Gazete Vatan Logo

Yunanistan ilk Avrupa ülkesi oldu! Veliaht Prens Selman Atina'da...

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın Yunanistan ziyareti Avrupa'da geniş yankı buldu. Dört yıllık tecritin ardından ilk kez bir AB üyesine ayak basan Muhammed bin Selman, atılan imzaları 'tarihi bir fırsat' olarak niteleyip tüm bölgede oyunun kurallarını değiştirmekten söz etti. Yunan medyası 'Suudi Prens'in büyük planı', 'Yunanistan enerji merkezi' gibi başlıklar atarken, Alman gazetesi Atina'nın adımlarını Türkiye'nin belirlediğini yazdı.

Yunanistan ilk Avrupa ülkesi oldu! Veliaht Prens Selman Atina'da...

Yunanistan, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ı ağırlıyor. Dünya medyasında kısaca MBS olarak bilinen Veliaht Prens, Yunan Başbakan Kiryakos Miçotakis tarafından resmi törenle karşılandı. Miçotakis, Salı günü akşam saatlerinde konuğuna Atina'nın ünlü antik tepesi Akropolis'i gezdirdi.

Uluslararası haber ajansı Agence-France Presse (AFP), Suudi Veliaht Prens'in Yunanistan'la enerji anlaşması imzaladığını bildiriyor. Anlaşma Akdeniz'in altından geçecek güç kablolarıyla Avrupa'ya ucuz yenilenebilir ucuz enerji sevkiyatını sağlayacak.

'Doğudan Akdeniz'e Veri Koridoru-East to Med data Corridor' adı verilen projeyle, elektrik transferi Yunanistan üstünden Avrupa'ya ulaşacak. 800 milyon tutarındaki söz konosu projenin 2025'te tamamlanması bekleniyor.

Seyahate çıkmadan önce "Yunanistan'a eli boş gelmeyeceğime söz veriyorum, yalnızca Suudi Arabistan ve Yunanistan arasında değil tüm bölgede oyunun kurallarını değişterecek birçok konu var" diyen Muhammed bin Selman, atılan imzaları 'tarihi bir fırsat' olarak niteledi. Atina ve Riyad arasında bugün varılan diğer anlaşmalar ise, enerjinin yanı sıra savunma teknolojileri, turizm ve deniz taşımacılığı gibi farklı alanları kapsıyor.

Haberin Devamı

AFP, gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın 2018 yılında Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nda vahşice öldürülmesinden bu yana MBS'nin ilk kez bir Avrupa Birliği (AB) ülkesini ziyaret ettiğini vurguluyor. Veliaht Prens'in Yunanistan'dan sonraki durağı ise AB'nin en güçlü ikinci ülkesi Fransa olacak.

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, Atina'daki buluşmaya gazetecilerin davet edilmediğini ve Suudi Arabistan'dan konuklara soru sorma fırsatının sunulmadığını aktarıyor.

TÜRKİYE'DEN ÇEKİNİP YENİ MÜTTEFİKLER ARADI
AP ayrıca, Türkiye ile Doğu Akdeniz'de rekabete girişen Yunanistan'ın son yıllarda yeni müttefikler aradığını ve Suudi Arabistan'la ilişkilerini pekiştirdiğini hatırlatıyor. Suudi Arabistan ve Yunanistan orduları geçen yıl Girit Adası'nda askeri tatbikat yaptı, Atina Riyad'a Patriot füze bataryaları gönderdi.

Haberin Devamı


İKİ HAFTA SONRA ATİNA'DA
AFP, MBS'nin ABD lideri Joe Biden'la Suudi Arabistan'da bir araya gelmesinden iki hafta sonra Yunanistan'a indiğini kaydediyor.. Veliaht Prens ve Biden arasındaki yumruklu selamlaşmayla hafızalara kazınan buluşma, aynı zamanda ABD liderinin MBS'yi uluslararası toplumdan 'dışlama' vaatlerinin sona ermesi anlamına geliyordu.


TECRİT BİTTİ
Rice Üniversitesi'nden Kristian Ulrichsen, Suudi Arabistan'ı fiili olarak yöneten MBS'nin Avrupa'ya ayak basmasının Kaşıkçı sonrası başlayan izolasyonun bitirilmesi için olağanüstü sembolik bir adım olduğunu söylüyor. AFP'ye konuşan Baker Enstitütüsü araştırmacısı Ulrichsen, "2018'den bu yana Muhammed bin Selman'a karşı Batı'da hiçbir zaman resmi bir politika benimsenmese de Suudi Veliaht Prens'in hiçbir Avrupa veya Kuzey Amerika ülkesini ziyaret etmediği bir gerçek" diyor.

AFP, Veliaht Prens'in geçtiğimiz aylarda Türkiye ile olan ilişkilerini de düzelttiğini kaydetti.

'ARAP YATIRIMLARI YUNANİSTAN'DA'
Ziyaret beklendiği gibi Yunan medyasında manşetten veriliyor. 'Suudi Arabistan'la işbirliği köprüleri' başlığını kullanan Kathimerini gazetesi, bir başka haberini 'Suudi Veliaht Prens'in çok önemli iki günlük ziyareti' başlığıyla sundu.

Haberin Devamı

CNN Yunanistan haberinde atılan imzalarla Atina ve Riyad'ın stratejik işbirliğini önemli ölçüde güçlendirdiğini yazdı.

Ta Nea gazetesi, 'Suudi Prens'in büyük planı-Enerji sektöründe önemli anlaşmalar' başlığını tercih etti, To Vima gazetesi ise 'Yunanistan enerji merkezi' dedi.

Eleftheros Typos gazetesi 'Arap yatırımları Yunanistan'da: Miçotakis ve Muhammed bin Selman ne konuştu?' başlığıyla okurlarının karşısına çıktı.


ALMAN MEDYASI: ANKARA'YA GÖRE BELİRLİYOR
Ziyaret, Alman medyasında da yankı buldu. Frankfurter Allgemeine Zeitung, Yunanistan'ın Kaşıkçı cinayeti sonrasında MBS'ye kucak açan ilk Avrupa ülkesi olduğunu vurgulayıp Atina'nın ilişkilerini Ankara'ya göre belirlediği yorumunu yaptı. Yunanistan'ın Türkiye'yi tıpkı Rusya gibi Avrupa barışı için büyük bir tehdit olarak gördüğünü savunan FAZ, Atina'nın Ankara'dan korunmak için bölgesel ittifaklar kurduğunu yazdı. Alman gazetesi, Yunanistan'ın İsrail, Mısır ve Suudi Arabistan'la yakınlaşmasını söz konusu ittifaklara örnek gösterdi.

Haberin Devamı

SUUDİLER BASKIYA DİRENİYOR
Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasıyla dünyada petrol ve doğalgaz fiyatları son yıllarda hiç olmadığı kadar arttı. ABD'nin başını çektiği Batılı ülkeler, Suudi Arabistan'a daha fazla petrol pompalaması için baskı yapıyor. Ancak Riyad yönetimi, OPEC limitlerini öne sürerek şimdiye kadar bu baskıya direndi.

MBS'nin Paris seyahatinde de enerji arzının gündeme gelmesine kesin gözüyle bakılıyor.

ABD'de son 40 yılın en yüksek seviyesine ulaşan enflasyonda, petrol fiyatları hayati bir rol oynuyor. Joe Biden yönetimi, yaklaşan ara seçimler öncesi enflasyonu dizginlemenin yollarını arıyor.