Gazete Vatan Logo

20 milyar $’lık faturanın anahtarı!

Türkiye’nin en büyük tehdidi oldu

Türkiye, ABD ve AB’nin imzalayacağı Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması’nın dışında kalırsa yılda 20 milyar dolarlık ikili ticaret sıfırlanacak.

Avrupa Birliği ve ABD arasında imzalanması planlanan Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması dış ticarette Türkiye’nin en büyük tehdidi oldu. Anlaşma imzalanırsa Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin ticareti olumsuz etkilenecek. Yetkililere göre 20 milyar dolarlık kayıp yaşamamak için Türkiye’nin ya AB’ye hızla girmesi ya da Gümrük Birliği Anlaşması’nın Serbest Ticaret Anlaşması’na çevrilmesi gerekecek.

Ticaret masaya yatırıldı

Amerikan Türk Konseyi (ATC), Türk Amerikan İş Konseyi (TAiK) ve Dış Ekonomik İlişkiler Konseyi (DEİK) işbirliği ile düzenlenen ABD-Türkiye İlişkileri 32. Yıllık Konferansı Washington’da 2-5 Haziran arası Washington’da düzenlendi. Konferansın bu yılki teması ‘İşbirliği, Ticaret ve Yatırım Şimdi Tam Zamanı’ olarak belirlenirken, konferansa Türkiye’den ve ABD’den üst düzey yönetici katılarak önemli konularda açıklamalarda bulundu. TAİK Gıda ve Tarım Komitesi Başkanı Rint Akyüz ise konuşmasında, Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması’na dikkat çekti.

Washington’da düzenlenen ABD-Türkiye İlişkileri 32. Yıllık Konferansı’nda Türkiye’den ve ABD’den çok sayıda üst düzey yönetici biraraya geldi. Konferansta, 3 gün boyunca savunma, siyasi ve ekonomik ilişkiler alanında çok sayıda panel gerçekleştirdildi. Güvenlik ve savunmayla ilgili konularda işbirliğinin yanı sıra, Türkiye ve ABD’deki iş ve yatırım ortamları, ekonomik ve ticari ilişkiler, enerji konuları, dış ilişkiler, Avrupa Birliği, bankacılık ve finans, altyapı, eğitim, kültür ve turizm, tarım ve gıda gibi alanlar masaya yatırıldı.

İkili ticaret 10 yılda 3 kat arttı

Türkiye-ABD ikili ticaret rakamları her geçen yıl artıyor. 2001 yılında 6.4 milyar dolar olan Türkiye-ABD ticaret hacmi, 2012 yılında yaklaşık 20 milyar dolar seviyesine ulaştı. Türkiye-ABD ikili ticaretinde denge yıllar içerisinde ABD lehine bozuldu. Türkiye, ABD’ye 2012 yılında 5.6 milyar dolarlık ihracat yaparken, ABD’den 14.1 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirdi. İkili ilişkilerde hedef Türkiye’nin ABD’ye ihracatını artırmak ve ikili ticari ilişkileri dengeli bir yapıya kavuşturmak.

3. ÜLKELER ZORLANACAK

TAİK Gıda ve Tarım Komitesi Başkanı ve aynı zamanda Nişasta ve Glikoz Üreticileri Derneği Başkanı Rint Akyüz, AB ile Türkiye arasında olan Gümrük Birliği Anlaşması’ndan dolayı, AB’nin 3. ülkelerle yaptığı serbest ticaret anlaşmalarının dolaylı olarak Türkiye’nin aleyhine çalıştığını belirtti. Akyüz şunları söyledi: “Bu çerçevede ABD ile AB arasında imzalanması planlanan Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması’nın, Türkiye dahil 3. ülkeler için refah seviyesini azaltıcı olacağı öngörülmekte. Yapılan ekonometrik hesaplamalara göre anlaşmanın dışında kaldığımız ya da ABD ile karşılıklı bir serbest ticaret anlaşması imzalamadığımız takdirde yıllık 20 milyar dolara yakın bir zarara uğrayacağımız konuşuluyor, dolayısıyla bu anlaşmanın dünya ve Türkiye ekonomisi üzerine etkileri çok önemli” dedi.

TARIMDA KİLİTLENECEK

RİNT Akyüz, açmazdan çıkabilmek için 3 alternatif olduğunu vurgulayarak, “AB giriş sürecinin çok hızlandırılması, AB’ye girip söz konusu anlaşmanın etkilerinden kurtulmak ya da ABD ile paralel olarak serbest ticaret anlaşmasını eşzamanlı olarak gerçekleştirmek, tüm bunlar olamadığı taktirde son alternatif ise AB ile olan Gümrük Birliği Anlaşması’nı, Serbest Ticaret Anlaşması’na çevirmek” dedi.

Akyüz, AB ile ABD arasında yapılacak görüşmelerin tarım konusunda kilitleneceğini, tarımın stratejik öneminden dolayı anlaşmanın en zor tarafı olacağını sözlerine ekledi.

Haberin Devamı