Gazete Vatan Logo

Rusya’da ulusal muhafızlardan Putin’e şok! Ülkeyi sarsan iddia, hepsi kovuldu

Rusya ve Ukrayna arasında süren savaş özellikle Rusya’da büyük bir siyasi çalkantıya ve halk arasında huzursuzluğa yol açtı. Ülke, üst düzey bürokratlar ve ordu içindeki peş peşe gelen istifalar ile sarsılırken, ‘Putin’in özel ordusu’ denen oluşumun içinde de çalkantılar baş gösterdi. İddiaya göre, çok sayıda ulusal muhafız askeri Putin yönetimine resti çekti. İşte detaylar...

Rusya’da ulusal muhafızlardan Putin’e şok! Ülkeyi sarsan iddia, hepsi kovuldu

Rusya'da Vladimir Putin'in özel ordusu olarak bilinen Rosgvardia'nın adının karıştığı bu olay Rus saflarında şimdiye kadarki en açık muhalefet hamlesi oldu. Elde edilen Mahkeme belgelerine göre, 100'den fazla Rus ulusal muhafızı Ukrayna'da savaşmayı reddettiği için görevden alındı. Bu da Moskova'nın Ukrayna'yı işgali konusunda güvenlik güçlerinin bazı bölümleri arasında bariz fikir ayrılıkları olduğunun en büyük göstergesi haline geldi.

GERÇEK, TOPLU DAVA REDDEDİLİNCE ANLAŞILDI

Rosgvardia olarak da bilinen bir güç olan 115 ulusal muhafızın davaları, yerel bir Rus mahkemesinin daha önce görevden alınmalarına itiraz eden toplu davalarını reddetmesinin ardından gün yüzüne çıktı.

Mahkemenin internet sitesinde yayınlanan kararda, hakimin, askerlerin Ukrayna'da savaşmak için “resmi bir görevi yerine getirmeyi reddettikleri” için haklı olarak görevden alındıklarını söylediği ve görevlerine iade için yapılan başvuruların reddedildiği görüldü.

İtiraz, bu birimin hali hazırda bulunduğu Rusya Kafkasya'sındaki Kabardey-Balkar cumhuriyetinin başkenti Nalçik'te gerçekleşti.

Haberin Devamı

Moskova'nın komşusu Ukrayna'yı işgalinden bu yana, ordusunun moralinin bozuk olduğu ve askerlerin Ukrayna'ya geçene kadar savaşa gideceklerini bilmedikleri iddiası daha önce de ortaya atılmıştı.

Pentagon bu ay, "çeşitli seviyelerde, hatta tabur seviyesine kadar olan orta dereceli subayların" "emirlere uymayı reddettiklerine" veya beklenen "ölçüde" uymadıklarına dair vaka raporlarını gördüğünü açıkladı.




AVUKAT: KARAR HAKSIZ

115 askeri temsil eden avukat Andrei Sabinin, davanın karmaşıklığı göz önüne alındığında mahkemenin kararının ‘benzeri görülmemiş derecede hızlı’ olduğunu söyledi.

Sabinin “Bir bütün olarak sürecin adilliği konusunda şüphelerimi ifade ediyorum çünkü müvekkillerimin bazı tanıkları çağırmaları reddedildi ve mahkeme tarafından birçok belge reddedildi.” ifadesini kullandı.

Sabinin'e göre, Rosgvardia birliğinin komutanları askerlere savaşmama seçeneği sundu ve bu yüzden de görevden alınmaları aslında yasa dışıydı.

Haberin Devamı

2016’DA KURULDU

Rusya, terörle mücadele ve kamu düzenini korumak için 2016 yılında ordudan ayrı bir militarize güç olan Rosgvardia'yı kurdu. Kuruluşundan bu yana, genellikle Vladimir Putin'in “özel ordusu” olarak anılan Rosgvardia üyeleri, çoğunlukla hükümet karşıtı barışçıl protestolara yönelik eylemlerde yer aldı.

Askeri analistler, Rusya'nın Ukrayna'da Rosgvardia askerlerini yoğun bir şekilde kullanmasını, Moskova'nın Harkiv ve başkent Kiev de dahil olmak üzere büyük Ukrayna şehirlerini ele geçirme ve elde tutma stratejik hedefleriyle ilişkilendirdi.

Bu planlar başarısız olurken, Ukrayna şehirleri Rusya tarafından ele geçirilmek yerine savaş alanı olarak kaldıktan sonra Rosgvardia birimleri ağır kayıplar verdi ve bu da Rosgvardia birimlerini Ukrayna saldırılarına açık hale getirdi.

Guardian tarafından dün Sibiryalı bir gazeteciye karşı açılan ayrı bir ceza davasından elde edilen belgeler, Rosgvardia'nın Ukrayna'daki rolünü daha da açıkça ortaya koyuyor.

BAŞKENT KİEV İÇİN KİLİT ÖNEMDEYDİLER

Haberin Devamı

Rusya'nın Khakassia bölgesindeki Novy Fokus'un genel yayın yönetmeni Mihail Afanasyev, başında bulunduğu web sitesinin Ukrayna'ya konuşlanmayı reddeden ayrı bir Rosgvardia birimi hakkında haber yapması nedeniyle geçen ay güvenlik güçleri tarafından tutuklandı.

Afanasyev'in raporlarında adı geçen Rosgvardia biriminin üyeleri tarafından verilen mahkeme ifadeleri, Khakassia'dan 11 Rosgvardia askerinin savaşmayı reddettiği önceki raporları doğruladı.

Bu ifadeler ayrıca Kremlin'in Ukrayna'yı işgalinin başlangıçta başkenti ele geçirmek amacıyla Kiev'e yönelik bir yıldırım saldırısı olarak tasarlandığı yönündeki iddialara ağırlık veriyor.

İFADELERİ ORTAYA ÇIKTI

Bir ifadede, bir Roskgvardia askeri mahkemeye komutanının işgalden üç gün önce birliğine “Kiev sokaklarında ve kavşaklarında devriye gezmek” için Ukrayna'ya gönderileceklerini söylediğini söyledi.

“Komutan, Ukrayna'daki özel operasyon sırasında ulusal muhafızların ve Rus silahlı kuvvetlerinin tüm çalışanlarına belirli görevler verildiğini açıkladı. Bizim müfrezemizin ve bizimle birlikte konuşlanan diğer tüm birliklerin görevi, Kiev'in sokaklarını ve kavşaklarını korumaktı” dedi.

Haberin Devamı

Savaşın başlamasından bir ay sonra, Moskova, ordunun Donbass bölgesinin “kurtuluşu” dediği operasyona öncelik vermesiyle, şiddetli Ukrayna direnişiyle karşılaştıktan sonra saldırısını daha sınırlı hedeflere kaydırmak zorunda kaldı. (Hürriyet)