Gazete Vatan Logo

Suudi kadınlar kazanacak!

İşte prensesin mesajlarından satırbaşları:

18.5 milyar dolarlık servetiyle dünyanın sayılı zenginlerinden olan Suudi milyarder Prens bin Talal’in eşi Prenses Amire, Suudi kadınların istedikleri hakları er ya da geç elde edeceklerini söyledi

Suudi Kraliyet Ailesi’nin milyarder üyesi Prens El Velid bin Talal’in kadın hakları konusunda yaptığı çalışmalarla ünlenen eşi Prenses Amire, Wall Street Journal muhabiri Lee Hawkins’le yaptığı röportajda Suudi kadın hakları için yaptığı çalışmaları anlattı. İşte prensesin mesajlarından satırbaşları:

- Küresel alanda İslam’a karşı varolan önyargıları kırmak için İslam’ın sevgi ve güzelliğe dayanan gerçek yüzünü göstermek istiyorum. Louvre Müzesi’nde İslam Sanatı bölümünü açma sebebimiz budur.

Kadınlar bilinçleniyor

- Ben Suudi Arabistan’da doğdum, orada büyüdüm. İngilizceyi orada öğrendim. Ancak öğrencilik hayatımda yurtdışına çıkma fırsatım çok oldu. Aynı zamanda Hinduizmden Hristiyanlığa kadar birçok dini araştırdım. İnsanların kültürlerini öğrendikçe bakış açım daha da zenginleşti. O nedenle kültürler arası barış köprüleri kurmanın önemli olduğuna inanıyorum.

- Suudi Arabistan’da kadınlar giderek bilinçleniyor. Eğitim oranı yüzde 70’e çıktı. Kadınlara araba kullanma yasağı tamamen algıya ve kültüre dayanıyor. Ancak şu aşamada hiçbir açıklaması olmayan bu yasak kadınların kazanması gereken birçok hak yanında sembolik kalıyor. İnanıyorum ki zamanla değişen toplum yeniliklere daha açık hale gelecek. Çünkü Suudi kadını artık ne istediğini biliyor.

- Değişim tek bir unsura bağlı değildir. Ülkenin başında muhafazakar ya da liberal bir lider olması fark etmez. İnsanlar isterlerse herşeyi elde edebilir.

- Demokrasi yaşanan topluma göre değişir. Suudi Arabistan’da şu anda herkes düşündüğünü söyleyebiliyor, kendi içinde organize oluyor ve istediğini alabiliyor.

- İfade özgürlüğünü destekliyorum ancak birşey söylerken bunun başkalarını nasıl etkileyeceğini düşünmek gerekiyor. Geçen ay İslam alemini karıştıran son film gerçekten mide bulandırıcıydı.

- Yeni nesilden umutluyum, yeniliğe açık olmalı ve karşılıklı diyaloğa önem vermeliyiz.

Araba kullanıyor

1983 doğumlu Prenses, ABD’de işletme eğitimi aldı. El Velid Bin Talal Vakfı’nın başkan yardımcısı olan prenses özellikle küresel açlık, felaket, kültürlerarası iletişim ve kadın hakları konularıyla ilgili girişimlerde bulunuyor. Üyesi olduğu Clinton Küresel Girişim kuruluşunda da aktif şekilde görev alan prenses, dünyada İslam’a olan önyargıları İslam’ın sevgi anlayışıyla kırmak istiyor. Ülkesindeki kadınların araç kullanması yasağına rağmen uluslararası sürücü belgesine sahip olan ve yurtdışında araba kullanan prenses Twitter adresinde kendisini ‘Ailem ve işlerim beni tanımlar’ sözleriyle tanıtıyor. Afrika ülkesi Burkina Faso’da da bir yetimhane kuran Prenses Cambridge Üniversitesi’nde İslam Çalışmaları Merkezi açtı.

Haberin Devamı