Gazete Vatan Logo

Trump'ın icraat listesi hazır

Donald Trump seçim kampanyası boyunca sayısız vaatlerde bulundu. Ancak verdiği sözleri yeniden gözden geçirmesi gerekiyor. Peki Trump’ın yapılacaklar listesinde neler var?

Trump'ın icraat listesi hazır

Serbest ticaret: Trump için en önemli olan kendi ülkesi. Amerikan ekonomisini güçlendirmek için korumacı bir politika savunuyor. ABD’ye yabancı ürünleri kesmek istiyor, serbest ticareti iyi bulmuyor. Bu nedenle Kuzey Amerika Ülkeleri Serbest Ticaret Anlaşması NAFTA’nın şartlarını yeniden müzakere etmek ve gerekirse anlaşmayı feshetmek istiyor. Müzakereleri tamamlanan Trans-Pasifik Ortaklık Anlaşması TPP’den ise kesin geri çekilmek istiyor.

Göç: Trump, ilk yüz gününde ABD’de yasadışı bulunan iki milyon göçmeni sınırdışı edeceğini açıklamıştı. Bir kez ülkeden gönderilen göçmen tekrar yasadışı yollardan ABD’ye girerse en az iki yıl hapis cezasına çarptırılacak. Trump ‘teröre eğilimli’ bölgelerden göçü durdurmayı ve göçmenlere yönelik güvenlik kontrollerini artırmayı da istiyor.

NATO: Trump, seçim kampanyasında NATO’ya eleştirel yaklaştı ve neden hep Amerika’nın liderlik rolü üstlenmek zorunda kaldığı sorusunu sordu. New York Times ile yaptığı söyleşide, bazı NATO üyelerinin ödemelerini yapmadığını da dile getirdi. NATO anlaşmasına göre ABD’nin, NATO’nun diğer üyelerine askeri yardımda bulunması gerekiyor. Trump, ABD’nin bu görevini yerine getirmesi için diğer üyelerin de sorumluluklarını yerine getirmelerini listiyor.

Haberin Devamı

Meksika: Meksika sınırını İsviçre peynirine benzeten Trump yasadışı göçmenlerin ve uyuşturucunun ülkeye girmesini engellemek için bir duvar örmek istiyor. Trump, duvarın parasını da Meksika’nın ödemesi gerektiğini vurgulamıştı.

İklim: Hillary Clinton ile yaptığı ilk televizyon düellosunda Trump, hiçbir zaman iklim değişikliğinin Çinliler tarafından icat edildiğini söylemediğini savundu. Ancak 2012 yılında attığı bir Tweet bunun doğru olmadığını gösteriyor. Burada küresel ısınmanın bir yalan olduğunu iddia ediyor Trump. Trump 100 günlük planı içinde “Amerikalı işçileri korumak için” Birleşmiş Milletler’in iklim değişimi programına yapılan milyarlık ödemeyi durdurmak istediğini ve bu parayı ülkesindeki su ve doğa altyapsı için kullanmak istediğini ifade etmişti.

Haberin Devamı

Yürütme ve yasama: Trump, Obama’nın “anayasaya aykırı” olan bütün kararnamelerini geri almak istediğini açıkladı. Ayrıca kamu alanda çalışanların sayısını dondurmak istediğini ve kongre üyelerinin görev zamanlarına kısıtlama getirmek istediğini söyledi.

Enerji: Trump, Keystone Boru Hattı gibi ‘vazgeçilmez’ enerji projelerini de onaylayacak. Obama bu projeyi iklim için sakıncalı olduğu için reddetmişti. Ayrıca petrol, doğal gaz, kayağan taş ve kömür gibi ülkenin kendi enerji rezervlerini kullanabilmek ve böylelikle ülkeye iş yerleri kazandırmak için bu alandaki kısıtlamaları kaldırmak istiyor.

Vergiler: Trump, ekonominin yılda yüzde 4 büyümesini sağlamak istiyor. Ayrıca 25 milyon yeni iş yeri kurmak istiyor. Bu hedefine vergileri düşürerek ulaşmayı hedefliyor. Daha çok şirketinin ABD’de kalmasını sağlamak için Trump kurumlar vergisini yüzde 35’den yüzde 15’e düşürmeyi planlıyor. Gelir vergisi ise çok kazananlar için en fazla yüzde 33 olacak, az kazananlar ise kısmen vergiden muaf tutulacaklar.

Haberin Devamı

Sağlık sigortası: Trump birçok kez Obama getirdiği sağlık sigortasını kaldırmak ve onun yerine başka bir sistem getirmek istediğini söylemişti.

Kürtaj: Trump, mart ayında kürtajın yasadışı olmasını istediğini ve kadınların ve doktorların bunun için ‘bir şekilde’ cezalandırılmaları gerektiğini ifade etmişti. Daha sonra ise kürtaj yaptıran kadınların değil, kürtajı yapanların ceza almaları gerektiğini savundu. Kürtaj yapan kliniklerin bütçesini kesmek istiyor ve kürtaja sadece tecavüz, ensest ya da anne için ölüm tehlikesi gibi istisnai durumlarda izin verilmesini istiyor.

Silahlar: Anayasanın ikinci ek paragrafı Trump için kutsal. Bu paragraf ABD vatandaşlarına silah taşımaya yetki veriyor. “Başkan ben olursam buna yüzde 100 güvenebilirsiniz” diyor Trump.

Assange’ı affedebilir

Trump’ın ilk icraatlarından birisinin de, sızıntı sitesi Wikileaks’in kurucusu Julian Assange’ı affetmek olabileceği söyleniyor. Pentagon’a ait çok sayıda gizli belgeyi kamuoyuyla paylaştığı için hakkında tutuklama kararı çıkarılan Assange, Clinton’ın özel e-postalarını da yayınlayarak, Demokrat adayın kampanyasını olumsuz etkilemişti. Trump, Assange’ın bu eylemiyle demokrasiye katkıda bulunduğunu öne sürmüştü.

Haberin Devamı

(Deutsche Welle)