Gazete Vatan Logo

5.5 milyar dolarlık dev rafineride kredi sürprizi

5.5 milyar dolarlık dev rafineride kredi sürprizi

Aliağa’ya kurulacak Star Rafineri’sine 500 milyon dolar kredi sağlayacak 2 uluslararası kuruluş projeden çekildi. Azeri Socar, kredi için Türk bankası Denizbank’ın kapısını çaldı.

Azerbaycan milli petrol şirketi SOCAR’ın İzmir Aliağa’ya inşa edeceği rafineri projesinde sürpriz bir gelişme yaşandı. Dev projenin yüzde 65’ini bankalardan temin etmeyi planlayan Socar, Avrupa İmar ve Kalınma Bankası (EBRD) ve Dünya Bankası’nın özel sektöre kredi sağlayan birimi Uluslararası Finans Kuruluşu’nun (IFC) çekilmesiyle şaşırdı. Azeriler 500 milyon dolarlık bu sürpriz kaybı telafi etmek için Rus Sberbank’ın iştiraki Denizbank’ın kapısını çaldı. Görüşmelerin ardından Socar ve Denizbank kredi konusunda anlaştı. Denizbank’a yakın bir kaynak, “Denizbank bu projeyle ilgili. 500 milyon dolarlık kredi dilim dilim kullandırılabilir” dedi.

5.5 milyar dolara mal olan rafineri projesinin 2 milyar doları öz kaynaklardan sağlanacak. Geri kalan 3.5 milyar dolarl ise eximbanklar, uluslararası ve yerel bankalardan alınacak kredilerle karşılanacacak.



İlgi hâlâ çok büyük

SOCAR Türkiye CEO’su Kenan Yavuz, Star Rafinerisinin finansmanında EBRD ve IFC’in kredi paketinde yer alan Export Credit Agencies (ECA) ile anlaşamadığı için karşılıklı mutabakatla paketten çıktıklarını ancak aynı koşullarla yeni kredi temin ettiklerini belirtti. Reuters’e konuşan Yavuz, rafinerinin inşaat süresi ile ilgili bir sıkıntı olmayacağını da söyledi. Yavuz, “EBRD ve IFC’nin kredi paketinde yaklaşık 500 milyon dolarlık bir katkıları bulunuyordu. 3.5 milyar dolarlık finansman arayışımıza bankalardan 5.5 milyar doların üzerinde teklif gelmişti” diye konuştu.

“EBRD ve IFC’nin yerini bir ticari bankadan aynı koşullarda ve aynı vadede anlaşma sağladık. Hedefimiz 31 Mart’a kadar anlaşmayı tamamlamak ama bu Nisan ayına da sarkabilir” diyen Yavuz, “Rafinerinin inşaat süresi ile ilgili bir sıkıntı olmayacak. Zaten yatırımımızın önemli bir bölümünü öz sermaye ile yapıyoruz” dedi. SOCAR, rafinerinin mühendislik ve müteahhitlik işleri (EPC) için Tecnicas Reunidas TRE.MC-Saipem -GS Engineering &Construction ve Itochu’yu seçmişti.

Star Rafineri’si cari açığı 2.5 milyar dolar düşürecek

2017 ortasında devreye alınması öngörülen 10 milyon ton ham petrol işleme kapasiteli Star Rafineri’si Türk ekonomisi açısından büyük önem taşıyor. Söz konusu rafinerinin tamamlanmasının ardından Türkiye’nin cari açığının yıllık 2.5 milyar dolar azalması bekleniyor. Enerji Bakanlığı’ndan bir yetkili de, projenin bazı aşamalarında teknik bazı sıkıntılar yaşandığını ancak bunların aşıldığını belirterek, “Star Rafinerisi Türkiye için son derece stratejik bir proje ve herhangi bir nedenle gecikmesi söz konusu olmayacak” dedi. Star Rafinerisi’nde önemli bir özsermaye bulunduğunu ve yatırımcıların finansman için istekli olduklarını kaydeden aynı yetkili, “Herhangi bir aşamada sorun çıksa dahi bu aşılır” diye konuştu. “Enerji stratejisi ve yatırımları açısından Türkiye’nin bu rafineriye ihtiyacı var” diyen aynı yetkili, kamunun gerekli her türlü desteği vereceğini vurguladı.

Haberin Devamı