Gazete Vatan Logo

Arsa satışları arttı! Bu bölgelere talep yoğun, yatırımın geri dönüş süresi 1-2 yıla düştü

Deprem felaketi, pandemi ile yükselen arsa talebini iyice artırdı. Neredeyse her iki gayrimenkul satışından biri arsa oluyor. Marmara ve Ege’nin dışında deprem kuşağında olmayan İç Anadolu da revaçta. Fiyatlarda ise bir yılda yüzde 250-350 artış görülüyor. Bu da yatırımın geri dönüş süresini 1-2 yıla kadar düşürdü.

Arsa satışları arttı! Bu bölgelere talep yoğun, yatırımın geri dönüş süresi 1-2 yıla düştü

Deprem felaketi, pandemi ile yükselen arsa talebini artırdı. Posta'nın haberine göre arsaya büyük ilgi olduğunu söyleyen Bülent Öztürk, bunun nedenlerini şöyle sıraladı: “Bunun başında 6 Şubat’taki deprem geliyor. Kahramanmaraş merkezli deprem ve sonuçları, insanları çok katlı hayatı terk etmeye, müstakil bir yaşamı tercih etmeye itti. Artık şehir dışları revaçta.

Bu da arsa satışlarını artıran önemli bir etken. Arsa yatırımları, ev sahibi olabilmenin yeni bir alternatifi olarak tercih ediliyor. Bu yöneliş de arsa satışlarını patlatan bir başka önemli etken. Son dönemde gündemimizden çıkan bir başka konu daha var. O da pandemi. Bir iki yıl öncesine kadar hayatımızın her alanını etkileyen pandemi, arsa yatırımlarını tetikleyen önemli bir motivasyon oldu.”

İMAR DURUMU ÇOK ÖNEMLİ

Arsa yatırımları bu kadar revaçtayken, olumsuzluklar yaşamamak için çok dikkatli olmak gerekiyor. Arsa alırken öncelikle imar durumuna bakılması gerektiğini vurgulayan Öztürk, şunları söyledi: “Yatırımcının her şeyden önce arsayla tarla arasındaki farkı biliyor olması şart. Arsa; üzerinde yapılaşma izni olan arazilerdir. Tarlalar ise sadece tarım faaliyetleri yapılabilen alanlardır. Öncelikle arazi, arsa mı yoksa tarla mı, ona bakılması gerekiyor. Yatırımcılar, imar durumu belgesini mutlaka belediyelerden talep etmeli. Çünkü imarın da konut, turizm, sanayi, ticaret, eko turizm gibi farklı türleri var. Aynı zamanda arsanın parsel numarasını Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’nün sayfasında bulunan parsel sorgudan mutlaka karşılaştırmalılar.”

Haberin Devamı

ALTYAPIYA DİKKAT

Yatırım yapılacak arazinin altyapı hizmetlerine yakınlığının da çok önemli olduğunu vurgulayan Öztürk, şöyle konuştu: “Eğer arazi altyapıdan uzaksa ciddi sıkıntılar yaşanabilir. Yarın orada bir yapılaşma izni bile alınsa, altyapıyı getirmekte güçlük çekileceği için sorunlar yaşanabilir. Bu da arsa yatırımını doğrudan etkiler. İnce bir detay daha… Yatırımcının, arsanın potansiyel gelişim bölgesinin içerisinde olup olmadığına bakması gerekiyor. Mesela bölgede herhangi bir master plan var mı? Bölgede yeni bir yol planı var mı? Arsa yol planına dahil edilmiş mi? Yine bölgede sosyal alan, hastane var mı? Şehirleşme bölgesine ne kadar uzak? Yatırımcıların arsanın gelişimine de bakması gerekiyor. Yatırımcılar, aldıkları arsada tarım faaliyetleri de yürütmek istiyorlarsa bölgedeki su, toprak ve hava faktörlerini de incelemeliler.”

Haberin Devamı

DEPREM KUŞAĞINDA OLMAYAN İLLER REVAÇTA

Arsa yatırımına en çok Marmara Bölgesi’nden talep olduğunu ifade eden Öztürk, şu bilgileri verdi: “Onu Ege Bölgesi takip ediyor. Özellikle depremden sonra üçüncü ve dördüncü deprem kuşağında olmasından dolayı İç Anadolu Bölgesi’ndeki arsa yatırımlarında da artış var. Arsa yatırımında geri dönüş süresi de düşüyor. Özellikle son birkaç yılda enflasyonist yapıdan dolayı 6 ayın içinde bile yüzde 100’ün üzerinde artışlar görüyoruz. O nedenle geri dönüş süreleri (amorti) artık 1-2 yıla düşmüş durumda. Çok hızlı bir gelişme yaşanıyor. Geçen yıl Marmara Bölgesi’nde yüzde 250, Ege Bölgesi’nde yüzde 300 artış yaşandı. Hatta İç Anadolu’da sadece 1 yıl içinde yüzde 350’ye varan artışlar oldu.”

Haberin Devamı

EYT BEREKETİ

Emeklilikte yaşa takılanların (EYT) arsa yatırımlarında iyi bir etki yarattığını kaydeden Öztürk, “Günün sonunda çok uzun yıllar çalışıp hak ettikleri tazminat tutarlarıyla doğru yatırım yapmak isteyenler arsa yatırımlarına yöneldiler. Çünkü küçük rakamlarla elde edebilecekleri tek gayrimenkul yatırımı arsa. Bu durum da son dönemde arsa yatırımlarındaki artışı tetikledi” dedi.

KONUT İÇİN İLK ADIM

“Arsa satın almak mı? Yoksa ev satın almak mı?” sorusuna da yanıt veren Öztürk, şunları söyledi: “Kesinlikle arsa. Çünkü şu anda ev maliyetlerinin en önemli unsurlarının başında arsa maliyetleri geliyor. Eğer uygun bir fiyatla arsa satın alınabilirse, konut edinme maliyetinde ciddi azalma oluyor. O nedenle konut sahibi olma hedefine arsayla başlamak çok daha avantajlı.”