Gazete Vatan Logo

Okullarda uyum haftası ne zaman başlıyor? 1. sınıf uyum haftası nasıl olacak? Uyum haftası etkinlikleri neler?

Okullarda Uyum Haftası başlıyor. 2022 – 2023 Eğitim Öğretim Yılı’nda okul öncesi eğitim ile ilkokul birinci sınıfa başlayacak öğrencilerin okula alışmaları için bir hafta öncesinde uyum eğitimleri yapılıyor. Okulların açılmasına bir hafta kala öğrencilerin okula adaptasyonları sağlanacak. Ebeveynler ve öğrenciler için Milli Eğitim Bakanlığı okul öncesi eğitim ve ilkokul için uyum rehberi hazırladı. Rehberlerde ailelere öneriler, okula başla sürecinde dikkat edilmesi gerekenler ve öğrencilerin okula alışma sürecinde yapılması gereken etkinlikler yer alıyor. Peki, Okullarda uyum haftası ne zaman başlıyor? Uyum haftası zorunlu mu? 1. sınıf uyum haftası nasıl olacak? Uyum haftası etkinlikleri neler? 1. sınıf uyum haftasında neler yapılacak? İşte tüm detayları ile uyum eğitimleri hakkında bilmeniz gerekenler…

Okullarda uyum haftası ne zaman başlıyor? 1. sınıf uyum haftası nasıl olacak? Uyum haftası etkinlikleri neler?

2022-2023 Eğitim ve Öğretim Yılı başlıyor. Okullarda hazırlıklar tamamlandı. Okula bu yıl ilk kez başlayacak öğrenciler için de bu hafta uyum eğitimi haftası olacak. Milli Eğitim Bakanlığı ailelerin ve öğretmenlerin bu süreci doğru yürütebilmesi ve öğrencinin adaptasyonunu sağlıklı bir şekilde sağlayabilmek için rehber hazırladı. Rehberde, ilk kez okula başlayacak öğrencilere nasıl davranılacağı, okula alışma sürecinin nasıl yürütüleceği ve ilk hafta etkinlikleri gibi yardımcı bilgiler bulunuyor. Peki, Okullarda uyum haftası ne zaman başlıyor? Uyum haftası zorunlu mu?  1. sınıf uyum haftası nasıl olacak? Uyum haftası etkinlikleri neler? 1. sınıf uyum haftasında neler yapılacak? İşte tüm detayları ile uyum eğitimleri hakkında bilmeniz gerekenler…

OKULLARDA UYUM HAFTASI NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Milli Eğitim Bakanlığı uyum haftası programı ile ilgili açıklama yaptı. Açıklamaya göre, Okullarda pazartesi günü veliler için bilgilendirme olacak. Salı günü ise çocuklar ve velileri gelecekler. MEB’in açıkladığı program şu şekilde:

Haberin Devamı

Anaokulu ve 1. sınıflar için;

1. Gün okullara sadece veliler gelecek.

2. Gün veli / çocuk 2 grup halinde gelecek.

3. Gün 2 grup halinde çocuklar gelecek.

1. ve 5. gün bütün çocuklar birden gelecek.

5 ve 9. sınıflar için; Uyum eğitimi 12 Eylül’de başlayacak. 16 Eylül’e kadar sürecek.

UYUM HAFTASINDA NELER YAPILACAK?

Öğretmenler velilere ve öğrencilere ilk aşamada, okulun başlama ve bitiş saatlerini, teneffüs, öğle yemeği arası ya da beslenme saati uygulamalarını ve saatlerini paylaşacak. Derslerin kaç dakika olacağını, teneffüslerin kaçar dakika olacağı aktarılacak. Genel hatları ile haftalık ders programları veliler ve öğrencilerle paylaşılacak. Öğrencilerinize ve velilerinize kısaca ders içerikleri anlatılacak. Okulun her bölümü öğrencilere ve velilere tanıtılacak.

UYUM HAFTASINDA KATILMAK ZORUNLU MU?

Uyum haftası katılımı zorunlu değil. Ancak uzmanlar tarafından okuldaki işleyişi anlamak ve öğrencilerin okula adaptasyonlarını sağlamak açısından katılıma katkı sunan bir süreç olarak tanımlanıyor.

Haberin Devamı

UYUM HAFTASINDA NELER YAPILACAK?

Uyum rehberinde yer alan çizelge şu şekilde:


UYUM HAFTASINDA AİLELER NE YAPMALI?

Uyum rehberinde ailelere şu önerilerde bulunuluyor:  

- Okula gidiş okuldan geliş sürecinde çocuğunuza eşlik edin.

- Kaygılarınız varsa çocuğunuza hissettirmeyin.

- Deneyimlerinizi onunla açık yüreklilikle paylaşın.

- Deneyimlerini size anlatması için ona alan oluşturun ama onu zorlamayın.

- Yüreğinizi her zamanki gibi ona şefkatle açın.

- Çocuklarınızın bağımsız olarak beceri geliştirmelerini destekleyin. Onlara velileri yanlarında olmadan da okuldaki görevlerde başarılı olabilecekleri öneriler verin. Örneğin sabah okul kıyafetlerini çocuklarınız kendileri giysinler. Montlarının fermuarlarını kendileri kapatsınlar. Bu işlemleri başardıklarında da onları motive edici cümlelerle destekleyin.

- Örneğin “Kıyafetlerini doğru bir şekilde giymeyi başardın. Bu konudaki gayretin için teşekkür ederim.” Diyebilirsiniz.

- Çocuklarınızın kendi kendine tuvalete gitme ve ellerini yıkama becerilerini destekleyin.

Haberin Devamı

- Okula ilk başladıklarında henüz okuma yazma becerileri olmadığı için onlara okulda yardımcı olacağını düşündüğünüz sembolleri ve işaretleri öğretmeyi deneyiniz. Örneğin tuvalet sembolünü veya öğretmenler odasını işaret eden sembolü öğretin.

- Çocuklarınızın kişisel eşyalarına isimlerini yazmak ya da eşyaları sizin ve onun anlayacağı bir işaretle belirtmek, onların eşyalarını tanımasına ve derslere kendi kendine hazırlanmasına yardımcı olabilir. Çocukların ders öncesi kendi hazırlıklarını bağımsız olarak yapabilmesi onların öz bakım becerilerini destekler.

- Çocuğunuz henüz okuma yazma bilmese de onları kitaplarla tanıştırın. Ulaşabildiğiniz bir kütüphaneye birlikte gidin ve çocuğunuzun ilgisini çekeceğini düşündüğünüz kitapları birlikte inceleyip onlar hakkında konuşun. Kitaplar çocuğunuzun okul hayatı boyunca hep en önemli eğitim destekçisi olacaktır, çocuğunuzun kitaplarla olumlu ilişki kurmasını destekleyin.

- Çocuğunuzun kendini her zamankinden daha çok yorgun hissedeceğini tahmin edin. Okulda yeni arkadaşları ile pek çok yeni oyunla tanışacak. Bu durumu uyku saatlerinizi düzenlerken göz önünde bulundurun.

Haberin Devamı

- Çocuğunuza sınıf içerisinde yalnızca öğretmenin olacağını belirtin. Ailelerin öğretmenin izin verdiği zamanlarda sınıf içerisinde bulunabileceğini çocuğunuza hatırlatın.

- Sizler gibi okula yeni başlayan çocukları olan ailelerle bu konu hakkında konuşmalar yapmak, kaygınızı azaltmaya yardımcı olabilir.

- Her aile, çocukları için en iyi eğitim yöntemini kendisi uyguladığını düşünebilir. Her ailenin çocuklarını kendilerine doğru gelen yöntemlerle ve sizlerden farklı olarak okula ve hayata hazırladığının farkına varın.

- Okul, çocuklarınızın hayat yolculuğunda birey olmalarını destekleyen en önemli yerlerden biridir.

UYUM HAFTASI ETKİNLİKLERİ VE UYUM REHBERİ İÇİN TIKLAYIN


ÇOCUĞUN OKULDA BİR GÜNÜ NASIL GEÇİYOR?

Okullarca öğrencilerin genel hatları ile günleri şu programa göre gerçekleştiriliyor:

- Güne başlama zamanı

- Okuma yazmaya hazırlık çalışmaları

- Matematik dersi çalışmaları

- Türkçe dersi çalışmaları

- Hayat Bilgisi dersi çalışmaları

- Drama etkinlikleri

- Müzik etkinlikleri

- Hareket etkinlikleri

- Görsel sanat etkinlikleri

BİRİNCİ SINIF ÖĞRENCİLERİ İÇİN DİJİTAL KAYNAK ÖNERİLERİ

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından paylaşılan kaynak listesi şu şekilde:

- TEGM (https://tegmmateryal.eba.gov.tr/)

- EBA (https://www.eba.gov.tr/)

- Matematik Platformu (https://matematik.eba.gov.tr/)


1. SINIF İHTİYAÇ LİSTESİNDE NELER BULUNUR?

Öğrencilerin ihtiyaç duydukları kaynaklar ve materyaller öğretmenler tarafından ailelere bildiriliyor. Ancak, genel olarak bir liste oluşturmak gerekirse 1. Sınıf ihtayaç listesinde şunlar bulunur:

Defter (1 adet küçük boy çizgili defter, 1 adet küçük boy kareli defter, küçük boy kılavuz çizgili defter)

Okul çantası

Kalem – (kurşun kalem, kırmızı kalem)

Kalem kutusu

Kalemtıraş

Silgi

Kuru boya seti (12’li)

Pastel boya (12’li)

Suluboya (12’li)

Suluboya fırçaları

Resim defteri

Resim çantası

Uhu/yapıştırıcı

Makas

Abaküs

Ataç

Kitap ve defterleri kaplamak için şeffaf kaplık

İsim etiketi

Elişi kâğıdı

Güzel yazı defteri

Klasör

Post it

Şeffaf dosya

Eşofman takımı

Okul kıyafeti

Ayakkabı

Spor ayakkabı

Beslenme çantası

Su Kabı/matara