Gazete Vatan Logo

Apple'a dava açıldı! iPhone'lara istemli yavaşlatma mı uygulanıyor?

ABD merkezli teknoloji devi Apple, bir kez daha iPhone’larda 'istemli yavaşlatma' uyguladığı suçlamasıyla karşı karşıya. İngiltere’de tüketici avukatı Justin Gutmann’ın bu ülkedeki yaklaşık 25 milyon iPhone kullanıcısı için açtığı davada şirketin 768 milyon Sterlin tutarında tazminat ödemesi talep ediliyor.

Apple'a dava açıldı! iPhone'lara istemli yavaşlatma mı uygulanıyor?

Dava kapsamında iPhone 6, 6 Plus, 6S, 6S Plus, SE, 7, 7 Plus, 8, 8 Plus and iPhone X model cihazlar bulunurken, Apple’ın davayı kaybetmesi halinde söz konusu tutar 25 milyon kullanıcıya bölüştürülecek.

YALANLAMA GELDİ

Şirketin yeni modellerin satışını arttırmak için kullanıcıların mevcut cihazlarını yüzde 58’e varan oranda yavaşlatan güncellemeler yayınladığını öne süren avukat Gutmann, “Eğer bu dava başarılı olursa, dev şirketlerin iş modellerini gözden geçirmelerini ve bu tür uygulamalardan kaçınmalarını umuyorum” diye konuştu. Öte yandan Apple’dan konuyla ilgili yapılan açıklamada, iddialara yalanlama geldi.

Şirketin açıklamasında, “Amacımız her zaman müşterilerimizin sevdiği ürünler yaratmak olmuştur ve iPhone’ların mümkün olduğunca uzun süre dayanmasını sağlamak bunun önemli bir parçasıdır” ifadelerine yer verildi.

Apple’a karşı benzer suçlamalar Avrupa’nın diğer ülkelerinde de yöneltilmiş, İtalya’da 2018 yılında tüketici koruma kurumu şirkete 15 milyon Euro’luk bir ceza kesmişti.