Gazete Vatan Logo

YDS başvurusu nasıl yapılır? YDS sınav ücreti ne kadar, ödemeler nereden yapılır? YDS sınav tarihi ve başvuru detayları!

ÖSYM duyurdu! YDS başvuruları başladı. Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dillerinden uygulanacak YDS için başvuru süreci ile ilgili detaylar araştırılıyor. Peki, YDS başvurusu nasıl yapılır? YDS sınav ücreti ne kadar, ödemeler nereden yapılır? YDS’ye kimler girebilir? İşte YDS başvuru kılavuzu detayları…

YDS başvurusu nasıl yapılır? YDS sınav ücreti ne kadar, ödemeler nereden yapılır? YDS sınav tarihi ve başvuru detayları!

ÖSYM YDS başvurularının başladığını duyurdu! ÖSYM’den yapılan açıklamada başvuruların 6-15 Eylül tarihleri arasında online olarak yapılacağı duyuruldu. Peki, YDS başvurusu nasıl yapılır? YDS sınav ücreti ne kadar, ödemeler nereden yapılır? YDS’ye kimler girebilir? İşte YDS başvuru kılavuzu detayları…

ÖSYM 2022 YDS/2 başvurularının başladığını duyurdu. ÖSYM’den yapılan açıklama şu şekilde:

“2022 Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı (2022-YDS/2), 23 Ekim 2022 tarihinde Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dillerinden uygulanacaktır.

Sınava başvurular, 06 – 15 Eylül 2022 tarihleri arasında yapılacaktır.

Adaylar, başvurularını elektronik ortamda ÖSYM Başvuru Merkezleri aracılığıyla veya bireysel olarak saat 10.00'dan itibaren ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden veya ÖSYM Aday İşlemleri Mobil uygulamasından yapabileceklerdir.

Sınava ilişkin ayrıntılı bilgi 2022-YDS Kılavuzunda yer almaktadır.”

YDS BAŞVURU KILAVUZU İÇİN TIKLAYIN

YDS BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Adaylar, başvurularını elektronik ortamda ÖSYM Başvuru Merkezleri aracılığıyla veya bireysel olarak saat 10.00'dan itibaren ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden veya ÖSYM Aday İşlemleri Mobil uygulamasından yapabilecek.

Haberin Devamı

YDS BAŞVURU ÜCRETİ NE KADAR?

2022 Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı başvuru ücreti 185 TL olarak belirlendi. Son ödeme tarihi 16 Eylül olarak belirlendi.

YDS BAŞVURU ÜCRETİ HANGİ BANKAYA YATIRILACAK?

YDS başvuru kılavuzuna göre sınav ücretinin yatırılacağı bankalar şu şekilde:

“Akbank’ın tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç); Albaraka Türk Katılım Bankasının tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı KKTC’den başvuracak adaylar hariç); Finansbank’ın tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç); Kuveyt Türk Katılım Bankasının tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç); Halkbank ATM, internet bankacılığı ve şubeleri; ING Bank’ın tüm şubeleri ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç); Vakıf Katılım Bankası’nın tüm şubeleri ve ATM (KKTC’den başvuracak adaylar hariç); Ziraat Bankası sadece internet bankacılığı ve mobil bankacılık (Şubelerden ve ATM’den ücret yatırılmaz.); İş Bankası’nın tüm şubeleri, ATM, mobil bankacılık ve internet bankacılığı; ÖSYM Kartlı Ödeme Sistemi (https://odeme.osym.gov.tr/)”

Haberin Devamı

YDS’YE KİMLER BAŞVURU YAPABİLİR?

Sınava; kadro karşılık gösterilmek suretiyle sözleşmeli olarak çalışan personel dâhil olmak üzere, aylıklarını 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu, 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanunu, 3466 sayılı Uzman Jandarma Kanunu, 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu ve 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu hükümlerine göre almakta olan personel katılabilir. Ayrıca yabancı dil bilgisi seviyesini tespit ettirmek isteyenler, üniversitelerce kendilerinden YDS puanı istenen öğrenciler ve diğer adaylar da bu sınava katılabilir.

Yurt Dışında Görevlendirilecek Memurların Seçim Esaslarına Dair Yönetmelik'in değişik 7. maddesi gereğince, kamu kurum ve kuruluşlarınca yurt dışı teşkilatında sürekli göreve atanacak memurlar ile diğer görevlilerin de bu sınava girmesi gerekmektedir.

Haberin Devamı

Kamu kurum ve kuruluşlarında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4. maddesinin (B) fıkrasına göre sözleşmeli statüde çalışacak

a) Mütercim veya tercümanların işe başlatılabilmeleri için diğer şartlar yanında yabancı dil bilgilerinin asgari (B) düzeyinde,

b) Çözümleyici ve programcıların ise işe başlatılabilmeleri için diğer şartlar yanında İngilizce dil bilgilerinin asgari (D) düzeyinde olması gerekmektedir.

Bu nedenle, hâlen bu görevlerde çalışmakta olanlardan yabancı dil bilgisi seviyesini tespit ettirmek isteyenler ile söz konusu görevlerde çalışmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarına başvuruda bulunmak isteyen fakülte veya yüksekokul mezunları da bu sınava katılabilirler.

Araştırma görevlisi seçme ve atama işlemlerinde yabancı dil yeterlik sınavı yerine YDS sonuçlarının kullanılması olanağı bulunduğundan, lisans programlarının son sınıfında veya son sınıftan bir önceki sınıfta okuyan öğrenciler de bu sınava girebileceklerdir.

Haberin Devamı

YDS 2022 NE ZAMAN?

2022 Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı 23 Ekim 2022 tarihinde yapılacak. Sınav 10.15’te başlayacak ve 3 saat sürecek.