Gazete Vatan Logo

MEB özel okul zamlarını takibe aldı! Bakan Özer açıkladı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), özel okulların eğitim giderlerinin dışında "genel gider" kalemleri altında ücret talep etmesine dair veli şikayetlerini değerlendirmeye aldı. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, konuyla ilgili CNN Türk canlı yayınına konuştu.

MEB özel okul zamlarını takibe aldı! Bakan Özer açıkladı

MEB, özel okul ücretlerindeki "genel gider" kalemlerini takibe aldı. Özel okulların ara sınıf ücretlerine gelecek eğitim öğretim döneminde yüzde 65 oranında zam sınırlaması getirilmişti. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, konuyla ilgili CNN Türk canlı yayınına konuştu.

Özer açıklamasında şu ifadeleri kullandı:  “Son 20 yıl eğitimde tüm kademelerinde okullaşmanın maksimum seviyeye ulaştığı döneme tekabül ediyor. 2000 yılına baktığınızda 5 yaşındaki okullaşma oranları yüzde 11 iken bugün yüzde 99’lara ulaştı. Ortaokul yüzde 99.44, ortaöğretimde yüzde 44 olan oran yüzde 97’ye ulaştı.

Biz bakanlık olarak kayıt olmayan, geriye kalan öğrencileri de tek bir öğrencilerimizi kaybetmeden aralık ayında yeni proje başlattık.

İl müdürlerimizi, ilçe müdürlerimizi Ankara’ya davet edip konuşuyoruz. Ağırlık kayıt dışı olanların eğitime kavuşturulması için tek tek ailelere ulaşma, kendilerine ulaşma ile ilgili kapsamlı bir çalışma yürütüyoruz. 3 ay oldu başlatalı. İlkokul, ortaokul ve lisede 280 bin 743 öğrenci kayıt olmayan öğrenci varken, 240 bin 668 öğrenci lisede kayıt olmayan öğrenci olarak görülürken, arkadaşlarımızın birebir yapmış olduğu çalışma neticesinde bu 3 ay gibi kısa bir sürede 58 bin 826 öğrenciyi eğitime tekrar dahil ettik. 280 bin 743 olan kayıt olmayan öğrenci sayısı 221 bin 917’ye ulaştı.

Liselerdeki okullaşma oranlarına yansıdı yüzde 95’ten yüzde 97’ye çıktı. 2022’nin başında ortaöğretimde okullaşma oranı yüzde 90’dı. İnşallah mart ayında yüzde 99’a çıkaracağız.

BAZI ÖZEL OKULLARIN EK ÖDEMELERİ FAHİŞ OLARAK ARTIRARAK İSTEDİĞİ KONUŞULUYOR. BÖYLE BİR TALEP SÖZ KONUSU MU?

Milli Eğitim Bakanlığı ilkokul, ortaokul ve lisedeki özel eğitim kurumlarında kademe geçişlerindeki artış oranlarını belirleme hakkına sahip. Bunu bu sene yönetmeliği de değiştirdik. Mevcut cari yönetmeliğe göre yapsaydık yüzde 105 oranında artması gerekiyordu. Bunu yüzde 65 TÜFE olarak sınırladık. Belirlediğimiz oranın üzerinde herhangi bir okul zam yapamaz.

Eğer okul kayıt ücreti olarak yüzde 65’in ötesinde zam yaptığını iddia eden velilerimiz varsa MEB’e başvursunlar biz gerekli incelemeyi yaparız.

Yemek ücretleri, kitap ücretleri, taşınma ile ilgili geçen seneye göre olağanüstü artışların olduğu iddia ediliyor. Bakanlık olarak inceleme başlattık. Gerçekten o iddialar doğru mu değil mi onu belirleyeceğiz ondan sonra gereğini yapacağız.

ÖĞRENCİLERE ÜCRETSİZ YEMEK UYGULAMASI HAKKINDA

Son 20 yılın eğitimde okullaşma oranını artırılmasındaki özellikle sosyal ekonomik seviyesi dezavantajlı ailelerin çocuklarının eğitime erişiminin engellenmemesi için önemli sosyal politikalar hayata girdi. Biz de 1.5 milyon olan ücretsiz yemek miktarını 2022 yılında 1.8 milyona çıkarmıştık.

6 Şubat tarihinde okul öncesindeki tüm öğrencilerimize ücretsiz öğle yemeği vereceğiz.”

Haberin Devamı