Gazete Vatan Logo

Atlantik Okyanusu yüzeyinin 4 kilometre altında gizemli delikler! Bilim insanlarını şaşkın...

Bilim insanları Atlantik Okyanusu yüzeyinin 4.3 kilometre altındaki deniz tabanında, insan yapımı kazılara benzeyen, açıklanamayan, 'mükemmel hizalanmış' gizemli delikler keşfetti ve Facebook kullanıcılarından düz bir çizgi oluşturan benzersiz girintileri belirlemelerine yardım etmelerini istedi.

Atlantik Okyanusu yüzeyinin 4 kilometre altında gizemli delikler! Bilim insanlarını şaşkın...

Atlantik Okyanusu yüzeyinin 4.3 kilometre altında yapılan gizemli keşif, bilim insanlarını şaşırttı. Açıklanamayan mükemmel hizalanmış delikler, sosyal medyada da hayret uyandırdı.

KÖKENLERİ SIR OLARAK KALDI
Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) Okyanus Araştırmaları, Facebook sayfasından takipçileriyle görüntüleri paylaştı ve şu ifadeleri kullandı:
Cumartesi günkü #Okeanos dalışında, tortudaki bu çizgi altı delik gruplarından birkaçını gözlemledik. Bu delikler daha önce bölgeden bildirilmişti, ancak kökenleri bir sır olarak kaldı. Neredeyse insan yapımı gibi görünseler de, deliklerin etrafındaki küçük tortu yığınları onları bir şey tarafından kazılmış gibi gösteriyor. Senin hipotezin nedir?

Kaşifler, Orta Atlantik Sırtı, Azores Platosu ve Charlie-Gibbs Kırılma Bölgesi çevresindeki derin su alanlarını daha iyi anlamak için haritalama ve uzaktan kumandalı bir araç içeren bir dizi okyanus keşfinin bir parçası.

YER ALTINDAN GELEN TATLI SU KÖPÜRÜYOR OLABİLİR Mİ?
60'tan fazla Facebook kullanıcısı, okyanus tabanındaki belirgin, oldukça tekdüze görünen girintileri neyin yapmış olabileceğine dair farklı teoriler türetti. Bir kullanıcı, bazı şirketlerin deniz tabanı üzerinden örnekler toplayarak inceliyor olabileceğini öne sürdü ve "Bu, düz çizgileri ve deliklerin aralıklarını açıklayabilir" yorumunda bulundu.

Haberin Devamı

Bir diğer sosyal medya kullanıcısı, "Bir kara kaynağından gelen tatlı su köpürüyor olaiblir mi?" diye sordu ve ekledi:

Sanki altında bir kaya varmış gibi, akan suyun lineer bir şekilde içinden geçmesine izin veriyor.

Başka bir Facebook kullanıcısı ise, bir çeşit yengeçin su altında ilerlerken bu izleri bırakmış olabileceğini önerdi.

Bir başka kullanıcı ise şu tahmini yürüttü:
Ya eski mercan ya da altındaki bazı tortul kaya yapılarının, malzemenin daha da uzağa sürüklendiği bir boşluk olduğundan şüpheleniyorum. Ben olsam deniz tabanında herhangi bir mağara veya deformasyon var mı diye bakmaya başlardım.

Orta Atlantik Sıradağları, Atlantik Okyanusu'nun kuzey-güney uzunluğunu kapsıyor ve 16 bin kilometre boyunca uzanarak Dünya'nın en etkileyici jeolojik özelliklerinden biri olmaya hak kazanır. Çoğu su altında kaldığından, büyük ölçüde keşfedilmemiş durumda. Sık sık depremlerin olduğu bölgede, magmanın deniz tabanına yükseldiği ve ısı sağladığı yerlerde oluşan, göz alıcı hidrotermal menfezlere ev sahipliği yapıyor.

Haberin Devamı