Gazete Vatan Logo

ABD Mart ayı enflasyon verisi açıklandı! Altın fiyatları tepki verdi

Yıllık enflasyonun Mart ayında yükselmesi ve temel fiyat baskılarının inatçı bir şekilde güçlü kalmaya devam etmesi, Fed'in bu yıl faiz oranlarını ne kadar düşürebileceğine dair soru işaretlerini arttırdı.

ABD Mart ayı enflasyon verisi açıklandı! Altın fiyatları tepki verdi

Çalışma Bakanlığı yaptığı açıklamada, ekonomi genelindeki mal ve hizmet fiyatlarının bir ölçüsü olan tüketici fiyat endeksinin Mart ayında bir önceki yıla göre %3,5 arttığını ve Şubat ayındaki %3,2'lik oranın üzerine çıktığını söyledi.

Volatil gıda ve enerji kategorileri hariç tutulduğunda, çekirdek fiyatlar bir önceki yıla göre %3,8 arttı. Daha çok son dönemdeki eğilimlerle ilgilenen yatırımcı ve ekonomistleri yakından ilgilendiren çekirdek fiyatlardaki artış bir aylık dönemde %0,4 oldu. Bu oran ekonomistlerin %0,3'lük artış beklentilerinin üzerinde gerçekleşti.

Raporun hemen ardından ABD devlet tahvillerinin getirileri, verilerin gelecekteki faiz oranı indirimlerini geciktirmeye ve azaltmaya yardımcı olabileceği yönündeki bahisleri yansıtarak yükseldi.

Yatırımcılar ve ekonomistler, aylık ekonomik takvimde her zaman önemli bir yer tutan TÜFE raporlarının standartlarına göre bile alışılmadık derecede yüksek bir ilgiyle Çarşamba günkü açıklamayı bekliyorlardı.

Son veriler enflasyonun Ocak ve Şubat aylarında beklenenden daha yüksek seyrettiğini göstererek, fiyat artış hızında belirgin bir düşüş olduğunu gösteren aylarca süren cesaret verici raporlardan hoş olmayan bir kopuşa neden oldu.

Haberin Devamı

ABD enflasyon verisi altın fiyatlarını nasıl etkiledi?

Dün 2 bin 365 dolarla rekor seviyeyi gören altının ons fiyatı, sabah saatlerinde önceki kapanışa göre yüzde 0,1'lik değer kazancıyla 2 bin 354 dolar seviyesinden alıcı buldu. ABD enflasyonunun açıklanmasıyla beraber saat 15.40 itibarıyla ons altının fiyatı, 2 bin 339 dolara geriledi. Ons altın şu sıralarda 2 bin 340 seviyelerinde bulunuyor.