Gazete Vatan Logo

Altın değerindeki atıklar

Atıkların katma değeri yıllık 1 milyar lirayı aştı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, geçen yıl 497 ton atık pil topladı. Toplanan atık pillerin yüzde 34'lük kısmı okullarda toplandı, yüzde 36 ile en çok atık pili toplayan il İstanbul oldu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) 2004 yılından beri atık pil toplama çalışmalarını, Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliği çerçevesinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinasyonunda yürütüyor.

İŞ BİRLİĞİYLE ATIK PİLLER TOPLANIYOR

Atık pillerin evlerden ayrı toplanması konusunda tüm il ve ilçe belediyeleri, camilerde atık pil toplama çalışmaları için Diyanet İşleri Başkanlığı, cezaevleri için Adalet Bakanlığı, orduevleri ve askeri birlik kantinleri için Genelkurmay Başkanlığı ile işbirliği yapılıyor.

Polis evleri için Emniyet Genel Müdürlüğü, hastaneler için Sağlık Bakanlığı, oteller için Kültür Turizm Bakanlığı ve otelciler federasyonları, izci kampları için Gençlik ve Spor Bakanlığı, tren istasyonları, havaalanları, limanlar ve postaneler için Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, okullar için Milli Eğitim Bakanlığı ile koordineli çalışılıyor.

2004'TEN BU YANA 762 TON ATIK PİL

Açıklamaya göre, 2004 yılından bu yana yürütülen atık pil toplama çalışmalarında en başarılı sonuçların kampanyalardan alındığı görüldü. 2004 yılından 2012 yılına kadar bin 762 ton, 2012 yılında ise 497 ton atık pil toplandı.

EN FAZLA KATKI SAĞLAYAN İL

Geçen yıl toplanan atık pilin yüzde 34'ü, okul kampanyalarında, yüzde 14'ü belediyeler tarafından ve yüzde 22'si ise pil ithalatçısı firmalar tarafından toplandı.

İllere göre geçen yıl toplanan pil oranlarına bakıldığında, İstanbul yüzde 36'lık kısmı toplayarak en fazla katkı yapan il oldu. İstanbul'u, İzmir, Ankara, Kocaeli, Bursa ve Sakarya izledi.

GEÇEN YILLARA ORANLA HIZLANDILDI

Açıklamada, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın açıklamasına da yer verildi.

Türkiye'nin, atıkların dönüşümünde, birçok Avrupa ülkesinden ileri seviyede olduğunu belirten Bayraktar, atıkların geri dönüşmesi için bakanlığının yoğun bir çalışma içinde olduğunu, bu kapsamda atık pil faaliyetlerinin toplama işleminin geçen yıllara oranla hızlandığını anlattı.

"ATIKLAR ALTIN DEĞERİNDE"

Çalışmaların, protokol yapılan 497 belediye ve 77 kamu kurum ve kuruluşu ile yürütüldüğünü kaydeden Bayraktar, şöyle devam etti:

''Altın gibi değerli atıkların geri kazanım faaliyetleri sonucu sağlanan katma değer yıllık 1 milyar lirayı aştı. Atıktan geri dönen kazanç altın gibi değerli, gerek geri kazanım malzemeleri gerekse enerji elde edilerek ekonomik kazanç sağlıyoruz. Atığı toplamak ve değerlendirmek üzere her türlü çabayı yılmadan usanmadan sergiliyoruz.

Atık toplama noktalarını ülkenin her yanında yaygınlaştırıyoruz. Bugün PTT noktalarından alışveriş merkezlerine, camilerden devlet dairelerine oradan parklara kadar birçok toplama noktası oluşturduk. Bunu daha da arttıracağız. 2013'te vatandaşımızın karşısına daha modern ve daha yeni projelerle çıkıp, atıkları azami ölçüde değerlendirmek için adımlar atacağız.''

Haberin Devamı