Gazete Vatan Logo

Altında yeni dönem! Altın biriktiren herkes için geçerli, uygulama başladı...

Son dakika altın açıklaması! Altın biriktiren herkesi yakından ilgilendiriyor. Yeni uygulama başladı. Devreye alınan ‘Altın Tasarruf Ekosistemi Projesi’ ile yastıkaltı altınlar güvence altına alarak finansal sisteme kazandırılacak. Yeni sistemde hedef 5 bin ton altın... Vatandaşları bilgilendirmek amacıyla internet sitesi de hazırlandı. Süreç her yönüyle detaylı şekilde anlatılıyor. Çok sayıda banka sisteme dahil edildi. Sisteme dahil olan herhangi bir bankada "Vadesiz Altın Hesabı" olması gerekiyor. Altınlar ister fiziki, ister parasal karşılığıyla hesaba yatırılacak. Sistemde, "Darphane Çeyrek Altın sistemi, Kuyumcu Altın Değerleme Sistemi, Banka Altın Değerleme Sistemi" yer alıyor. İşte yeni altın sistemi ile ilgili tüm detaylar...

Altında yeni dönem! Altın biriktiren herkes için geçerli, uygulama başladı...

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından duyurulan ‘Altın Tasarruf Ekosistemi Projesi’ bugün itibariyle uygulanmaya başladı. Vatandaşlar ilk olarak sisteme dahil olmak için bankalardan hesaplarını açacak ardından Altın Değerleme Noktasında yetkilendirilmiş kuyumcular üzerinden altın tasarruflarını sisteme dahil edebilecek. Bunun karşılığında sertifikalarını alan vatandaşlar sisteme dahil olmuş olacak. Proje sayesinde yastık altında tutulan altınların kaybolma, çalınma gibi riskleri de ortadan kalkacak. Bankalardaki altın hesapları, ilgili mevzuat çerçevesinde Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) güvencesi altında olacak. Sisteme dahil olan vatandaşlar fiziki olarak yatırdıkları altınlarını yine fiziki olarak çekebilecekler.

Bilezik olarak yatırılan altınlar, gram usulüyle işleme alınacak. Müşteri, vade sonunda fiziki olarak altınlarını almak isterse gram karşılığı olarak verilecek.

"ALTINLARIN ÇALINMA VE KAYBOLMA RİSKİ ORTADAN KALKIYOR"

Kuyumcu Altın Değerleme Sistemi’ne (KAD-SİS) dahil olan yetkilendirilmiş kuyumcu Selami Boz sistemle ilgili açıklamalarda bulundu. Boz, sisteme dahil olan vatandaşların altın tasarruflarının kaybolma, çalınma risklerinin ortadan kalktığını söyledi.

Sistemle birlikte ülke ekonomisine de katkıda bulunulduğunu ifade eden Boz, "Altın Tasarruf Sistemi’nde yatırımcı evinde saklayamadığı ve riski olan altınını sisteme yatırarak güvence altına alacak. Bu sistemin en büyük amaçlarından bir tanesi yastık altı altınların ekonomiye kazandırılmasıdır. Burada kullanıcılar dilerse fiziki olarak dilerse de kur korumalı olarak hesap açabilecek. Kullanıcı örneğin 10 adet yarım altın getirdi, daha sonradan 10 adet yarım altınını vade sonlarında fiziki olarak tekrar çekebiliyor. Vatandaşlar sertifikalarını alarak sisteme dahil oluyor" dedi.

FİZİKİ YA DA NAKİT OLARAK ÇEKİLEBİLECEK

Boz, "Yatırımcı bu sistem üzerinden yapmış olduğu tüm işlemleri bankasının internet şubesi hesabından takip edebiliyor. Vadesi tamamlandığında bu altınlarını isterse paraya çevirebilecek. Dilerse de altın olarak çekebilecek" diye konuştu.

İNTERNET SİTESİ HAZIRLANDI

Projeyle ilgili vatandaşları bilgilendirmek üzere ‘www.altin.gov.tr’ internet sitesi hazırlandı. İnternet sitesinde "Darphane Çeyrek Altın Sistemi", "Kuyumcu Altın Değerlendirme (KAD-SİS)", "Banka Altın Değerlendirme Sistemi (Banka ADS)" hakkında bilgilere yer verildi. Sürecin işleyişi, yazılı, işitsel ve görsel olarak ayrıntılı şekilde anlatıldı.

İlk etapta, Darphane Çeyrek Altın Sistemi'nde Ziraat Bankası, VakıfBank, Halkbank, Emlak Katılım, Vakıf Katılım, Ziraat Katılım bankaları işlem yapacak.

Banka Altın Değerlendirme Sisteminde de Albaraka, Akbank, Anadolubank, Denizbank, Kuveyt Türk, TEB, Türkiye Katılım, Garanti BBVA, QNB Finans, VakıfKatılım, Yapı Kredi bankaları hizmet verecek. Ayrıca kişiler sistem hakkında "444 7979" numaralı çağrı merkezini arayarak detaylı bilgi alabilecek.

Proje sayesinde yastık altında tutulan altınların kaybolma, çalınma gibi riskleri de ortadan kalkacak, banka altın hesapları ilgili mevzuat çerçevesinde Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) güvencesi altında olacak.

Haberin Devamı

Haberin Devamı

DARPHANE ÇEYREK ALTIN SİSTEMİ

Haberin Devamı

Sabah'tan Hazal Ateş'in yazısına göre yeni sistemin ilk ayağı Darphane Çeyrek Altın Sistemi'yle, Darphane tarafından üretilen çeyrek, yarım, tam, iki buçukluk ve beşlik altın türünde adet fark etmeksizin fiziki birikimlerini sisteme dâhil banka ve finans bankalarında "Çeyrek Hesap" ya da "Kazandıran Çeyrek Hesap" açarak, yatırabilecek. Vatandaş, Çeyrek Hesap'a yatırdıkları altın birikimlerini, Darphane tarafından yeni üretilmiş olan aynı altın türünden, fiziki altın olarak, birkaç gün öncesinden bildirmek kaydıyla istedikleri zaman banka şubelerinden fiziken alabilecek.

VATANDAŞ NE YAPACAK?

*Darphane Kazandıran Çeyrek Hesap sistemine dâhil olan banka şubesine gidilecek. (En yakın şubeler altin.gov.tr'de yer alıyor)

*Banka ve müşteri arasında imzalanacak taahhütname ile altınlar müşteriden teslim alınacak. Taahhütnamenin bir nüshası müşteriye verilecek.

Haberin Devamı

*Müşterilerin hesap bakiyesi, banka tarafından teslim alınan altınların Darphane tarafından kontrol edilmesinden sonra aktif hale getirilecek.

*Altınlar banka hesabına teslim edilen cinsten ve adetsel karşılık olarak yatırılacak.

*Tasarruflar hangi hesap türünde değerlendirilmek isteniyorsa, banka görevlisi ilgili hesabı açacak.

*Çeyrek hesap bakiyesi ile alım/satım işlemleri gerçekleştirebilecek.

*Çeyrek Altın Hesabı'ndan fiziki olarak altın almak isteyen müşteriler ilgili banka şubelerine başvuruda bulunacak.

NE TÜR AVANTAJLAR SAĞLIYOR?

Kiralık kasa maliyeti, hırsızlık, çalınma, kaybolma riski sona erer. Bankada altınlarınız, altın olarak değerini korurken, aynı zamanda ilave kazanç da sağlar. Çeyrek Hesap'a yatırdığınız altın birikimlerinizi yine fiziki altın olarak, Darphane tarafından yeni üretilmiş olan altınlar halinde birkaç gün öncesinden bildirmek kaydıyla istediğiniz zaman banka şubelerinden fiziken alınabilir. Hesabınızdaki altınlarınızı başka yatırım araçlarına çevrilebilir. Çeyrek Hesap'a yatırılan altınların Altın Dönüşümlü Türk Lirası - Katılma hesaplarına geçilmesi de mümkün. Altın birikimleriniz banka mevzuatının izin verdiği ölçüde, bankacılık işlemlerinde teminat olarak da değerlendirilebilir.

KAMERA KAYDIYLA ALTIN TESLİMİ

Kuyumcu Altın Değerleme Sistemi (KAD-SİS) kapsamında 42 ilde 75 kuyumcu yetki aldı. Bu sistemle vatandaş altınlarını, İstanbul Altın Rafinerisi'nin kurduğu sistemle; Türkiye'nin her yerindeki, yetkili kuyumcular aracılığı ile haftanın her günü banka hesabına aktarmasını sağlayabilecek. Sistem şöyle işleyecek:

Sisteme dahil olan herhangi bir bankada "Vadesiz Altın Hesabı" olması gerekecek.

KAD-SİS sistemine dahil olan yetkili kuyumcuya gidildiğinde, "Yetki Belgesi" görülecek, "Bilgilendirme Formu" okunup, imzalanacak.

KAD-SİS ONAY KODU: Cep telefonuna KAD-SİS'den gelen SMS ONAY KODU kuyumcu yetkilisiyle birlikte sisteme girilecek.

BANKA ONAY KODU: Vatandaş bankasının göndereceği SMS ONAY KODU'nu kuyumcu yetkilisiyle birlikte sisteme girecek.

ALTIN TESLİMİ: Yetkili kuyumcu teslim edilecek altınları kamera kaydı altında kontrol ederek değerleme yapacak.

BANKAYA TRANSFER ONAY KODU: Yetkili kuyumcuyla mutabık kalınırsa, KAD-SİS'den bankaya transfer için gelen SMS ONAY KODU'nu kuyumcu yetkilisiyle birlikte sisteme girilecek.

TESLİM TESELLÜM: Sistemin ürettiği teslim tesellüm tutanağını imzalanacak ve bir nüshası vatandaşa verilecek. Vatandaşa altınlarının hesabına geçtiğine dair bankasından bilgilendirme mesajı (SMS) gelecek. Bu mesajın dikkatli kontrol edilmesi gerekecek.

BANKA-ADS SİSTEMİ NASIL İŞLEYECEK?

Vatandaşların fiziki altın birikimlerini, sisteme dâhil banka şubeleri ve banka anlaşmalı kuyumcular üzerinden, banka hesabına aktarabilecekleri sistem. İşleyiş şöyle işleyecek.

*Altın değerleme sistemine dahil olan banka şubesine ve banka anlaşmalı kuyumcuya gidilecek.

* Şubede veya banka anlaşmalı kuyumcuda yetkili altın değerleme uzmanına müracaat edilecek.

*Altın değerleme uzmanı, müşterinin huzurunda altınları teslim alıp değerleme yapacak.

*Banka uzmanı, mutabık kalınan altın tutarını müşterinin hesabına yatıracak. İşlem dekontunun bir örneği müşteriye verilecek. Banka anlaşmalı kuyumcu ise müşteri hesabına ilgili altın tutarını havale edecek.

*Müşteri tasarrufunu hangi ürün ve vadede değerlendirmek istiyorsa, banka görevlisi ilgili vadeli hesabı ya da ürün hesabını açarak imzalı banka cüzdanını müşteriye sunacak.

KAD-SİS, BANKA ADS NEDİR?

Elinizdeki altınlarınızı, Türkiye'nin her yerindeki, yetkili kuyumcular aracılığı ile haftanın her günü banka hesabınıza kolayca ve güvenle aktarmanızı sağlayan bir sistemdir. Banka ADS de, vatandaşların fiziki altın birikimlerini, sisteme dahil banka şubeleri ve banka anlaşmalı kuyumcular üzerinden, banka hesabına kolayca ve güvenle aktarmasını sağlayan bir sistemdir.

KAD-SİS AVANTAJLARI NELERDİR?

Türkiye'nin her yerinde yaygın KAD-SİS sistemini kullanan yetkili bir kuyumcu ağı vardır.

Yetkili her kuyumcuda, altınlarınız aynı değerden hesaplanır.

(İşlemlerde BDDK tarafından yayınlanan bankaların kıymetli maden alım satımına ilişkin usul ve esaslar hakkında yönetmeliği esas alınır.)

Değerlenen altınınız banka hesabınıza 24 ayar karşılığı gram altın cinsinden, hiçbir masraf ödemeden aktarılır.

Tasarrufunuzdaki altınlarınızı banka hesabınıza yatırmak için, belirli bir gün de belirli bir banka şubesinde altın kabul günü olmasını beklemeksizin işlem yapabileceğiniz bir sistemdir.

BANKA ADS AVANTAJLARI NELERDİR?

Hesabınızdaki altınlarınızı başka yatırım araçlarına çevirebilirsiniz. Altın hesabınızı teminat göstererek, mevzuatın izin verdiği ölçüde bankalardan kredi kullanabilirsiniz. Bankacılık uygulama mevzuatı çerçevesinde, hesabınızdaki altınları Altın Borsasına üye bankalardaki hesaplarınıza altın olarak transfer edebilirsiniz.

Bankada altınlarınız, altın olarak değerini korurken, aynı zamanda ilave kazanç da elde edersiniz. Kiralık kasa maliyetinden kurtulursunuz. Hırsızlık, çalınma, kaybolma riskinden kurtulursunuz. Altınlarınızı banka hesabınıza 24 ayar altın karşılığı gram cinsinden hiçbir masraf ödemeden aktarabilirsiniz. Türkiye'nin her yerinde tasarruflarınız bankacılık sistemiyle garanti altındadır.