Gazete Vatan Logo

Bahar döneminde (ikinci dönem) üniversiteler açılacak mı? YÖK Başkanı’ndan üniversite açıklaması!

Üniversiteler ne zaman açılacak, bahar döneminde açılacak mı? Yüz yüze eğitim talebi her geçen gün artıyor. YÖK Başkanı Yekta Saraç da 2021 yılında okulların açılacağı tarihe ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Üniversiteler 2. dönem açılacak mı?

Bahar döneminde (ikinci dönem) üniversiteler açılacak mı? YÖK Başkanı’ndan üniversite açıklaması!

Koronavirüs salgını nedeniyle üniversiteler de yüz yüze eğitime ara verip uzaktan eğitime geçti. MEB, ilkokul, ortaokul ve liseler için yüz yüze eğitime 15 Şubat 2021 tarihi itibariyle geçilebileceğini duyurdu. Okullardaki durum netleşince, üniversitelerin durumu gündeme geldi. Üniversite öğrencileri bahar dönemi üniversiteler açılacak mı, diye soruyor.

Üniversiteler bahar döneminde açılacak mı?

YÖK Başkanı Saraç, "YÖK olarak her hafta küresel salgın sürecinde dünyada hangi tedbirlerin alındığını raporluyor, bu verileri de dikkate alıyoruz. Dünyanın gelişmiş üniversitelerinde erken normale dönüşte artan vakalar üzerine hızla yeniden online'a geçtiklerini, yükseköğretimde örnek gösterilen bu ülkelerin net bir tavır koyamamalarının öğrenciler açısından ne denli yıpratıcı olduğunu, kamu sağlığı açısından da ne denli tehdit oluşturduğunu gördük." sözlerini kullandı.

Hürriyet'ten Nuran Çakmakçı'nın haberine göre; Saraç, "Öğrencilerimiz tabii ki yüz yüze öğretim istiyor. Onların seslerine kulak tıkamıyoruz. Anlamaya çalışıyoruz. Online eğitim, örgün öğretimin alternatifi olamaz. Ancak kamu sağlığını tehdit eden bir durum varsa bakanlığın görüşlerini dikkate almalıyız. Örgün eğitime bütünüyle geçmeye karar verildiğinde sadece İstanbul'a yüz binlerce öğrenci gelecek. Öyle 2-3 ilden değil, bütün illerden öğrenci İstanbul'a aynı tarihlerde gelecek. Belli aralıklarla da kendi il, ilçelerine gitme gelme durumları, yani büyük bir hareketlilik olacak." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Saraç, "Bu hareketlilik bütün illerimiz için geçerli. Öğrenci yurtları faktörü de dâhil, bu hareketliliğin bir risk oluşturup oluşturmadığını en iyi tahlil edecek yapı Sağlık Bakanlığı'dır. Biz bu çerçevede Bakanlığın görüşlerini ikinci dönem için de ilerleyen süreçte alacağız. Bu görüşe göre üniversitelerimizi yönlendireceğiz. YÖK olarak yükseköğretimi güçlü koordinasyon ama esnek ve çerçeve kararlar ile, üniversitelerimizin birbirinden farklı şartlarını, imkanlarını gözeterek, onlara hareket serbestisi tanıyarak süreçleri yönetiyoruz." diye konuştu.

Haberin Devamı

Üniversiteler ne zaman açılacak 2021?

Üniversitelerin açılabilmesi için YÖK, Bakanlıktan öncelikli olarak yükseköğretim kurumlarında görev alan akademik ve idari personelin aşılanması için yazı gönderdi.

Gönderilen yazıda “ Yükseköğretim kurumlarımızda yüz yüze verilen örgün eğitim ve öğretim faaliyetlerinin en kısa zamanda başlatılabilmesi ve sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesini temin için yükseköğretim kurumlarında görev yapan akademik ve idari personelinde kademelendirme yapılarak öncelikli aşılama programına dahil edilmesi önem taşımaktadır”

Üniversitelerin açılmasına yönelik henüz bir tarih verilmedi. Vaka sayısı, aşılama çalışmalarının verimliliği ve koronavirüs tablosundaki gidişata göre üniversitelerin açılmasına karar verilecek. Konusunun 2 hafta sonra düzenlenecek Kabine Toplantısında gündeme gelmesi bekleniyor.

“4 metrekareye 1 kişi düşecek şekilde oturma şekli planlanacak”

Yükseköğretim Kurulu üniversitelerin yüz yüze eğitime başladığında gerekli tedbir ve önlemlerin alınabilmesi için “Küresel Salgın Bağlamında Yükseköğretim Kurumlarında Sağlıklı ve Temiz Ortamların Geliştirilmesi Kılavuzu” hazırladı. Kılavuzda yer alan bilgilere göre öğrenciler sınıflarda 4 metrekareye 1 kişi düşecek şekilde oturma şekli planlanacak. Sosyal mesafeye uygun olarak dersliklerde öğrenciler arasında 1 metre mesafe bırakılacak. Sınıf girişlerinde hijyen kurallarını bilgilendirici afişler, görsel materyaller yer alacak. Ortak kullanım alanlarından olan yemekhane, spor salonu, kampüs derslik gibi alanlar periyodik olarak temizlenecek.

Haberin Devamı