Gazete Vatan Logo

Türkiye’ye 3 ay süre verildi!

Alman Welt gazetesi, AB Bakanı Çavuşoğlu’na AB’nin ültimatom vererek ‘3 ay içinde fikir özgürlüğü, yolsuzluk iddiaları konusunda U-Dönüşü olmazsa müzakereler askıya alınır’ dediğini yazdı

Gazetede Boris Kalnoky imzasıyla yayınlanan habere göre geçtiğimiz hafta AB yetkilileriyle temaslarda bulunmak üzere Brüksel’e giden Çavuşoğlu, burada görüşecek yetkili bulmakta çok zorlandı. AB Komisyonu Başkanı Viviane Reding, yeni müzakere başlıklarının açılması konusunu masaya yatırmak isteyen Türk bakan ile görüşmeyi reddetti. Bu şekilde Çavuşoğlu’nun ‘Başlıkları görüştük, ilerleme var’ diye açıklama yapmasına da taş konmuş oldu. Çavuşoğlu, Brüksel’deki yarım gününü Genişlemeden Sorumlu Komiser Stefan Füle ile yapacağı görüşmeye ayırmıştı. Ancak Füle, Türk bakana sadece 1 saatini ayırdı. Bu 1 saatlik sürede de yumuşak bir üslupla sert mesajlar verdi.

Türkiye’de yargının bağımsızlığı, TİB’nin sosyal medya siteleri için aldığı engelleyici kararlar, yolsuzluğu önlemek için çok sayıda polis ve yargı mensubunun görevden alınmaları veya yerlerinin değiştirilmeleri, ifade özgürlüğünün kısıtlanması gibi konular için, ‘Geçtiğimiz 3 ay bizde kaygı yarattı’ diye bahseden Füle, ‘Umuyoruz ki bundan sonraki 3 ayda bu konular hakkında gelişmeler kaydedilir’ dedi. Ekim ayında Türkiye için İlerleme Raporu yayınlanacağını hatırlattı. Gazete Füle’nin bu sözlerini, ‘Yani AB Komiseri, dramatik bir U dönüşü yapılmazsa, özellikle de hükümet yetkilileri ile ilgili yolsuzluk iddiaları konusunda adımlar atılmazsa Türkiye’nin üyelik süreci durabilir demek istedi’ diye yorumladı. Die Welt, ‘Füle kibar bir dille çok sert bir uyarı yaparken AB yetkilileri de artık AKP’nin sirk oyunu oynamasından sıkıldıklarını net bir şekilde ifade etmiş oldular’ diye yazdı.

Hollanda’nın çıkışı

Alman gazetesine göre Türkiye ile müzakerelerin dondurulması sadece Brüksel’de değil birçok AB başkentinde de konuşulmaya başlandı. Hollanda’da iktidarda bulunan Hristiyan Demokratlar, Türkiye’nin AB müzakerelerinin parlamentoda tartışılmasını teklif etti. Ayrıca Hollanda’daki vergi mükelleflerinin ödediği paralarla, Türkiye’deki ‘Polis Devleti’ne AB fonlarından para gönderilmesine de karşı olduğunu bildirdi.

Haberin Devamı