Gazete Vatan Logo

Arabası olan herkesi ilgilendiriyor! Yeni düzenleme, zorunlu oluyor

Herkesi çok yakından ilgilendiren karar! Uzun süredir gündemdeydi. Yürürlüğe giriyor. 31 Mart itibarı ile zorunlu oluyor. Detaylar netleşmeye baladı. Yeni dönem başlıyor. Arabası olan ya da araba almak isteyen vatandaşlar için önemli bir detay. Yeni otopark yönetmeliği, 31 Mart tarihinde yürürlüğe giriyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, otopark yönetmeliğine ilişkin olarak yaptığı açıklamada, "Ay sonu itibariyle yürürlüğe girecek. Bu çerçevede 80 metrekareye kadar 3 daireye bir otopark, 80-120 metrekare arası 2 daireye bir otopark, 120-180 metrekare arası her daireye bir otopark ve 180 metrekare üzeri de her bir daireye 2 otopark yapma zorunluluğu getiriyoruz" dedi.

Arabası olan herkesi ilgilendiriyor! Yeni düzenleme, zorunlu oluyor

Herkesin beklediği bu yeni düzenleme ile her daireye bir otopark şartı yerine dairelerin büyüklüklerine göre otopark yapılması zorunluluğu devreye giriyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından tüm taraf ve paydaşların görüşleri de alınarak yapılan değişikliklerle yönetmelikte yeni taslağa göre, 80 metrekareden küçük her 3 daire için en az 1 otopark, 80 ile 120 metrekare arasındaki her 2 daire için en az 1 otopark, 120 ile 180 metrekare arasındaki her daire için en az 1 otopark ve 180 metrekare üzeri her daire için 2 adet otopark yeri ayrılması hükmü getirilecek.

‘Mekanik’ imkânı
Ticari alan fonksiyonu olan dükkân, mağaza ve banka gibi yerler için her 30 metrekare için 1 adet olan otopark zorunluluğu, her 40 metrekare için 1 adet olarak, büro binalarında her 40 metrekare için 1 adet olan otopark zorunluluğu, her 50 metrekare için 1 adet olacak şekilde revize edilecek.
Otoparkın öncelikle; bina bodrumunda karşılanması zorunluluğu kaldırılarak talebe göre binanın bodrumunda ya da parsel arka, yan bahçesi veya ön bahçesinde veyahut bu bahçelerin altında öncelik olmadan karşılanabilmesi hükmü getirilecek.
Parsel arka bahçesinde binalara 2 metreden fazla yaklaşmamak ve zemin kat yüksekliğini aşmamak kaydı ile mekanik otopark yapabilme imkânı verilecek. 120 metrekareden küçük olup 3 kat ve üzeri yapı bulunan parsellerde talep halinde otoparkın bedel karşılığı bölge otoparkından temin edilebilme imkânı da getiriliyor.
Komşu ile ortak
Otopark mevzuatına ilk defa giren bir yenilik ise, parselinde otopark yapamayan yapılar için getirildi. Buna göre, 1000 metre yarıçapındaki başka bir binadan, arsadan ya da varsa ticari otoparktan tapuya şerh konmak suretiyle otopark yeri temin edebilme imkânı sağlanacak. Ayrıca komşu parsellerin anlaşması ve maliklerin muvafakati halinde bitişik olan bahçelerin, aradaki duvar kaldırılmak suretiyle ortak otopark olarak kullanılabilmesi imkânı da getiriliyor.
Elektrikli araç sisteme girdi
Asgari zorunlu otopark adedi 20’den fazla olan yeni yapılacak binalarda 1 Ocak 2023 tarihine kadar en az yüzde 2 oranında, bu tarihten sonra ise yüzde 5 oranında elektrikli araç park yeri düzenleme şartı getiriliyor. AVM ve bölge otoparklarında ise bu oranlar 1 Ocak 2023 tarihine kadar yüzde 5, bu tarihten itibaren ise yüzde 10’a çıkarılıyor.
Vatandaş yapamazsa ücreti belediye karşılıyor
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, katıldığı televizyon programında konu ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Kurum, "Otopark yönetmeliğiyle alakalı görüşmelerimizi yaptık. Ay sonu itibariyle yürürlüğe girecek. Bu çerçevede 80 metrekareye kadar 3 daireye bir otopark, 80-120 metrekare arası 2 daireye bir otopark, 120-180 metrekare arası her daireye bir otopark ve 180 metrekare üzeri de her bir daireye 2 otopark yapma zorunluluğu getiriyoruz. İlçe beledilerine bölge otoparkı yapma zorunluğu getiriyoruz. Eğer parselinde vatandaş otoparkını yapamıyorsa belediyeye bununla ilgili ücretini yatırıyor. İlçe belediyelerimizde 3 yıl içerisinde bölgelerinde bölge otoparklarını yapacaklar" dedi.

Haberin Devamı