Gazete Vatan Logo

Yeni Zelanda’da dünyayı şok eden gelişme! Jacinda Ardern istifa etti

Dünyanın en genç başbakanı unvanına sahip Ardern'in istifasını uluslararası haber ajansları 'son dakika' koduyla geçti. Görevinin birinci yılında bebek sahibi olan Ardern, özellikle Christchurch'teki terör saldırılarının ardından sergilediği tavırla hafızalara kazındı.

Yeni Zelanda’da dünyayı şok eden gelişme! Jacinda Ardern istifa etti

Pasifik Okyanusu'ndaki adalar ülkesi Yeni Zelanda'da 2017 yılında yapılan seçimler, 37 yaşındaki bir siyasetçinin dünya tarihine geçmesini sağladı. 'Dünyanın en genç başbakanı' seçilen Jacinda Ardern, artık kameralar önünde bir yıldızdı.

Haziran 2018'de bir kız bebek dünyaya getirdi, dünyada görevdeyken anne olan ikinci başbakan oldu. Altı haftalık doğum iznini kullanan Jacinda Ardern, eski Pakistan Başbakanı Benazir Butto'nun ardından görevden bebek sahibi olan ikinci başbakan olarak kayıtlara geçti.

Milliyet'in derlediği habere göre; küçük kızıyla Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na katılan genç başbakan, kısa süre içinde Amerikan televizyon kanallarındaki sohbet programlarının popüler konuklarından biri oldu.

Başbakanlık koltuğundaki ikinci yılında Yeni Zelanda tarihinin en büyük terör saldırısı gerçekleşti. Christchurch kentindeki ırkçı bir saldırganın camilerde ateş açmasıyla 50 insan hayatını kaybetti, dünyanın gözü Yeni Zelanda'ya çevrildi.

Jacinda Ardern saldırının ardından sergilediği tutumla dünya çapında etki yarattı. Başörtüsü takıp kurbanların yakınlarına sarılan Ardern'in sözleri, tavırları hem medyada hem de sosyal medyada büyük övgü topladı.

Haberin Devamı

Yeni Zelanda'daki BBC muhabiri Hywel Griffith, Ardern'in cami saldırılarında hayatını kaybedenler için kullandığı "Hepimiz biriz, onlar biziz" cümlesini, daha sonra aynıyla ölenlerin ailelerinden duyduğunu bildirdi.

Yeni Zelanda Başbakanı 'kritik bir anda doğru şeyleri yapmasıyla' öne çıktı, Pakistan Dışişleri Bakanı Muhammed Faysal Ardern'in Pakistanlıların gönüllerini kazandığını söyledi.

The Guardian yazarı Suzanne Moore, bir kez bile saldırganın adını telaffuz etmeyen Jacinda Ardern'i şu sözlerle tarif etti:

"Martin Luther King, sahici liderlerin uzlaşma aramayıp, kendilerinin bir uzlaşma yarattıklarını söylemişti. Ardern da, eylemiyle, şefkati ve birleştiriciliğiyle yol göstererek farklı bir uzlaşma yarattı. Terör, farklılıkları görür ve yok etmek ister. Ardern farklılıkları görüyor ve onlara saygı gösteriyor, kucaklıyor ve bağ kuruyor."

Haberin Devamı

Amerikan Washington Post gazetesinin yazarlarından Ishaan Tharoor ise "Ardern, ulusunun üzüntüsü, yası ve kararlılığının simgesi haline geldi" derken, Avustralya'daki internet sitesi ABC'deki bir yorumda "Bir liderin karşı karşıya kalabileceği en güç koşullarda Ardern hiçbir hata yapmadı" ifadesi yer aldı.

Marie Claire dergisinin Avustralya baskısındaki haberin başlığı "İşte lider budur" oldu. Yeni Zelanda'da muhalefetteki Milliyetçi Parti'nin lideri Judith Collins bile, Parlamento'da Ardern için şu yorumu yaptı: "Olağanüstü bir performans gösterdi."

TARİHİ SEÇİM ZAFERİ

Ekim 2020'de gerçekleşen genel seçimlerden tarihi bir sonuçla ayrılan Jacinda Ardern'in İşçi Partisi, aldığı yüzde 49 oyla tek başına iktidara geldi. Son 50 yıldaki en büyük seçim zaferinin ardından kürsüye geldiğinde, konuşmasına Yeni Zelanda yerlileri Maori dilinde başladı.

Popülaritesini giderek artıran genç başbakan, koronavirüs salgını sırasındaki performansıyla da göz doldurdu. Uzun süre sınırları kapalı kalan Yeni Zelanda'da, tüm salgın boyunca yalnızca 3 bin 600 can kaybı kayıtlara geçti.

Haberin Devamı

TÜM DÜNYADA MANŞET

Yeni Zelanda Başbakanı, takvimler 19 Ocak 2023'ü gösterdiğinde ise, dünyada şok etkisi yaratan bir açıklama yaptı. İstifa kararını açıklayan Jacinda Ardern, 7 Şubat'a kadar başbakanlık koltuğunu ve İşçi Partisi liderliğini bırakmış olacak.

Uluslararası haber ajansları Ardern'in istifa kararını gece yarısı 03.05'te dünyaya 'son dakika' koduyla geçti. İstifa beklendiği gibi CNN International'dan BBC'ye, Al Jazeera'dan Washington Post'a, The Guardian'dan The Times'a dünya medyasında manşetten veriliyor.

Ülkedeki yaz tatili boyunca atacağı adımlara karar vermeye çalıştığını söyleyen Yeni Zelanda Başbakanı, görevi sürdürmek için 'yeterli yakıtı kalmadığını' ve 'zorlayıcı geçen 6 yılın kötü etkileri olduğunu' dile getirdi:

"Sadece bir yıl değil, bir dönem daha hazırlanmanın bir yolunu bulmayı umdum ancak bunu başaramadım. Ülkenize barış zamanında liderlik etmek bir şey, kriz sırasında onlara liderlik etmek başka bir şey. Artık bu işin hakkını verecek kadar yeterli olmadığımı biliyorum. Devam edersem, Yeni Zelanda'ya zarar vermiş olurum."

Haberin Devamı

Yeni Zelanda'da bir sonraki genel seçimler 14 Ekim'de ve söz konusu tarihe kadar görev yapması için İşçi Partisi Ardern'in yeni bir başbakan belirleyecek.

Jacinda Ardern, altı yıllık başbakanlığı döneminde Christchurch saldırısı ve Covid-19 salgınının yanı sıra yanardağ patlaması gibi doğal afetlerle de yüzleşti.

DJ BAŞBAKAN

Tam adı olan Jacinda Kate Laurell Ardern olan Yeni Zelanda Başbakanı, partneri ve televizyon sunucusu Clarke Gayford, kızı ve kedisiyle yaşıyordu.

Ardern, İşçi Partisi'ne 17 yaşında üye oldu. İngiltere'de 1997 yılında işbaşına gelen İşçi Partili eski Başbakan Tony Blair'in ve Yeni Zelanda'nın 2008 yılında seçilen eski başbakanı Helen Clark'ın ekibinde çalıştı.

2017 yılında başbakanlık yarışına girdiği zaman sık sık Kanada Başbakanı Justin Trudeau ve Fransa lideri Emmanuel Macron'la kıyaslandı.

Seçildiği sırada kamuoyunda o kadar popülerdi ki bazı yorumcular, boş zamanlarında DJ'lik yapmayı seven Ardern'in bu renkli görünümün arkasının siyasi olarak boş çıkması endişesini dile getirmeye başladılar.

Parasız eğitim, kürtaj yasağının kaldırılması ve çocuklar arasında yoksulluğunun yok edilmesi gibi konuları öne çıkardı.

Ancak muhalifleri, Ardern hükümetinin yoksulluğu azaltmakta başarılı olamadığı argümanını hep gündemde tuttu. Özellikle çocuk yoksulluğunu azaltmak, 2017'de iktidara geldiğinde, Ardern'in başlıca vaatlerinden biriydi.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu'nun (UNICEF) yayımladığı yıllık raporlarda, intihar oranlarından, çocuklukta obeziteye, eğitimden çevreye, birçok alanda çocukların durumu incelendiğinde Yeni Zelanda yüksek gelirli ülkeler içinde son sıralarda yer alıyor.