paralelde artış göstermiyor. 2015 yılı için perakendenin her alanında optimizasyon çok önemli. İşini profesyonelce yapan; tedarik, lojistik, personel gibi konularda optimizasyona giden ve sahaya hakim olan perakendeciler kazançlı çıkacak” dedi. Özkul, 2014 yılını nasıl geçirdiklerini ise şöyle anlattı:

Haberin Devamı

45 ilde 110 mağaza oldu

“Biz Deichmann Türkiye olarak 2014 yılını 45 ilde 110 mağaza ile kapattık. Yılın başında koyduğumuz hedeflere ulaştığımız, mağaza ve çalışan sayımızı arttırdığımız, başarılı bir yılı geride bıraktığımızı söyleyebilirim. Türk insanı markamızı benimsedi. Biz de Türkiye’ye güveniyor ve yatırımlarımıza temkinli ancak hız kesmeden devam ediyoruz.”

‘Detox’ zamanı

Haberin Devamı

Atilla Özkul, 2015 yılının perakende sektörü için ‘detox’ yılı olacağını söyledi. Özkul, şöyle konuştu: “Artık yatırımcılar çok daha dikkatli bir yatırım politikası ve portföy yönetimi izleyecek. 2015’te sektörde yurt dışı açılımlar derinleşecek. Yani yurt dışında mağazası olan perakende zincirleri, memnun oldukları ülkelerde mağaza sayılarını arttıracak. Ulusal markaların global marka olma noktasındaki çalışmaları ve yurt dışındaki cirolarını artırma hedefleri, rotayı başka ülkelere yönlendirmelerine neden olacak. Yurt içi yatırımları ise daha stabil kaldığından ötürü, aslında git gide her sene yurt dışındaki ciroların tüm pastadaki payı büyüyecek. Ayrıca birçok noktada sözleşme yenileme sürecine giriyoruz. Artık yatırımcı, verimliliği ön planda tutmak zorunda. Dolayısıyla daha verimli olan satış noktası hayatına devam edebilecek. Bu durumu perakende ‘detox’u olarak adlandırıyorum. Yani zarar eden mağazalardan ‘arınma’ durumu...”

Satın alma ve birleşme bu yıl da devam eder

SEKTÖRDEKİ büyüme beklentilerine de değinen Atilla Özkul, sözlerini şöyle sürdürdü: “2014 yılına kıyasla sektördeki en büyük açılımlardan biri ‘multichannel’ yani çok kanallı perakendecilik olabilir. Şu anda online satışların tüm pazardaki payı Avrupa ülkeleri ile kıyaslandığında çok çok küçük. Bu oranın artacağını öngörmekteyiz. Sektördeki satın alma ve birleşmeler devam edecek. Büyük oyuncuların ve fonların isimlerini perakende sektöründe sıkça duyabiliriz. Ayrıca siyasi istikrar sürdüğü müddetçe yabancı yatırımcılar da Türkiye’ye gelmeye devam edecek.”

Haberin Devamı