Gazete Vatan Logo

Syriza anketlerde önde

Yunanistan'da AB ile varılan anlaşma nedeniyle eleştirilen ve bazı miletvekilleri istifa eden Syriza, 20 Eylül'deki erken seçimler öncesi yapılan son anketlerde ilk sırada görünüyor.

Syriza anketlerde önde

Yunanistan'da iktidardaki sol parti Syriza, 20 Eylül'deki erken seçimler öncesinde yapılan son ankete göre yüzde 28.5 ile ilk sırada. İkinci sıradaki Yeni Demokrasi'nin oy oranı ise yüzde 23.5.

Syriza, katlanarak artan borç krizine ve hükümetin kemer sıkma politikalarına toplumsal yanıt olarak iktidara gelmiş ancak Başbakan Tsipras, ülkesine kredi veren IMF ve AB’nin reform taleplerini uzun süren müzakereler sonucu kabul ederek 86 milyar euro yeni kredi için anlaşmıştı.

Halkın referandumda yeni kurtarma paketine hayır demesine rağmen Tsipras’ın uzlaşma hamlesi Syriza vekillerinin de tepkisini çekmişti. Tsipras, gelen tepkiler üzerine 20 Eylül'de erken genel seçime gideceğini açıklamış, Syriza’daki 25 vekil ayrılarak yeni bir parti kurma kararı almıştı.

Efimerida ton Syndakton gazetesinde yayınlanan son anket, Syriza'nın, yaşanan tüm bu sorunlara karşın sandıktan yine ilk sırada çıkacağını gösteriyor. Üstelik, 25 Ağustos'ta yapılan bir önceki ankette Syriza'nın oyu yüzde 23 iken, son ankette bu oran yüzde 28.5'e yükselmiş görünüyor.

Haberin Devamı

Syriza, bu yılın başında yapılan seçimlerde ise yüzde 35'le sandıktan birinci parti olarak çıkmış ve 149 milletvekili kazanmıştı. Parti, tek başına iktidar olmak için bir milletvekiline ihtiyacı olduğundan, koalisyon sağcı ANEL partisi ile koalisyon kurmuştu.

Kaynak: Reuters, Al Jazeera