Gazete Vatan Logo

300 mağazanın enerjisi GES’le karşılanacak

MİGROS ve Aksa Elektrik, 16 MWp gücünde arazi tipi güneş enerjisi santralını (GES) hayata geçirmek üzere işbirliği yaptı.

300 mağazanın enerjisi GES’le karşılanacak

Aksa Elektrik Grubu markalarından Aksa Solar ile yapılan işbirliği kapsamında iki şirket, Enerji Performans Sözleşmesi (EPS) İş Modeli ile GES kuracak.

13 İLE ULAŞACAK

Malatya’da 170 bin metrekarelik alanda yaklaşık 29 bin adet güneş panelinden oluşacak santralda yıllık ortalama 27 milyon kWh üretim öngörülüyor. Anahtar teslim olarak yaklaşık altı ayda kurulumu öngörülen güneş enerjisi santralı kapsamında proje yatırım desteği ve tüm izin, tasarım, kurulum, proje süresi boyunca işletme ve bakım süreçleri Aksa Solar tarafından üstlenilecek. Bu GES ile 2024 başı itibarıyla Çanakkale’den Artvin’e 13 ilde 300’ü aşkın Migros mağazasının elektrik tüketimi tamamen temiz enerji ile karşılanacak. Santral ile ayrıca yıllık yarım milyon ağacın atmosferden çektiği karbona denk yaklaşık 12bin ton karbon emisyonu engellenecek.

KARBON EMİSYON HEDEFİ KONULDU

Yatırıma ilişkin görüşlerini paylaşan Migros İcra Kurulu Üyesi Şevki Tuncer, santralın tarımsal olmayan arazilere kurulan güneş panelleriyle hayata geçirileceğinin altını çizdi.  Tuncer, şirketin karbon ayak izi taahhütlerini de paylaşarak şöyle konuştu: “Karbon net sıfır hedefi yolunda somut adımlar attık. Bilime Dayalı Hedefleme (SBT) doğrultusunda, 1.5 ºC senaryosuyla uyumlu olarak karbon emisyonlarımızı 2030 yılına kadar yüzde 42 azaltma taahhüdümüz var. Son iki yılda yüzde 9’a yakın azaltım sağladık bile. Doğrudan karbon ayak izimizin yarısını oluşturan elektrik tüketimimizi azaltmak için enerji verimliliği konusunda yatırımlar yapıyoruz. Otomasyon teknolojileri ve yeni nesil sistemler kullanarak enerji tasarrufu sağlıyoruz. Kullandığımız elektriği temiz enerjiden elde etmek için de yenilenebilir enerji yatırımlarımızı hız verdik. Yıl sonunda, Dağıtım Merkezi üstü güneş enerji santrallarımızı dörde çıkarıyoruz. Aksa Solar işbirliğinde kuracağımız Malatya’daki güneş enerjisi santralı ile bu çabalarımızı genişletmeye devam ediyoruz.”

Haberin Devamı