Gazete Vatan Logo

2024 vergi, harç ve ceza tutarları belli oldu! Kuruşu kuruşuna hesaplandı

Tüm vatandaşları doğrudan ilgilendiriyor. Resmi Gazete'de yayımlandı, ödeme miktarı değişiyor. Vergi ve harçlar, ekim ayı enflasyon verilerinin TÜİK tarafından açıklanmasıyla birlikte yeni yılda zamlanacak.

2024 vergi, harç ve ceza tutarları belli oldu! Kuruşu kuruşuna hesaplandı

2024 yılında yurt dışından getirilen cep telefonlarının kaydedilmesi için gereken harç bedeli, pasaport harçları, ehliyet harçları ve trafik cezaları yeniden değerleme oranına göre artış gösterecek. Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan Vergi Usul Kanunu Tebliği, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Tebliğde, Vergi Usul Kanunu uyarınca yeniden değerleme oranının, yeniden değerleme yapılacak yılın ekim ayında (ekim dahil) bir önceki yılın aynı dönemine göre Türkiye İstatistik Kurumu’nun yurt içi üretici fiyat endeksinde meydana gelen ortalama fiyat artış oranı olduğu ve bu oranın Bakanlıkça Resmi Gazete ile ilan edilmesi gerektiği belirtildi. Bu kapsamda, yeniden değerleme oranı 2023 yılı için yüzde 58,46 olarak tespit edildi. Düzenlemede, bu konuda daha önce yayımlanmış tebliğlerin de yürürlükte bulunduğu ifade edildi. Buna göre, 2024 için uygulanacak yeniden değerleme oranı yüzde 58,46 olarak gerçekleşti. 2023 yılında yeniden değerleme oranı yüzde 122.93 olmuştu.

Haberin Devamı

Yeni yılda vergi, harç, MTV, araç muayene ücreti, emlak vergisi gibi çeşitli vergiler, trafik cezaları bahsedilen yeniden değerleme oranında artacak. 2024’te yolcu beraberinde yurt dışından getirilen telefon IMEI kayıt harcı 31.692 liraya çıkacak. Yeni yılda araç muayene ücreti otomobil ve minibüsler için 1.821 liraya yükselecek. 6 aylık pasaport almak için toplamda (defter bedeliyle birlikte) ödenecek para 1.535 lira 55 kuruştan 2 bin 431 liraya çıkacak. Nüfus Cüzdanı kayıp bedeli 83 TL’den 131,52 TL’ye yükselecek.